Γ. Αντωνιάδης: “Πρώτα οι Φλωρινιώτες, οι άνεργοι, οι οδηγοί φορτηγών, οι επιχειρήσεις, τα Βαλτόνερα, η Αχλάδα και όσοι πλήττονται”

9/12/2020, Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Ομιλία του βουλευτή Φλώρινας-ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη στη συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών». 

Καταρχάς, θέλω να επαναλάβω το σημαντικό το οποίο δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Το «Σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης», πρέπει να είναι η «ομπρέλα» κάτω από την οποία θα μπουν όλοι οι πολίτες, όλοι οι φορείς, όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι, όλες οι παρατάξεις, όλα τα κόμματα.

Πρέπει να είναι ένα Σχέδιο το οποίο μας ενώνει και ενώ, προς το παρόν, δόθηκε με την τοποθέτηση της κυρίας Πέρκα ότι αυτό ισχύει και από τη μεριά του Σύριζα, ήρθε ο κ. Φάμελλος για να το «αναποδογυρίσει» και να «ξαναγυρίσει στο παρελθόν» με τις «μηδενιστικές» αντιμετωπίσεις και τις υπερβολικές τοποθετήσεις τις οποίες είχε.

Το «Σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα «στοίχημα» εθνικό και ευρωπαϊκό. «Θα δώσουμε στοίχημα» ως χώρα και ως Ευρώπη, εάν μπορούμε, μπροστά σε αυτή την πρόκληση να τα καταφέρουμε επιτυχώς. Άρα, λοιπόν, είναι κάτι που υπερβαίνει τα στενά όρια μιας Περιφέρειας, εν προκειμένω της δυτικής Μακεδονίας και γι’ αυτό το λόγο πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε.

Εκ των τοποθετήσεων, οι οποίες προηγήθηκαν, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω και να αποκαταστήσω τις αλήθειες σε κάποια θέματα τα οποία ακούστηκαν.

Κατ’ αρχάς, ακούγεται κατά κόρον ότι «χάθηκαν» 20 εκατομμύρια ευρώ (20.000.000) από την τηλεθέρμανση της Φλώρινας. Το ακριβές ποσό είναι δεκατρία εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ)(13.500.000). Είναι λίγα; Όχι, αλλά αυτό είναι το ακριβές ποσό. Δεν είναι είκοσι εκατομμύρια ευρώ(20.000.000). Είναι δεκατρία εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (13.500.000), δεν υπερβαίνουν τα δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ (14.000.000).

Επίσης, αυτό το οποίο δεν μας έχουν γνωρίσει έως τώρα, είναι ποιο είναι το πρόγραμμα του Σύριζα για το «Σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης». Είναι μια τεράστια πρόκληση και για την Ελλάδα και για την δυτική Μακεδονία και για την Ευρώπη. Σε μια τέτοια τεράστια πρόκληση, εδώ και τόσους μήνες, ασκείτε μια έντονη κριτική στην Κυβέρνηση. Δεν έχουμε δει μία συγκεκριμένη αντιπρόταση. Εάν συμφωνούν με αυτή την πρόταση, ναι. Εάν όχι, ας μας φέρουν ποια είναι αυτή η πρόταση, να δούμε ποια είναι αυτά τα θετικά για να τα πάρουμε και να τα ενσωματώσουμε. Στο μόνο στο οποίο έχουμε ακούσει, συγκεκριμένο, είναι τα φωτοβολταϊκά στα οποία συμφωνούν, το «Εξοικονομώ», το οποίο άκουσα προηγουμένως από τον κ. Φάμελλο και οι Ενεργειακές Κοινότητες.

Δεν υπάρχει κάτι άλλο συγκεκριμένο, να μας πουν για να ενσωματώσουμε σε αυτό το οποίο υπάρχει.

