Δήλωση της Π. Πέρκα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Είμαστε στο σημείο μηδέν

Γίνεται ολοένα και πιο διακριτό ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος και δυστυχώς προσεγγίζουμε την κορύφωση της κλιματικής κρίσης. Είμαστε στο σημείο μηδέν και είναι καιρός να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για την ανεπίστρεπτη βλάβη που επέφερε στο περιβάλλον η ανθρώπινη πλεονεξία.

Ο πλανήτης κινδυνεύει και η ανθρώπινη παρουσία σε αυτόν θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι πολιτικές ηγεσίες παγκοσμίως θα «θυσιάσουν» τα όποια κέρδη αποκομίζουν από την υπερεκμετάλλευση έως εξάντληση των φυσικών πόρων. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας με τις εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέους που διαδηλώνουν και διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν μέλλον.

Στη χώρα μας, καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει τα επικοινωνιακά κόλπα σε ό,τι αφορά στη περιβαλλοντική πολιτική και με υπεύθυνο και συγκροτημένο τρόπο να αφουγκραστεί τα μηνύματα των επιστημόνων, της νεολαίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι επετειακές εκδηλώσεις δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες τις επόμενες δεκαετίες. Εάν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, ας ξεκινήσει με την επανανομοθέτηση και ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη χωροταξία, τη δασοπροστασία – δασοπυρόσβεση και κυρίως με έναν κλιματικό νόμο που περιορίζει τα ορυκτά καύσιμα, προωθεί τις ΑΠΕ με σωστή χωροθέτηση, τις ενεργειακές κοινότητες προάγοντας συγχρόνως και την ενεργειακή δημοκρατία.

Η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο, αφού οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αφορούν μεν τους πάντες πλήττουν όμως εντονότερα τους φτωχούς και τους ευάλωτους. Επομένως το σύνθημα ‘’να μη μείνει κανείς πίσω’’ σε συνδυασμό με το ‘‘αλλάξτε το σύστημα και όχι το κλίμα’’ είναι οδηγός για ένα άλλο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης σε όλους τους κυρίαρχους τομείς, όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό, τα κτίρια, ο κατασκευαστικός κλάδος και η κινητικότητα.

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Βουλευτής Φλώρινας

Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία