Γ. Αντωνιάδης στη Βουλή: Να συνεχίσει τη λειτουργία του ο ΑΗΣ Μελίτης και μετά το 2023 με λιγνίτη ή βιομάζα ή φυσικό αέριο

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής (συνεδρίαση της 9/12/2021) του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης». 

Κατ’ αρχάς, οφείλω να επιβεβαιώσω αυτό που είπε ο συνάδελφος ο κ. Σκουρλέτης. Όντως, στα τεσσεράμισι χρόνια κάνανε την Επιτροπή και μάλιστα επαυξάνω. Και Επιτροπές κάνατε, κύριε συνάδελφε, και συζητήσεις κάνατε και φιλοσοφικές αναζητήσεις και περιπάτους, ένα δεν κάνατε. Δεν κάνατε ούτε ένα έργο στο νομό Φλώρινας και το λέω με συμπάθεια και με πόνο ψυχής. Προσπαθώ να βρω ένα έργο, μία μαρμαρένια στήλη που να λέει «εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ». Δεν υπάρχει ούτε ένα! Αν το βρείτε, θα το κορνιζώσω στη Βουλή. Βρείτε το, εγώ δεν μπόρεσα να το βρω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ρωτήστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μην είστε τόσο…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Σκουρλέτη, δεν σας διέκοψε, σας επιβεβαίωσε. Σας παρακαλώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Σας επιβεβαιώνω και χαίρομαι γιατί ήσασταν πολύ προσγειωμένος σε σχέση με άλλους συναδέλφους σας οι οποίοι είπαν πάρα πολλά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την ολοκλήρωση της συζήτησης η οποία είχε επαρκέστατο χρόνο, ένα μήνυμα φεύγει σήμερα από τη Βουλή των Ελλήνων. Η Κυβέρνηση αυτή και σχέδιο έχει, και πόρους, και πολιτική βούληση να πραγματοποιήσει τη Δίκαιη Μετάβαση. Εχθροί μας ο χρόνος και η γραφειοκρατία. Έρχεται, λοιπόν, το νομοσχέδιο με τη διοικητική διάρθρωση που προβλέπει, με τα όργανα που δημιουργούνται, με τις εταιρείες που δημιουργούνται, για να συντομεύσει κατά πολύ τους χρόνους υλοποίησης.

Λύνονται όλα τα προβλήματα; Όχι, βέβαια. Φέρνει, όμως, πιο κοντά τα έργα στους πολίτες. Είναι εύκολο το εγχείρημα; Όχι, βέβαια, όπως πολύ απλοϊκά το παρουσιάζει η Αντιπολίτευση. Πενήντα χρόνια λιγνίτη, μισός αιώνας λιγνίτη! Μιλάμε για μετάβαση από τη μια εποχή στην άλλη, από την εποχή του λιγνίτη στην «πράσινη» εποχή. Όλο αυτό το εγχείρημα θέλει τον χρόνο του, να ωριμάσει η ιδέα, να υλοποιηθούν οι επενδύσεις. Το λέμε, όμως, ξεκάθαρα στους πολίτες. Δεν έχει να κάνει άμεσα με το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ, γιατί μέχρι στιγμής έκλεισαν και κλείνουν μόνον οι παλαιές μονάδες, οι οποίες ούτως η άλλως δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Το διακύβευμα είναι η Πτολεμαΐδα 5 και η Μελίτη, οι οποίες είναι καινούργιες.

Κλείνω, λοιπόν, αυτήν την παρένθεση και λέω ότι η Κυβέρνηση, για να καλύψει το μεταβατικό στάδιο, έβαλε τη ρήτρα της δίκαιης μετάβασης με μια σειρά από άμεσα μέτρα που αφορούν στην απασχόληση των πολιτών και στην ανακούφιση όσων είχαν σχέση με δραστηριότητες γύρω από το λιγνίτη ώσπου να ξεδιπλωθεί όλο το πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης.

Η μετάβαση, λοιπόν, από την εποχή του λιγνίτη στην «πράσινη» εποχή είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο τον πλανήτη. Είναι, όμως, πρωτίστως ευρωπαϊκό στοίχημα, αφού η Ευρώπη πρωτοστατεί έναντι άλλων διεθνών ρυπαντών, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, οι οποίοι σφυρίζουν αδιάφορα. Είναι και εθνικό στοίχημα και βλέπουμε ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί μέσα στην Ευρώπη και βλέπουμε και μια Ευρώπη που παρακολουθεί την Ελλάδα και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το μοντέλο που αυτή εφαρμόζει, με την προϋπόθεση πως αυτό θα πετύχει. Το ευχόμαστε, το ελπίζουμε, το πιστεύουμε και γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ.

Να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι μετά την άνοδο του κ. Τσίπρα στην Κοζάνη έπεσε η αυλαία για κάθε λογής μικροεπαναστάτες του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έταζαν στους πάντες τα πάντα. Ο κ. Τσίπρας, χωρίς να υποσχεθεί τίποτα συγκεκριμένο, ουσιαστικά συμφωνεί με την πολιτική της Κυβέρνησης, αφού δεν έχει εναλλακτική λύση. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα περί μη δημοκρατίας για τον μη επαρκή χρόνο. Εγώ θα έλεγα ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ψηφίσει για δύο λόγους το νομοσχέδιο. Ο πρώτος λόγος είναι οι λόγοι ουσίας για τη μετάβαση στην «πράσινη» εποχή, που τόσο πολύ υποστηρίζει. Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμα σοβαρός λόγος, για λόγους τύψεων. Τεσσεράμισι χρόνια εγκαταλείψατε τους πολίτες στην τύχη τους, οφείλατε σήμερα να ψηφίσετε τουλάχιστον το νομοσχέδιο για να καλύψετε αυτό το κενό.

