Δεν είναι ατύχημα είναι φρικτή δολοφονία

Έπρεπε να χαθούν μ` αυτό το φρικτό τρόπο δεκάδες νέοι άνθρωποι για να ανακαλύψουν ότι, σε ότι αφορά την ασφάλεια, οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι βρίσκονται ακόμα στα χρόνια της ατμομηχανής;

Χρειαζόταν να ντυθούν στα μαύρα δεκάδες Ελληνικές οικογένειες για να ανακαλύψουν ότι η ιδιωτικοποίηση, η εγκατάλειψη, το χαμηλό κόστος και η υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου στους σιδηρόδρομους είναι τα κύρια αίτια για τις μαζικές δολοφονίες εργαζομένων και επιβατών;

Είναι δυνατόν στα χρόνια που όλοι οι πολίτες παρακολουθούνται και οι δορυφόροι βλέπουν τι κάνουμε ακόμα και μέσα στα σπίτια μας η ασφάλεια χιλιάδων επιβατών του σιδηρόδρομου να εξαρτάται από τους χειρισμούς ενός και μόνο ατόμου;

Υπεύθυνοι για αυτή την τραγωδία και το «μαύρο χάλι» των σιδηροδρόμων μας δεν είναι μόνο ένας σταθμάρχης ούτε μόνο μια ιδιωτική εταιρεία αλλά ούτε και μόνο ένας υπουργός που σωστά παραιτήθηκε.

Υπεύθυνος είναι κυρίως ο Πρωθυπουργός αλλά και ολόκληρη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που κωφεύει συστηματικά εδώ και τέσσερα χρόνια στις επανειλημμένες παρατηρήσεις των συνδικάτων για την έλλειψη και μη λειτουργία όλων των συστημάτων ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Εγκληματικά υπεύθυνη είναι και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ιδιωτικοποίησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αδιαφόρησε πλήρως για τον εκσυγχρονισμό του Σιδηροδρομικού δικτύου και την ασφαλή λειτουργία του.

Υπεύθυνες είναι και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις που ανέλαβαν για λογαριασμό των δανειστών να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα και να κόψουν όλες τις δαπάνες για τις δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές.

Υπεύθυνη είναι και η ΕΕ που σήμερα χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» ξεχνώντας ότι αυτή επέβαλε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των δημόσιων δαπανών.

Η πίκρα και η οργή ξεχειλίζει σήμερα από τα σπλάχνα ολόκληρου του Ελληνικού λαού που θρηνεί τα αδικοχαμένα παιδιά του που έπεσαν θύματα του συστήματος εκμετάλλευσης, κερδοσκοπίας και αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή

Εκφράζουμε τη θλίψη μας, τη συμπαράσταση και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας, ευχόμαστε καλή ανάρρωση στους τραυματίες και απαιτούμε:

  1. Υποδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων και των πολιτικών τους προϊσταμένων
  2. Να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου μόνο όταν γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες και επενδύσεις για την ασφαλή λειτουργία του, σύμφωνα και με τις υποδείξεις των συνδικάτων του χώρου.
  3. Αντίστοιχα να γίνουν έλεγχοι και να παρθούν μέτρα και στις υπόλοιπες δημόσιες συγκοινωνίες. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αντίστοιχες συνθήκες υπάρχουν και στις αεροπορικές ιδιωτικές εταιρείες χαμηλού κόστους και υψηλής κερδοφορίας. Δεν χρειάζεται να ζήσουμε κι εκεί ένα πολύνεκρο δυστύχημα για να γίνουν έλεγχοι και παρεμβάσεις…
  4. Ο σιδηρόδρομος και όλες οι συγκοινωνίες να περάσουν στο δημόσιο κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο σε μια πορεία πλήρους κοινωνικοποίησής τους.

Κοζάνη 2/3/2023

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»