Γ. Αντωνιάδης στη Βουλή: Να σβηστούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα στο ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ και να αυξηθούν οι δόσεις από 36 σε 96

Παρέμβαση του βουλευτή Φλώρινας Γ. Αντωνιάδη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (συνεδρίαση της 21/2/2022), με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.), κ. Αναστάσιο Μάνο, σχετικά με σύμβαση αγοράς ακινήτου».

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω με δύο-τρία παρεμφερή θέματα, μιας που είναι και ο κύριος Υπουργός. Να καλωσορίσω τον κύριο Μάνο και τους συνεργάτες του. Κύριε Υπουργέ, ξέρω ότι έχετε κάνει πολλά στο θέμα των υψηλών τιμών του ρεύματος. Νομίζω ότι λείπει ένα μικρό ακόμα. Θέλουμε περισσότερες δόσεις. Πρέπει να στραγγίξετε τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ, δηλαδή οι 36 δόσεις νομίζω ότι πρέπει να γίνουν 96 και -ει δυνατόν- να χαριστούν κάποιες προσαυξήσεις ή πρόστιμα, τα οποία σε αυτή την περίπτωση τώρα με αυτή τη μεγάλη κρίση δεν βοηθάνε σε τίποτα. Ούτως η άλλως δεν μπορεί να τις εισπράξει η ΔΕΗ. Νομίζω πως θα ήταν μια κίνηση εξαιρετικής σημασίας. Ξέρουμε ότι έχετε εξαντλήσει, ζητάμε να στραγγίξετε, όχι με την έννοια που το έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμάστε, το εμπροσθοβαρώς το 2020, «δώσ’ τα όλα τα Τσοβόλα». Θα είχαμε καταστραφεί τώρα. Ξέρετε εσείς μέχρι πού θα φτάσετε. Νομίζω ότι θα το αγγίξετε το θέμα.

Θέλω και για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω γιατί για την περιοχή – και αυτά πρέπει να καταγράφονται – για πρώτη φορά επί δεκαετίες για το Δήμο Αμυνταίου, που έχουν κλείσει οι δύο πρώτες μονάδες λόγω παλαιότητας και όχι γιατί τις κλείσαμε εμείς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κλείσανε λόγω παλαιότητας γιατί κάνανε τον κύκλο. Για πρώτη φορά εγκρίνατε – και σας συγχαίρω και σας ευχαριστούμε – δύο ταυτοχρόνως μελέτες αρδευτικών δικτύων Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας, σε ένα Δήμο των 18.000. Eίναι κεφαλαιώδους σημασίας για την περιοχή και, βέβαια, επί δεκαετίες υπήρχαν δύο ιδιωτικά ορυχεία, τα οποία δεν αναλάμβανε το Κράτος γιατί ήταν ευθύνη των ιδιωτών. Πτώχευσαν και εξαφανίστηκαν.

Για πρώτη φορά αναλαμβάνει η Κυβέρνηση το ορυχείο της Βεγόρας και το ορυχείο της Βεύης. Προσωπικά εσείς το έχετε αναλάβει το θέμα και έχετε εγκρίνει τη χρηματοδότηση για να γίνει αποκατάσταση, γιατί ήταν ένα σκιάχτρο για την περιοχή, ένα κουφάρι και, πέρα από το αντιαισθητικό, ρύπαινε όλη την περιοχή. Θα γίνουν και αμπελώνες, θα δοθούν σε ακτήμονες, σε άνεργους των ορυχείων. Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση για την περιοχή και σημειολογική και θα αποτελέσει και τον μπούσουλα και για άλλες περιοχές. Γι’ αυτό σας ανέφερα το θέμα των αυξήσεων και των δόσεων.

Επίσης, αυτό το οποίο καθυστερεί, κύριε Υπουργέ, είναι το θέμα των δασικών χαρτών, που πρέπει να τελειώνει αυτή τη νομοθετική ρύθμιση. Εμείς, εκεί, επειδή έχουμε πάρα πολλά δάση και μπλέκονται και με την ανάρτηση, αδικούνται πάρα πολλοί στην περιοχή. Ξέρω και εγώ προσωπικά, έχει καθυστερήσει αρκετά και νομίζω πρέπει να προχωρήσει.

Ένα τρίτο και τελευταίο και κλείνω, στην περιοχή, λόγω της μεγάλης ανεργίας, είναι καλό να το δούμε πως μπορεί να λειτουργήσει το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων. Ενεργειακές κοινότητες όμως όχι σαν αυτές τις οποίες το 90% το έχει ένας και το 10% το έχουν 90. Αυτές δεν είναι κοινότητες είναι κοροϊδία, ενεργειακή κοροϊδία, αλλά εκεί που είναι ισότιμα κατανεμημένες. Αν, δηλαδή, δίνονταν ένα ποσοστό 20% των μεγαβάτ θα είχαν τακτοποιηθεί όλοι.

Αυτό και σε επίπεδο Νομού Φλώρινας αλλά και σε επίπεδο Ελλάδος. Σκεφτείτε τώρα ένα εκατομμύριο να είχαν τις στέγες τους ή να συμμετείχαν σε αυτά τα μικρά πάρκα. Θα είχαμε εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ναι, δεν είναι προσωπική, συνηγορούν πάρα πολλοί σε αυτό. Πρέπει να βρεθεί λύση.

Να πω ότι σαφέστατα και συμφωνώ. Άκουσα και τον κ. Αμανατίδη και τον κ. Μάνο και όλους τους υπόλοιπους και σας. Είναι πολύ σημαντικό το ότι προχωράει σε αυτή την «καινοτομία», μαζεύουμε από οκτώ κτίρια, κύριε Αμανατίδη, όλα αυτά και πάμε σε ένα κτίριο και νομίζω ότι μειώνονται τα κόστη.

Είναι αυτονόητα αυτά τα οποία κάνει. Νομίζω ότι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, αλλά και τώρα που γίνεται, ποτέ δεν είναι αργά, μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση.

Εννοείται ότι συμφωνούμε απολύτως και επαναλαμβάνω, το θέμα αυτό του κτιρίου έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ευχαριστώ πολύ.