Ακούσαμε -και κλείνω την παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ-από όλους σχεδόν τους ομιλητές να μιλούν για τα 30 εκατομμύρια και τα 60 εκατομμύρια του Χατζηδάκη που έγιναν 30 και που ξανάγιναν 45. Εγώ τα πιστώνω όλα στο ΣΥΡΙΖΑ. Μα, συγκρίνονται τα 60 εκατομμύρια του ΣΥΡΙΖΑ με τα 370 εκατομμύρια που έχουμε μόνο για τη μετάβαση; Και εμείς λέμε ότι είναι λίγα. Συγκρίνονται τα 60 εκατομμύρια του ΣΥΡΙΖΑ με τα 6 ή τα 7 δισεκατομμύρια που είναι όλο το πρόγραμμα της μεταλιγνιτικής και κάθεστε και το υποστηρίζετε, ουσιαστικά χαντακώνοντας την ίδια σας τη θέση; Είναι χαώδης η διαφορά! Δηλαδή, με αυτό το επιχείρημα ουσιαστικά μας στηρίζετε όλους εμάς και γι’ αυτό και μόνο τον λόγο έπρεπε να ψηφίσετε τα 370 εκατομμύρια και τα 6 δισεκατομμύρια.

Αντιπαρέρχομαι αυτά τα οποία προβλέπει το νομοσχέδιο για τη Διαχειριστική Αρχή, τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, τη Διεύθυνση Παρατηρητηρίου και το Τμήμα Νομικής Υποστήριξης, τη Μετάβαση ΑΕ και τη διαδημοτική επιχείρηση, που όλα αυτά γίνονται για να συντομεύσουν τους χρόνους. Να πω, λοιπόν, ότι στο μεταβατικό πρόγραμμα, που είναι πολύ σημαντικό και απευθύνομαι κυρίως στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, είναι τα 107 εκατομμύρια, τα μισά εκ των οποίων άρχισαν να τρέχουν για τις πεντέμισι χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι τα 150 εκατομμύρια για τις τρεις τηλεθερμάνσεις Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης. Είναι για το 100% τα 40 εκατομμύρια του φυσικού αερίου στη Φλώρινα, για την αναστολή χρέωσης των ΥΚΩ στο ηλεκτρικό ρεύμα που πρόσφατα ψηφίστηκε, για τα 8 εκατομμύρια επιπλέον στους νέους αγρότες. Βεβαίως, κατ’ εμέ, το κορυφαίο των κορυφαίων είναι το 70% plusχρηματοδότηση, οι επιδοτήσεις στις νέες επιχειρήσεις, οι οποίες θα δώσουν άμεσα θέσεις δουλειάς από το τέλος του 2022 και πάμε στις αρχές του 2023.

Υπάρχει και κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας. Είναι η ένταξη για χρηματοδότηση των μελετών των δύο αρδευτικών δικτύων Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας, που επί δεκαετίες ζητούσαν οι κάτοικοι του Αμυνταίου και τις παίρνουν τώρα. Επί δεκαετίες υπήρχαν δύο σκιάχτρα, το ορυχείο της Βεγόρας, που δεν γινόταν αποκατάσταση, και το ορυχείο της Βεύης. Σήμερα και τα δύο χρηματοδοτούνται και μάλιστα γίνονται πνεύμονες πράσινοι, αγροτικοί, γιατί δίνονται στους αγρότες.

Είναι και άλλα πολλά, τα οποία δυστυχώς λόγω χρόνου δεν μπορώ να αναφέρω.

Φτάνω στον επίλογο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη Φλώρινα και στη Δυτική Μακεδονία προετοιμάζονται κοσμογονικές αλλαγές. Για να τα αντιληφθούν καλύτερα οι πολίτες όλης της χώρας, όταν λες στον Φλωρινιώτη ότι και στον Κοζανίτη πως εφεξής δεν θα ασχοληθείς με το λιγνίτη, είναι σαν να λες στον κάτοικο της Κέρκυρας, της Ρόδου και της Μυκόνου πως δεν θα ξανασχοληθείς με τον τουρισμό αλλά με κάτι άλλο. Κάνουμε, λοιπόν, μία πρόταση προς την Κυβέρνηση λόγω της μεγάλης κρίσης η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή και λέμε ότι ο σταθμός της Μελίτης οφείλει να λειτουργήσει και πέραν του 2023 με τρεις προτάσεις: πρώτον, με λιγνίτη όσο κρατάει αυτή η ενεργειακή κρίση. Μόλις σταματήσει, με βιομάζα και αν δεν μπορεί να γίνει ούτε και αυτό, τότε να συνεχίσει να λειτουργεί με φυσικό αέριο. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί όσοι ασχολούνται με τη ΔΕΗ και είναι τεχνοκράτες γνωρίζουν ότι εκεί καταλήγουν τα δίκτυα υψηλής τάσης τα οποία κόστισαν στον ελληνικό λαό εκατοντάδες εκατομμύρια. Αντί να κάνουμε, λοιπόν, αλλού και αλλού νέα εργοστάσια με φυσικό αέριο έστω, ας γίνει αυτό της Μελίτης με φυσικό αέριο γιατί είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις. Είναι κρίμα, λοιπόν, να φύγει από την περιοχή, αλλά να παραμείνει και να δώσει εκατό με εκατόν πενήντα θέσεις εργασίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση εντέλει έχει και σχέδιο και πόρους και πολιτική βούληση να υλοποιήσει τη δίκαιη μετάβαση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα μικρό άλμα στη διευκόλυνση και στην επιτάχυνση προς τη δίκαιη μετάβαση και γι’ αυτό σας καλώ όλους να το ψηφίσετε.

Ευχαριστώ πολύ. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν!