Δήλωση του Δημοτικού Συμβούλου Παπαγρηγορίου Γιώργου για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης

Στον τοπικό γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο διάβασα με προσοχή την ανακοίνωση για τη συμφωνία βιώσιμης λύσης των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία. Ο Προέδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κωστής Μουσουρούλης και οι Δήμαρχοι Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης συμφώνησαν στο εξής το οποίο μεταφέρω αυτούσιο:

«Μέρος της τεχνικής και οικονομικής λύσης θα είναι η κατασκευή μιας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από τη ΔΕΗ, η οποία θα αποτελέσει την βάση για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων των πόλεων. Η λύση αυτή θα στηρίζεται και στο φυσικό αέριο. Παράλληλα, οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου θα συνενωθούν σε μια διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας».

Γιατί λοιπόν δε θα μπορούσε και ο Δήμος Φλώρινας να συμμετέχει στην εταιρεία και να ολοκληρώσει την τηλεθέρμανση;

Γιατί η μεταλιγνιτική περίοδος έγινε επιχείρημα μόνο για τον ενταφιασμό της δικής μας τηλεθέρμανσης;

Γιατί εγκαταλείπεται ένα ώριμο έργο που έφτασε ως την είσοδο της πόλης και έχει πληρωθεί μέχρι κεραίας ως αυτή τη φάση;

Γιατί η ΔΕΗ δεν μπορούσε να κατασκευάσει τη μονάδα απομάστευσης αλλά μπορεί να κατασκευάσει τη μονάδα ΣΗΘΥΑ για την Κοζάνη, την Πτολεμαίδα και το Αμύνταιο;

Γιατί οι Φλωρινιώτες θα πρέπει να πληρώσουν το βαρύτατο κόστος για τον καυστήρα του φυσικού αερίου., την εγκατάσταση και την αλλαγή των οικιακών συσκευών, όταν με την τηλεθέρμανση θα είχαν δωρεάν τους εναλλάκτες και καμία οικονομική υποχρέωση;

Και εν κατακλείδι, από Κοζάνη και Αμύνταιο μεριά είναι οι «κουτοί» της υπόθεσης; Και εμείς οπό εδώ μεριά, οι έξυπνοι που πιάσαμε όλους τους άλλους στον ύπνο;

Δε θα μπω στον πειρασμό να χαρακτηρίσω τους «πανηγυρικούς» ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής ότι έφερε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα. Και ο πιο αδαής γνωρίζει πια ότι η Δημοτική Αρχή δεν έφερε το φυσικό αέριο. Μας δίνουν το Φ.Α., ως αντάλλαγμα, ανισομερές όμως, του ενταφιασμού της τηλεθέρμανσης. Μας κάνουν ατομικούς καταναλωτές φυσικού αερίου για να αυξήσουν τον αριθμό των πελατών και να αποβεί συμφέρουσα η επένδυση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

Δεν μπορώ να δεχτώ την αποδοχή αυτής της κατάστασης από την πλευρά του Δήμου χωρίς καμία αντίδραση. Και όχι μόνο αυτό. Δεν μπορώ να συναινέσω  στην απόπειρα παραπλάνησης των πολιτών να δεχτούν ως νίκη μια αδιαμφισβήτητη ήττα.

Έστω και αυτήν την ύστατη ώρα η Δημοτική Αρχή οφείλει να ανασκευάσει τη θέση της. Να διεκδικήσει και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης με την ταυτόχρονη έλευση του φυσικού αερίου. Εκεί όπου δεν θα φτάσει  η τηλεθέρμανση, κατά κύριο λόγο στις κοινότητες μας, να φτάσει το Φ.Α.

Δικαιούμαστε και τα δύο και για έναν ακόμη λόγο. Ως ανταποδοτικό όφελος της απολιγνιτοποίησης η οποία θα φέρνει στον τόπο μας το κλείσιμο των ορυχείων, των εργοστασίων της ΔΕΗ και κατά συνέπεια ακόμη περισσότερη ανεργία και τεράστιες απώλειες εισοδημάτων.

Μη διστάσετε κύριε Δήμαρχε, εάν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο.