Γ. Ζεμπιλιάδου: «Π.Ε. Φλώρινας τρία χρόνια μετά: Με τα άφθονα «θα» και τα άφαντα έργα, η οικονομία των Φλώρινας καταρρέει. Υπάρχει ελπίδα;»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν η επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Στρατάκης στη Φλώρινα. 

Αναλυτικά:  

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2020 με συνέντευξη τύπου από την Φλώρινα, τεκμηριώσαμε ότι το Master Plan της Απολιγνιτοποίησης , που λίγες μέρες πριν είχε δοθεί στη δημοσιότητα, θα  αποτελέσει ταφόπλακα για τον τόπο μας.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση της Απολιγνιτοποίησης, τα πράγματα εξελίσσονται ακόμα χειρότερα από τις προβλέψεις. όχι μόνο τις δικές μας, αλλά και της μελέτης του ΤΕΕ (Δ. Σωτηρόπουλος/ Ε.Καρλόπουλος)

Τα ευρήματα της μελέτης του ΤΕΕ το 2020,  για τη Δυτική Μακεδονία, προέβλεπαν ότι το 2028 (μηδενισμός παραγωγής λιγνίτη) στη Δυτική Μακεδονία θα είχαμε:

  • Συρρίκνωση της ΑΠΑ κατά 26% και ετήσια απώλεια εισοδημάτων ύψους 1.2 δισ. €
  • Απώλεια 21.000 θέσεων εργασίας
  • Μείωση της απασχόλησης σε ποσοστό 24%
  • Συνολική απώλεια εισοδήματος για την περίοδο (2013-2028) ύψους 9 δισ. €

Δυστυχώς η επικαιροποίηση της ως άνω μελέτης τον Ιανουάριο του 2022, με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έως το 2019, κατέδειξε ότι οι επιπτώσεις που προβλεπόταν για το 2028 ήρθαν έξι χρόνια νωρίτερα και μάλιστα με τάση επιβεβαίωσης του  χειρότερου σεναρίου.

Ειδικότερα, την περίοδο 2018-2019 όλες ανεξαιρέτως οι Περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) και μόνον η Δυτική Μακεδονία κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 8,8%,.

Από την επικαιροποιημένη μελέτη του ΤΕΕ προκύπτει ότι:

  • Για να ξαναδημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν  οι πόροι του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης δεν επαρκούν και χρειάζεται αναθεώρηση τους
  • Μόνο για το 2019 ο μέσος πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας απώλεσε έχει απωλέσει περίπου 4.500 ευρώ, ενώ τοο 2023 με μηδενική παραγωγή λιγνίτη θα  χάσει οριστικά 8.500 € από το ετήσιο εισόδημά του (-54% σε σχέση με το 2013)
  • Την περίοδο 2015-2020 ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας μειώθηκε κατά 11.750 κατοίκους καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης πανελλαδικά.
  • Η δημογραφική συρρίκνωση της Δυτικής Μακεδονίας και η απώλεια ενεργού πληθυσμού (που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την περιοχή), αναδύεται σε εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα. Η άμεση εφαρμογή στρατηγικών OASIS, προτείνεται ως μια δόκιμη διαδικασία προσέγγισης από την πλευρά των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Η κατάρρευση της οικονομίας της Περιφέρειας, μετά την ενσωμάτωση και των ετών της Πανδημίας 2020- 2021 (εκτίμηση ΕΛΣΤΑΤ) γίνεται εφιαλτική.

Η πτώση του ΑΕΠ της Περιφέρειας είναι μεγαλύτερη του 40% ενώ η ΠΤΩΣΗ ΑΕΠ της  ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ  για το διάστημα 2012vs 2021 είναι – 44% %.

Το ερώτημα είναι γιατί Περιφερειάρχης και Κυβερνητικοί Βουλευτές, δεν διεκδίκησαν το σύνολο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) στο μέγιστο που προβλέπει ο Κανονισμός (διπλασιασμός) και επιπλέον αποδέχθηκαν την συμμετοχή άλλων τριών Περιφερειών (22ΠΕ και 96 Δήμων) όταν είχαν στα χέρια τους μια έκθεση φωτιά που απαιτούσε ΑΥΞΗΣΗ του ΤΔΜ.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της Περιφέρειας Περιφερειάρχης και Κυβερνητικοί βουλευτές δεν πρόταξαν το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του.

