Γ. Αντωνιάδης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά λαϊκίζει ψηφοθηρικά, στη δίνη της πανδημίας”

14/12/2020, Ολομέλεια Βουλής, ομιλία του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα τον Προϋπολογισμό 2021, μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Όταν πέρυσι συζητούσαμε τον Προϋπολογισμό του 2020, ποιος θα το περίμενε, ποιος θα το πίστευε ότι θα συναντούσαμε στον δρόμο μας την πανδημία, η οποία αναποδογύρισε τον πλανήτη ολόκληρο και την Ελλάδα; Άλλαξε τις ζωές μας και τις συνέπειες σίγουρα θα τις πληρώνουμε για πολλά χρόνια.

Αυτό όμως που προκαλεί δυσάρεστες εντυπώσεις είναι η πολιτική συμπεριφορά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αντί για υπευθυνότητα και δημιουργικές προτάσεις, κατρακύλησαν ξανά στον λαϊκισμό της προ του 2015 περιόδου, όταν έσκιζαν τα μνημόνια με έναν νόμο κι ένα άρθρο, όταν καταργούσαν τα διόδια, όταν καταπολεμούσαν τη φοροδιαφυγή των καυσίμων, το περιβόητο 1,5 δισ. κατ’ έτος, και άλλα ευτράπελα. Μια πρόταση ακούμε μόνον από την άνοιξη του 2020 από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα! Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». Πέντε χιλιάδες προσλήψεις ανακοινώνει η Κυβέρνηση, δεκαπέντε χιλιάδες προσλήψεις αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξακόσια ευρώ αποζημίωση ανά εργαζόμενο η Κυβέρνηση, 1.200 ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ. Άσπρο η Κυβέρνηση, μαύρο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και κάτι ακόμα, οι συνέπειες της πανδημίας θα εκτιμηθούν συνολικά, όταν τελειώσει και επανέλθουμε στην κανονικότητα. Με αυτή την πολιτική, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τη χώρα βοηθάτε ούτε τους εαυτούς σας. Ομολογώ ότι φωνές όπως του κ. Βούτση αποτελούν τραγική μειοψηφία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακούσαμε προηγουμένως, με μια πολιτική προσέγγιση και προσεκτική ανάλυση, χωρίς υπερβολές. Και επιτέλους, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πάψτε να βγαίνετε ως υπερασπιστές του δημοσίου. Ό,τι δημόσιο υπάρχει γύρω σας χτίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΠΑΣΟΚ. Δημόσια σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια, χτίστηκαν επί ημερών μας, τα τελευταία σαράντα με πενήντα χρόνια, τα νοσοκομεία επί ημερών μας, η δημόσια διοίκηση επί ημερών μας. Βεβαίως, κάνουμε την αυτοκριτική μας για τις υπερβολές και τα λάθη της δημόσιας διοίκησης, για το ότι υπάρχουν οι φτωχοί, οι οποίοι στα δημόσια νοσοκομεία περιμένουν δύο και τρεις μήνες, αλλά πάψτε να βγαίνετε υπερασπιστές σε κάτι που άλλοι το δημιούργησαν και εξακολουθούν να το στηρίζουν. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει και η εναλλακτική λύση.

Κάτι ανάλογο λέτε και για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, τη δήθεν βίαιη, η οποία ξεκίνησε προ δεκαετίας, συνεχίστηκε επί ημερών σας και δεν πήρατε ούτε ένα μέτρο ούτε κάνατε καμία διαβούλευση. Ξέρατε ότι κλείνουν, λόγω παλαιότητας, το 2019, οι μονάδες της ΔΕΗ του Αμυνταίου και ακολουθούσαν στο κλείσιμο οι μονάδες, λόγω παλαιότητας πάλι, της ΔΕΗ της Πτολεμαΐδας, αλλά το μόνο που κάνατε ήταν να κλείνετε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί ήταν δύσκολη. Χαμηλώστε λοιπόν τους τόνους, αφήστε τα μεγάλα λόγια, γίνετε ουσιαστικοί και δημιουργικοί, όπως επιβάλλει ο ρόλος σας ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Διότι, δυστυχώς, σας βλέπουμε για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση.

Ο προϋπολογισμός αυτός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρουσιάζει το μοναδικό χαρακτηριστικό να έχει συνταχθεί υπό παράδοξες και αντίξοες συνθήκες, υπό καθεστώς μεγάλης αβεβαιότητας για την οικονομία, που προκύπτει από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού που βιώνουμε. Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία οι οικονομίες και οι κοινωνίες σε όλον τον πλανήτη δοκιμάζονται από τη σοβαρότατη υγειονομική κρίση των τελευταίων εκατό ετών. Τα συστήματα υγείας διεθνώς βρίσκονται «στο κόκκινο». Παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες κλυδωνίζονται και υπάρχει διάχυτη μια μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα για την οικονομία και τη χώρα μας, έρχονται να προστεθούν και οι προκλήσεις που δέχεται η Ελλάδα σε γεωπολιτικό επίπεδο, τα ελληνοτουρκικά, οι πιέσεις στο μεταναστευτικό, φυσικές καταστροφές και άλλα.

Κανείς δεν λέει, κύριοι συνάδελφοι -και το ακούω συνεχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ- ότι η κατάσταση είναι εξαιρετική και μαγευτική. Η κατάσταση ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη για αρκετά χρόνια.

Άκουσα για το θέμα της Εκθέσεως Πισσαρίδη. Έχουμε ανάγκη τους τεχνοκράτες και τις προτάσεις τους, αλλά σας δηλώνουμε ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν εντέλει οι πολιτικοί, οι οποίοι συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου και του ασφαλούς τώρα πια.

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό περιβάλλον, λοιπόν, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε τον Προϋπολογισμό του 2021, τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό σε κατάρτιση της τελευταίας δεκαετίας. Είναι ένας προϋπολογισμός συνέπειας και συνέχειας της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή εφαρμόστηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Ενδεικτικά, παρεμβάσεις που αφορούν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα: Η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια, η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και η επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης κ.λπ. για τη δημιουργία εκατό χιλιάδων νέων θέσεων με πάνω από 350 εκατομμύρια, το πρόγραμμα «Γέφυρα», που αφορά την επιδότηση της πρώτης κατοικίας, η επέκταση μείωσης του ΦΠΑ και τα λοιπά.

Επίσης, παράγοντες που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τα μέτρα της ενίσχυσης των εισοδημάτων και στήριξης των επιχειρήσεων ύψους πάνω από 7,5 δισ., η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η απορρόφηση των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και βεβαίως ένα σημαντικό, εν μέσω πανδημίας, που είναι η αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία κατά 150 περίπου εκατομμύρια.

Συμπερασματικά, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με καλοπροαίρετη κριτική βεβαίως, αλλά και με προτάσεις ρεαλιστικές και εφικτές, να βγούμε από το τούνελ, με την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή.

Γι’ αυτό στηρίζω τον προϋπολογισμό.

Καλές γιορτές σε όλους.