Τρίτο θέμα, το θέμα της διαβούλευσης. Διαβούλευση, κύριοι συνάδελφοι, με τις τοπικές κοινωνίες. έγινε και μάλιστα, διεξοδικά. Εάν χρησιμοποιείται το θέμα του περιφερειακού συμβουλίου της δυτικής Μακεδονίας για να πείτε ότι δεν έγινε, σας απαντώ ότι και χρόνος υπήρχε για τη διαβούλευση και παράταση δόθηκε, πλην όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος. Η Ευρώπη έχει συγκεκριμένες προθεσμίες και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καθυστερήσει, εάν κάποιος συμμετέχει ή δεν συμμετέχει ή συμμετέχει λίγο αργότερα. Η  κυβέρνηση προχωράει και θα καταθέσει εγκαίρως και πρώτη το σχέδιο, γιατί ο μεγάλος κίνδυνος σε όλα αυτά τα οποία συζητάμε, δεν είναι αν οι 100 προτάσεις γίνουν 150 ή 110 ή 90. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι, να μην μπορέσουμε στο τέλος της επταετίας να απορροφήσουμε τα 2 δισ., συν όλα τα πολλαπλασιαστικά τα οποία θα δημιουργηθούν με τα δάνεια, με το ταμείο Γιούνκερ και με όλα αυτά. Εκεί, θα δώσουμε εξετάσεις ως χώρα, ως κυβέρνηση, ως δυτική Μακεδονία και ως θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πέρα λοιπόν, από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν υπάρχει, θέλω να αναφερθώ για το θέμα του Αμυνταίου, γιατί εκεί επαναλαμβάνω ότι έχει γίνει ένα μεγάλο πολιτικό έγκλημα, σε βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, να είμαστε ξεκάθαροι. Νιώθω καθημερινά την πίεση και την απελπισία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν βγει στην ανεργία από τον Μάιο. Όταν λοιπόν, βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει έντονη κριτική – ας την κάνει, καλοδεχούμενη είναι – ότι είναι βίαιη η απολιγνιτοποίηση και ότι τα τρία χρόνια ή τα τέσσερα δεν φτάνουν, του απαντώ ότι για το Αμύνταιο, ήταν πέντε χρόνια στην κυβέρνηση και δεν έχει βγάλει μία πρόταση για την απασχόληση του εργατικού δυναμικού, το οποίο θα έβγαινε στην ανεργία. Το ήξερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα κλείσει τις δυο μονάδες του Αμυνταίου. Μερίμνησε μόνο για την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου. Δεν τον ενδιέφερε προφανώς, είτε από ανικανότητα είτε για άλλους λόγους, τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι στα ορυχεία του Αμυνταίου, που υπερβαίνουν τα 700 άτομα, συν πάνω από 300 άτομα που δουλεύουν στα μηχανουργεία και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Υπάρχει μηχανουργείο, το οποίο απασχολούσε 150 άτομα και σήμερα απασχολεί 10.

Άρα, λοιπόν, ας αφήσουμε τις μεγαλοστομίες, ας χαμηλώσουμε τους τόνους και ας ασχοληθούμε όλοι σοβαρά, κάνοντας εποικοδομητικές προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, θέλω να πω, κύριε Υπουργέ και κύριε Μουσουρούλη, το θέμα των σχολίων όπως αναφέρεται, όταν λέτε 85 σχόλια, για να καταλαβαίνει ο τηλεθεατής, ο ακροατής και ο αναγνώστης, εννοείτε 85 παρεμβάσεις – προτάσεις, γιατί δεν κατάλαβε ο κόσμος τι σημαίνει. Άρα, λοιπόν, είναι συγκεκριμένες ομάδες προτάσεων και παρεμβάσεων, τις οποίες έκαναν θεσμικοί φορείς, σύλλογοι, αλλά και ιδιώτες.

