Γ. Αντωνιάδης στη Βουλή: Δεν κλείνει ο ΑΗΣ Μελίτης τον Αύγουστο του 2021 όπως ψευδώς αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα

Το θέμα του πρόωρου κλεισίματος του ΑΗΣ Μελίτης όπως ανέφεραν σχετικά δημοσιεύματα, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης. Συγκεκριμένα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της 6/7/2021 παρουσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του προέδρου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση, ζήτησε να διαψεύσουν κατηγορηματικά το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης τον Αύγουστο του 2021, χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα κακόβουλα και ανεύθυνα. Τη διάψευση του κλεισίματος του ΑΗΣ Μελίτης έκανε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Επιτροπής. 

Ακολουθεί το βίντεο από την τοποθέτηση του βουλευτή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.

 

6/7/2021, Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Παρέμβαση του βουλευτή Φλώρινας Γ. Αντωνιάδη 

 

Καταρχάς θέλω να πω, ότι από την πλευρά μου χαιρετίζω το γεγονός ότι ο κ. Στάσσης, ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Σκρέκας παρέλαβαν μια υποβασταζόμενη ΔΕΗ και τη μετέτρεψαν σε μια υγιή επιχείρηση, η οποία να μπορεί να ασκήσει τη δική της πολιτική, και την κοινωνική πολιτική εννοείται, την οποία θέλουμε εμείς. Και θέλω να πω, ότι πολλά από τα ερωτήματα τα οποία έθεσαν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης όντως, γαργαλούν ευχάριστα τα αυτιά και οι πολίτες καλωσορίζουν, αλλά δεν ξεχνούμε και το γεγονός ότι άλλο είναι τα ερωτήματα, όταν είσαι αντιπολίτευση ,κι άλλο είναι τα προβλήματα όταν είσαι κυβέρνηση και θέλω να το αναφέρω και να καταγραφεί στα πρακτικά. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου έπαιρνε συνεχείς παρατάσεις και γνώριζε το πανελλήνιο ότι θα κλείσει. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εννοείται ότι υποστήριζε την καταπολέμηση της ανεργίας και προάσπιζε τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν πήρε κανένα μέτρο για να προασπίσει τους εργαζόμενους οι οποίοι θα έχαναν τη δουλειά τους. Το μόνο μέτρο το οποίο πήρε και το μόνο έργο το οποίο έκαναν για την περιοχή της Φλώρινας, ήταν οι μονάδες βιομάζας για τη τηλεθέρμανση. Για τους χίλιους και πλέον εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στα ορυχεία δεν πήραν κανένα μέτρο. Είχαν πέντε χρόνια, Κατηγορούν σήμερα υποκριτικά τη Νέα Δημοκρατία ότι μόνο πέντε χρόνια προετοιμάζουν αυτή τη μετάβαση, ενώ αυτοί επί πέντε χρόνια δεν πήραν κανένα και σήμερα ο μισός πληθυσμός βρίσκεται στη Γερμανία και στην Ευρώπη για να βρει δουλειά. Αυτά τα ερωτήματα τα οποία θέτουμε και τους προβληματισμούς, έχουνε αντίκρισμα όταν μετατρέπονται και μετουσιώνεται σε πράξη και δεν μένω μόνο σε ερωτήματα.  

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω και γι’ αυτό πήρα το λόγο. Τελευταία είδαμε κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε ένα ή δύο δημοσιεύματα, ελπίζω ότι είναι ανυπόστατα και κακόβουλα και ανεύθυνα, τα οποία λένε ότι τον Αύγουστο, σε ένα μήνα, θα σταματήσουν όλες οι λιγνιτοπαραγωγικές μονάδες. Οι ατμοηλεκτρικές για την ακρίβεια. Καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει αναστατώσει την περιοχή και μιλάει ΑΗΣ Μελίτης. Γιατί οι δεσμεύσεις ημών και υμών ήταν τέλη του 23. Αυτό στο energypress και σε κάποιες άλλες ιστοσελίδες. Άρα, λοιπόν, θέλω να επιβεβαιώσετε και νομίζω ότι αυτό θα γίνει, ότι εξακολουθεί να ισχύει αυτή η δέσμευση του Πρωθυπουργού, της Νέας Δημοκρατίας και όλων ημών, ότι μέχρι τέλη του 2023 θα εξακολουθούν να λειτουργούν. Γιατί εννοείται ότι, από τη μία θέλουμε μια ΔΕΗ η οποία να έχει εξυγιανθεί, από την άλλη δεν θα γίνουμε και αριθμολάγνοι. Γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν και άνθρωποι και στο βωμό κάποιων αριθμών, οι οποίοι θα υγιαίνουν και θα ευημερούν, δεν θα θυσιάσουμε τους ανθρώπους. Άρα, περιμένω μια κατηγορηματική διάψευση, ότι θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι μονάδες αυτές μέχρι τέλη του 2023.Ευχαριστώ.