ΔΕΝ  ΠΡΟΒΛΕΨΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ;

ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ;

Φοβήθηκαν για το Πολιτικό τους μέλλον;

Ότι και αν ισχύει υπήρξαν κατώτεροι των περιστάσεων…. Τα μοιραία πρόσωπα μιας εξελισσόμενης τραγωδίας που επιπλέον ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ  ΟΥΤΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ  

Η Δυτική Μακεδονία από 36δις έχει μόνο ένα έργο 360εκ τον οδικό Άξονα Ε65. Έναν άξονα που κύρια εξυπηρετεί τις δύο γειτονικές Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Την ώρα που δημιουργείται η ενιαία  «Ευρωπαϊκή Περιοχή Μεταφορών» με ένα  πλήρως λειτουργικό δίκτυο» Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών(∆Ε∆-Μ) από το τα ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και το Ταμείο Ανάκαμψης, λείπουν ο Διευρωπαϊκός Κάθετος Άξονας της Δυτικής Μακεδονίας “ΝΙΚΗ – ΦΛΩΡΙΝΑ – ΚΟΖΑΝΗ – ΛΑΡΙΣΑ” π/υ261εκ€.

Η Ευρωπαϊκή προοπτική και η εξωστρέφεια της Περιφέρειας αποτελούν χαμένη υπόθεση. Οι Μελέτες του τμήματος Ξινό Νερό-Πτολεμαΐδα του κάθετου άξονα Νίκη Φλώρινα Κοζάνη όρια νομών Κοζάνης Λάρισας και του τμήματος Αμμοχώρι Κόμβος Φλώρινας εντάχθηκαν στο ΠΕΠ, μόλις στις 27/1/2022! Το ερώτημα είναι γιατί δεν ενέταξαν τον Κάθετο με υποέργα τα ώριμα τμήματα και υποέργα τις μελέτες για να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του έργου; Πώς εντάχτηκε ο Ε 65 χωρίς μελέτη και δεν μπορούσε ο Κάθετος;  Η απάντηση είναι απλή:  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Την ώρα που στην ΕΥΡΩΠΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ έτσι ώστε το 30% των οδικών εµπορευµατικών µεταφορών σε αποστάσεις άνω των 300 km σχεδιάζεται να γίνεται με τον σιδηρόδροµο έως το 2030 και έως το 2050 το ποσοστό αυτό πρέπει να υπερβεί το 50% από το Σχέδιο λείπει ο Σιδηρόδρομος που θα μας συνδέει με την Ευρώπη μέσω των Λιμανιών της Ηγουμενίτσας και της Θεσσαλονίκης και η σύνδεση με την Αλβανία.

Δεν δημιουργούν μια Ευρωπαϊκή ανταγωνιστική Περιφέρεια αλλά μια εσωστρεφή περιοχή χωρίς προοπτικές ανάπτυξης

Το ίδιο απέτυχαν και στο ΠΕΠ, το Περιφερειακό Πρόγραμμα που διαχειρίζεται η ίδια η Περιφέρεια.

Η Δυτική Μακεδονία οκτώ χρόνια τώρα είναι τελευταία από όλες τις Περιφέρειες στην αξιοποίηση του Προγράμματος. Πέντε χρόνια διαχείρισης  της πρώην και 3 χρόνια της νυν Περιφερειακής Αρχής και το ΠΕΠ είναι ακόμα στο μισό της απορρόφησης του (166εκ€ από τα 294εκ€ συνολικά). Και το Πρόγραμμα κλείνει το 2023…

 Η ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ  από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας είδε μόλις το 1% του Προγράμματος σε χρήμα (3,1εκ€). Μάζεψε όμως πολλά «ΘΑ». Περίπου ~68 εκ€  «ΘΑ» σε ΕΝΤΑΞΕΙΣ έργων…που ισοδυναμούν με ευχές και όχι απτά αποτελέσματα.  

Η ίδια αποτυχία σε όλα.

Στον επιχειρηματικό τομέα…

Εκτός σχεδιασμού η ΒΙΠΕ Φλώρινας, εγκαταλείπεται στη τύχη της. Ο Περιφερειάρχης δεν μπόρεσε να λύσει το θέμα με τη ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ για να βελτιωθούν οι υποδομές και …..πάει αλλού.  Σχεδιάζει νέες επιχειρηματικές υποδομές την ώρα που περιμένουμε επενδύσεις… ενώ  οι ζώνες καινοτομίας σχεδιάζονται χωρίς την Φλώρινα.