Έρχομαι τώρα στην ουσία του θέματος, γιατί αυτό το οποίο μας απασχολεί και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την επιτυχία του προγράμματος, είναι ένα θέμα που έχει προχωρήσει πολύ, είναι το θέμα της κατάρτισης της εκπόνησης των μελετών. Αν συνεχίσουμε με τις διαδικασίες, οι οποίες ισχύουν ως τώρα, σίγουρα θα αποτύχουμε. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος σύντμησης των προθεσμιών και των χρόνων. Επ’ αυτού εργάζεται ο κ. Μουσουρούλης και πάμε καλά και το θέμα της διακυβέρνησης και βέβαια, αυτό το οποίο μας απασχολούσε έντονα και νομίζω, ότι έχει δοθεί μία σημαντική λύση, είναι το θέμα του μεσοδιαστήματος. Ως τη στιγμή που θα αρχίσουν να τρέχουν όλα αυτά, τα εκατοντάδες εκατομμύρια, τι θα γινόταν για αυτά τα δύο χρόνια, τέλη του 2020, 2021 και 2022. Επ’ αυτού λοιπόν, με νονό τον κ. Μουσουρούλη, βρήκαμε την ρήτρα της δίκαιης μετάβασης και είχαμε και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Εδώ οφείλω και εγώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί ο πρώτος ο οποίος ασχολήθηκε και έδωσε τον τόνο και το μήνυμα ήταν ο κ. Χατζηδάκης. Πρέπει να τα αναφέρουμε αυτά, για να γνωρίζει και ο κόσμος και να γνωρίζουν και οι πολίτες, με τα επιπλέον κίνητρα και τα επιπλέον κονδύλια, τα οποία έδωσε για το θέμα της ηλεκτροκίνησης για τον ενεργειακό άξονα Φλώρινας Κοζάνης Μεγαλόπολης, αλλά πιάνει και όλη τη δυτική Μακεδονία.

Επίσης, για το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», για τον ενεργειακό άξονα Φλώρινας- Κοζάνης-Μεγαλόπολης, αλλά πιάνει και όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Για τον κύριο Βορίδη, για τους νέους αγρότες, τα επιπλέον χρήματα.

Και, βεβαίως, προσωπικά ο Πρωθυπουργός, μέσα από την Κυβερνητική Επιτροπή για τα 107 εκατομμύρια που αφορούν, το 2021 και το 2022, όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Να αναφέρουμε τα χρήματα, επειδή αναφέρεται συχνά η αντιπολίτευση, τα 300 εκατομμύρια, τα οποία προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει διαθέσει για τις αποκαταστάσεις και είναι από εθνικούς πόρους. Δεν έχουν σχέση ούτε με το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, ούτε με ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι από εθνικούς πόρους και είναι πολύ σημαντικά. Επίσης, ήταν απαίτηση της περιοχής για να μπορέσουμε τους άμεσα ανέργους να τους βοηθήσουμε στο να έχουν απασχόληση, μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουν να τρέχουν τα προγράμματα που αναφέραμε.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ σε δύο προβλήματα που έχουμε στην περιοχή μας. Για όλα τα υπόλοιπα, είμαστε σε άμεση επαφή και προσπαθούμε να βρούμε τις όποιες λύσεις, ότι υπάρχουν.

Καταρχάς,  να πω,  κύριε Υπουργέ και κύριε Μουσουρούλη, ότι πρέπει να υπάρχουν σίγουρα διακριτά όρια. Διακριτά όρια στο πόσα χρήματα θα δοθούν ως επιδοτήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις, μεσαίες και μικρές. Αυτό εξακολουθεί, νομίζω, να ισχύει. Δηλαδή, δεν μπορούν να έρθουν 3 επιχειρήσεις μεγάλες,  ξένα funds και να πάρουν όλα τα χρήματα. Θέλουμε και τις μεγάλες, γιατί είναι μια διαφήμιση για την περιοχή και δείχνει την εμπιστοσύνη στην περιοχή, για να έρθουν και οι μικροί να επενδύσουν, αλλά πρέπει να υπάρχουν αυτά τα διακριτά όρια.

Επίσης, διακριτά όρια και στα εδαφικά. Δηλαδή, πόσο ποσοστό θα δοθεί για γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για άλλου είδους εκμεταλλεύσεις, για τα φωτοβολταϊκά που και σε αυτά πρέπει να υπάρχει ένα όριο.  Εδώ, βέβαια, να πούμε ότι την επαναπόδοση των εδαφών δεν τη θέλει μόνο ένας θεσμικός φορέας. Την επαναπόδοση εδαφών τη θέλουν οι ίδιοι οι πολίτες, τη θέλουν οι αγρότες, τη θέλουν οι δήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, οι Υπουργοί, τη θέλουμε όλοι. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει μέσα από μια νόμιμη διαδικασία, για να καλύπτονται και οι Διοικητές της ΔΕΗ και οι Υπουργοί και οι πάντες. Πιστεύω ότι θα βρούμε τον τρόπο.

