Δεν είναι μονόδρομος τα σημερινά αδιέξοδα για τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους

Το ΚΚΕ καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες και μικρεμπόρους να δυναμώσουν τη λαϊκή πάλη, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ

     Αυτοαπασχολούμενη, αυτοαπασχολούμενε, Επαγγελματία, βιοτέχνη, μικρέμπορε, αυτοκινητιστή.

     Το ΚΚΕ απευθύνεται σε σένα, που, πριν συνέλθεις από την προηγούμενη κρίση, βρέθηκες και πάλι σε νέες Συμπληγάδες. Με το εισόδημά σου μειωμένο και τα χρέη στα ύψη λόγω των αλλεπάλληλων περιοριστικών μέτρων και των ανεπαρκών πολιτικών στήριξης. Σε διαρκή ανασφάλεια για την προστασία της υγείας σου, λόγω ενός συστήματος Υγείας πλήρως υποβαθμισμένου και εμπορευματοποιημένου, που καταρρέει εν μέσω πανδημίας.

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

     Αξίζει να αναρωτηθείς:

     Πόσο τελικά σε ωφέλησαν οι πολιτικές της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΕΕ, που ορκίζονται στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας;

     Πόσο αντιμετώπισαν τις καθημερινές σου αγωνίες, για προστασία του εισοδήματος, για το δικαίωμά σου σε σύγχρονες δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, για τη μόρφωση των παιδιών σου, το δικαίωμα στην ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο;

Η ανησυχία σου για το μέλλον, οι ελπίδες και τα όνειρά σου μπορούν να γίνουν δύναμη διεκδίκησης και ανατροπής.

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΚΕ!

     Το KKE στάθηκε στο πλευρό σου σε όλες τις δύσκολες στιγμές.

     Κατήγγειλε εξαρχής τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την αποθέωση της «ατομικής ευθύνης» και τα εκτεταμένα lockdown στο Εμπόριο, στην Εστίαση, στις Υπηρεσίες, στις μεταφορές. Τα πρωτόκολλα – λάστιχο για τη διασφάλιση των κερδών εφοπλιστών, βιομηχάνων και μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Τα μπαλώματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης σε υποδομές και μόνιμο προσωπικό για νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Την άρνηση να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, αλλά και την προκλητική στήριξή του, σε συνθήκες κρίσιμες για την προστασία του λαού.

     Ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων σου. Έδειξε τον δρόμο διεκδίκησης και ικανοποίησης των πιεστικών αναγκών σου, προτείνοντας άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την προστασία του εισοδήματός σου. Με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις και Αναφορές στη Βουλή για κάθε πληττόμενο κλάδο, για το Εμπόριο, την Εστίαση, τις λαϊκές αγορές, τα ταξί, τα τουριστικά καταλύματα κ.ο.κ. Κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου «για την ανακούφιση αυτοαπασχολούμενων από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας», απαιτώντας γενναία διαγραφή χρεών, επανένταξη στο αφορολόγητο όριο κ.ά., πρόταση που απορρίφθηκε από την τωρινή αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση στο όνομα των «αντοχών» της οικονομίας.

     Με τη συμβολή των κομμουνιστών έσπασε η σιγή νεκροταφείου που επιχειρήθηκε να επιβληθεί στο όνομα του «αόρατου εχθρού». Οι εικόνες από τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς 2020 που έφτασαν στην άκρη του κόσμου, η «οργανωμένη απειθαρχία» απέναντι στα σχέδια καταστολής στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου, οι υψωμένες γροθιές των αγωνιστών υγειονομικών, οι δεκάδες κινητοποιήσεις για την προστασία του εισοδήματος και της υγείας του λαού αποτέλεσαν φάρο ελπίδας. Φωτίζουν και σήμερα τον δρόμο που πρέπει να βαδίσει το λαϊκό κίνημα για να ορθώσει εμπόδια στους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και να βρεθούν στο επίκεντρο της διεκδίκησης οι πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

     Πάρε τη δική σου θέση στον συλλογικό αγώνα ενάντια στον ορατό εχθρό. Δυνάμωσε τη λαϊκή αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ!

Σκέψου καλά: Χρήματα υπάρχουν. Η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, με 6,6 δισ. το 2021… Καμία όμως σιγουριά σε ασφάλεια και άμυνα, αφού ο κίνδυνος προέρχεται από μέλος της ίδιας της ΝΑΤΟικής συμμαχίας.

     Αυτοαπασχολούμενη.