Ο τραγικά λάθος  χειρισμός  του προγράμματος της ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, άφησε εκτός χρηματοδότησης  σχεδόν 3.000 επιχειρήσεις

Το συμπληρωματικό πρόγραμμα που βγήκε (5εκ€) για τις Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Covid-19,  με 1800€ μεγιστο σε κάθε επιχείρηση, ΈΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ 5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ είναι ακόμη στο ΜΗΔΕΝ 

Η Στήριξη της ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ, των επιχειρήσεων στο ΜΗΔΕΝ. Η πρόσβαση τους   στην χρήση νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ) στο ΜΗΔΕΝ. Η  ενίσχυση τους για την εφαρμογή καινοτομιών στο ΜΗΔΕΝ

Για τους Αγρότες,  η μείωση του κόστους του ρεύματος, με εγκατάσταση Φωτοβολταικών στους ΤΟΕΒ κατά προτεραιότητα δεν προχώρησε ακόμη.

Αντ’ αυτού, επιτήδειοι επενδυτές εγκαθιστούν Φωτοβολταϊκά μέσα σε παραγωγική Γη και οι αγρότες χάνουν παραγωγή και δικαιώματα, ενώ Δήμοι και Κοινότητες  χάνουν   από ανταποδοτικά τέλη, λόγω σαλαμοποίησης του έργου και με τη σιωπηλή ανοχή της Περιφέρειας.Με το κόστος παραγωγής στα ύψη, τη Γη σε ξένους και ντόπιους επιτήδειους επενδυτές, το Εθνικό Απόθεμα στα ….Βόρεια Προάστια και τα νερά αναξιοποίητα, στο πιο πλούσιο σε νερά λεκανοπέδιο.

 Είκοσι εκ κυβικά νερού για άρδευση μένει αναξιοποίητο σε φράγματα / λίμνες.

Χρειάστηκαν  ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ χρόνια  για να  αποκτήσει σύμβαση πριν δυο μήνες, ο Ταμιευτήρας Παρορίου, το Αρδευτικό Τριανταφυλλιάς  σε φάση αξιολόγησης και μόνο για την Α΄ΦΑΣΗ 18.000στρ από τα 40.000 που μπορεί να αρδεύσει άγνωστο πότε, το Αρδευτικό της Πρέσπας  11 χρόνια μετά την ένταξη του έργου και 8 χρόνια από την ολοκλήρωση της Μελέτης  έχει επιτέλους ΣΥΜΒΑΣΗ ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα….  Άγνωστο αν θα αξιοποιηθεί το απόθεμα 10 εκ.κυβ από το φράγμα Παπαδιάς, που εξ ολοκλήρου είναι διαθέσιμο μετά το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης.

Στο μηδέν οι Δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό για τα τοπικά προϊόντα, όταν θα μπορούσε από εδώ να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν επισκέψιμα όλα  τα μικρά  οινοποιία του Αμυνταίου.

 Η Αγροδιατροφική σύμπραξη που αφορά άμεσα και τη ΦΛΩΡΙΝΑ ακόμη στα χαρτιά. 

Η Επιστημονική Υποστήριξη για νεες καλλιέργειες  Φράουλας στο ΜΗΔΕΝ.

Η Δημιουργία Ινστιντούτου  και θερμοκοιτίδα για την κτηνοτροφία στην Φλώρινα με πλούσιο ζωικό κεφάλαιο στο ΜΗΔΕΝ!  

 Και κάπως έτσι οι Αγρότες σύντομα θα αδυνατούν να καλλιεργούν τη Γη.

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα παγωμένα. Ο Τουριστικός Άξονας «Φλώρινα Πισοδέρι Πρέσπες» εκτός χρηματοδότησης, το ίδιο και το  χιονοδρομικό και τα  Ιαματικά λουτρά. Ιδιαίτερα το Χιονοδρομικό Βίγλας έμεινε προκλητικά έξω από το ΕΣΠΑ αν και μοιράστηκαν αφειδώς εντάξεις έργων …. Ενώ ούτε κουβέντα για την διάβαση του Λαιμού.

Γιαυτό, τα τουριστικά μεγέθη δείχνουν ότι το µερίδιο της Δυτικής Μακεδονίας, στο σύνολο των διανυκτερεύσεων,  µειώθηκε κατά το ήµιση σε µια δεκαετία, καθώς από 0,6% το 2009 έπεσε στο 0,3% το 2019. (Κούτουλας 2022).