Επιπροσθέτως,  εξακολουθούμε να έχουμε ένα πρόβλημα, κύριε Μουσουρούλη,  με το θέμα των Βαλτόνερων. Στα Βαλτόνερα υπάρχουν σπίτια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα». Υπάρχουν και σπίτια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα». Τα Βαλτόνερα δεν είναι χωριό. Είναι ένας οικισμός 250 κατοίκων. Πιστεύω, κύριε Χατζηδάκη, ότι πρέπει να γίνει μια ειδική σύσκεψη για τον οικισμό, καθώς τα σπίτια που είναι προς κατεδάφιση είναι περίπου 10-20 και άλλα 30 είναι για επισκευή. Θα θέλαμε, όπως υπάρχει το σχέδιο για την Ακρινή, έτσι και τα Βαλτόνερα να γίνουν και αυτά ένας πρότυπος πράσινος οικισμός, ένα «πράσινο χωριό». Να αποζημιωθούν τα σπίτια, τα οποία θα γκρεμιστούν εκ των πραγμάτων. Δεν μπορούμε πλέον να πάμε σε μετεγκατάσταση, όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων. Όμως, να αποζημιωθούν αυτά τα λίγα σπίτια και να γίνουν επενδύσεις για πράσινη ανάπτυξη. Μαζί με την Ακρινή, που είναι το χωριό που θα γίνει «πράσινο», να είναι και τα Βαλτόνερα.

Και αν τυχόν πρόκειται να σταματήσει το ορυχείο στην Αχλάδα, να γίνει και η Αχλάδα πράσινος οικισμός. Αλλά, για την Αχλάδα,  η προτεραιότητα είναι να λειτουργεί το ορυχείο, όσο μπορεί περισσότερο. Και όταν τελειώσει τη χρήση του το ορυχείο, τότε και αυτή να γίνει ένας πράσινος οικισμός. Αυτοί οι οικισμοί, και οι δύο μαζί, δεν ξεπερνούν  σε πληθυσμό τα 500 άτομα.

Και ένα τελευταίο, που έχει άμεση σχέση. Πρόκειται για όλους εκείνους, οι οποίοι εργάζονται στα ορυχεία του Αμυνταίου. Κάθε μέρα είμαστε σε επαφή.  Το ορυχείο κλείνει οριστικά, αυτές τις μέρες. Δούλευαν εκεί όσοι απόμειναν φορτηγατζήδες, οι οποίοι είναι σε απόγνωση. Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Στάσση, αλλά θέλω και την παρέμβασή σας, κύριε Υπουργέ. Τουλάχιστον να δοθεί μια μικρή παράταση, για να δουλέψουν οι φορτηγατζήδες που απασχολούνται στο ορυχείο, έστω για ένα δίμηνο ή τρίμηνο, για να βγάλουν το χειμώνα. Και από την άνοιξη, θα αρχίσουν να τρέχουν τα πρώτα εκατομμύρια της ΔΕΗ και της Κυβέρνησης για τις αποκαταστάσεις, οπότε θα απασχοληθούν με τη μεταφορά των χωμάτων.

Λοιπόν, θέλω να επαναλάβω, γιατί θέλω να είμαι δίκαιος, καθώς κι εγώ κάνω έντονη κριτική σε πάρα πολλές συνεδριάσεις, το εξής: Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μουσουρούλης, πολιτικός τεχνοκράτης και τεχνοκράτης πολιτικός, αντίστοιχα, είναι ένα δίδυμο, το οποίο έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ. Είμαστε ικανοποιημένοι. Απλώς θέλουμε να συνεχίσετε με τον ίδιο ρυθμό και ζήλο, γιατί πάντα τα προβλήματα έρχονται μπροστά.

Ευχαριστώ πολύ.