Η αποτυχία πολιτικής στον τουρισμό επιστεγάστηκε από την αλλαγή Προεδρίας στην Εταιρεία Τουρισμού και την ανάληψή της από το ίδιο τον Περιφερειάρχη.  Είναι σαφές όμως ότι δεν είναι θέμα προσώπων. Το ΑΦΑΝΤΟ Σχέδιο και η έλλειψη Πολιτικής βούλησης φταίει. 

ΤΑ ΒΑΛΤΟΝΕΡΑ κινδυνεύουν από τις ρηγματώσεις αλλά  τρία χρόνια μετά θα ξαναμελετήσουν ότι μελέτησαν ήδη ,ενώ δεν γίνεται το πιο απλό και προφανές , η παρακολούθηση του φαινομένου με την εγκατάσταση δικτύου παρακολούθησης του φαινομένου. 

OI Δράσεις ενίσχυσης των Υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας λόγω Covid 1,5 ΕΚ€ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ 1,5εκ στο ΜΗΔΕΝ  από το 2020. 

Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΤΠΑ) από 57εκξιοποιήθηκαν τα 14εκ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΦΤΩΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Δώδεκα τώρα χρόνια από το 2011, ούτε ένα μεγάλο έργο αρμοδιότητας της Περιφέρειας δεν υλοποιήθηκε στην ΠΕ Φλώρινας από το ΕΣΠΑ και ούτε ωριμάζει (μελέτες κ.λ.π)  κανένα άλλο!

Ωστόσο το ζητούμενο είναι, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να απαντηθεί το ερώτημα: Υπάρχει Ελπίδα για τον τόπο;

Η απάντηση είναι ότι ΕΛΠΙΔΑ θα υπάρξει μόνο αν καταρτιστεί ένα σοβαρό ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ και αναλάβουν εκείνες οι Αυτοδιοικητικές και Πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούν να το υλοποιήσουν.

Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που εκπονήθηκε κατ εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει τα 4 «μονοπάτια Ανάπτυξης» για τη Δυτική Μακεδονία:

Μονοπάτι Ανανεώσιμες πηγές: Φωτοβολταϊκά στις στέγες, Εξοικονομώ κατ΄οίκον, Ενεργειακές Κοινότητες προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Αυτά που ως συνδυασμός ζητάμε να γίνουν από το 2019.

Μονοπάτι Start up: Αξιοποίηση της τεχνογνωσίας στην ενέργεια για τη δημιουργία start up επιχειρήσεων κυρίως από νέους

Μονοπάτι Ψηφιακή Περιφέρεια: Να γίνει η Δυτική Μακεδονία η πιο καλά δικτυωμένη και ψηφιακά σύγχρονη περιοχή στην Ελλάδα ως το 2030. (Αν αυτό εφαρμοζόταν η επένδυση της  MICROSOFT έπρεπε να κατευθυνθεί στη Δυτική Μακεδονία)

Μονοπάτι  της Πράσινης ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: η Δυτική Μακεδονία ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ Beyond Meat εποχής (ένας καλύτερος τρόπος να ταΐζουμε τον πλανήτη). Μετάβαση στον τομέα της παραγωγής κρέατος και άλλων γεωργικών δραστηριοτήτων. Ενσωμάτωση ψηφιοποίησης και νέων τεχνολογιών στα διατροφικά συστήματα παραγωγής. Ειδικά για τα Γρεβενά Η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ Beyond Meat εποχής και τον ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

Και όλα αυτά με ολοκληρωμένες τις μεγάλες αναπτυξιακές υποδομές: Κάθετος Άξονας Χ, Ε65, Σιδηρόδρομος, Αεροδρόμιο, ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, Μεγάλα Φράγματα και Αρδευτικά Δίκτυα και ένα αξιόπιστο σύστημα Διοίκησης

Με λίγα λόγια ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝ ΞΕΡΟΥΜΕ  ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ

γιατί ως  γνωστόν….  αν δεν ξέρεις σε ποιο λιμάνι θέλεις να πας κανένας άνεμος δεν είναι ευνοϊκός….

 

Για τον Συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ                                                                                                                       

Γεωργία Ζεμπιλιάδου  

Περιφερειακή Σύμβουλος  Επικεφαλής