Ως πότε θα είσαι αναγκασμένη να συνδυάζεις πολύωρη εργασία και οικογενειακές υποχρεώσεις, χωρίς καμία κρατική στήριξη; Χωρίς επίδομα αδείας μητρότητας, χωρίς προστασία από επαγγελματικές ασθένειες;

Το νιώθεις καθημερινά ότι οι ανάγκες σου για αξιοπρεπές εισόδημα, για ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο, για ολόπλευρη στήριξη της οικογένειας (παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ), γίνονται αντικείμενο καπιταλιστικής κερδοφορίας. Δεν υπάρχουν κοινωνικές δομές γιατί θεωρούνται σπατάλη για το κράτος.

Μη διστάζεις! Η συμμετοχή σου στη λαϊκή πάλη μπορεί να προσδώσει νέα δυναμική, να φέρει τις ανάγκες σου στο προσκήνιο.

Με ισχυρό ΚΚΕ, μπορείς να αποκτήσεις τη δική σου φωνή.

     Γύρνα την πλάτη στις Σειρήνες της «εθνικής ομοψυχίας» και του συμβιβασμού. Καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και στα κόμματα του κεφαλαίου, στην EE

Λένε ότι νοιάζονται για τη «μεσαία τάξη» αναφερόμενοι σε σένα, γιατί θέλουν να αποσπάσουν τη συναίνεσή σου στους σχεδιασμούς τους. Όμως, κάθε μείγμα αστικής διαχείρισης που προβάλλεται ως βάλσαμο για την επιστροφή στην «κανονικότητα» και την ανάπτυξη, ωφελεί το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα.

     Τα σχέδια «Ελλάδα 2.0», «Ελλάδα+» των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν προορίζονται για τις δικές σου ανάγκες, για την αναπλήρωση του εισοδήματος, για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, για την αναβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών. Αντίθετα αποτελούν οδηγό ανάκαμψης των κερδών των λίγων και εκλεκτών. Σε αυτούς κατευθύνονται τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτοί θα ωφεληθούν από τις προτεραιότητες στην «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση, στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Τα προγράμματα ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας – τουρισμού, εστίασης, ψηφιακού μετασχηματισμού κ.ά. – ίσως δώσουν μια προσωρινή ανάσα σε ορισμένες μικροεπιχειρήσεις, δεν θα αντιστρέψουν όμως τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο ανταγωνισμός, οι εναλλαγές κρίσης – ανάπτυξης – κρίσης διεθνώς και στη χώρα μας, η εξάρτησή σου από μεγαλύτερες επιχειρήσεις και ομίλους (πρώτες ύλες, franchise, ψηφιακές πλατφόρμες υπηρεσιών σε Εμπόριο, Εστίαση, ταξί κ.ά.), η μονοπώληση, παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής οικονομίας. Σε αυτές τις συνθήκες, παρά την καθημερινή πολύωρη εργασία σου, θα αντιμετωπίζεις διαρκώς νέα αδιέξοδα.

     ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν διαδοχικά και δοκιμάστηκαν. Θυμήσου:

     Εκτόξευσαν τη φορολογία και τα χρέη σου, τσάκισαν Κοινωνική Ασφάλιση, συντάξεις και δικαιώματα, διεύρυναν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

     Σε άφησαν εκτεθειμένο στην πανδημία, αλλά και στις διάφορες καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ. Υποβάθμισαν συνειδητά κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, καθώς γι’ αυτούς είναι κόστος και εμπόδιο για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».

Τώρα, ετοιμάζονται να στείλουν και πάλι το λογαριασμό στους εργαζόμενους, σε μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες:

     Με νέους φόρους και αυξήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα κλπ. που θα τσακίσουν το λαϊκό εισόδημα, με αρνητικό αντίκτυπο και σε σένα, αφού σ’ αυτό στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό και τα δικά σου έσοδα.

     Με νέα προαπαιτούμενα και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις όπως ο πρόσφατος νόμος – έκτρωμα Χατζηδάκη, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης που θα έρθει το επόμενο διάστημα.

     Με την ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που προωθεί πλειστηριασμούς και κατασχέσεις κατοικίας και εισοδήματος για όσους δεν αντέξουν τις πολύχρονες ρυθμίσεις, προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες και να περιοριστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Με την πολιτική τους σπέρνουν θύελλες, γι’ αυτό και επιδιώκουν να αλυσοδέσουν το λαϊκό κίνημα, να κάμψουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.

     Αρκετά πλήρωσες για τα κέρδη των μονοπωλίων.

     Μη συμβιβάζεσαι, μην υποχωρείς!

Ο ατομικός καθημερινός αγώνας για την επιβίωση δεν αρκεί. Πολλαπλασίασε με τη φωνή σου τη δύναμη της συλλογικής πάλης. Γίνε μέλος στο σωματείο σου.

     Η αναζωογόνηση του λαϊκού κινήματος, η συγκρότηση και ενδυνάμωση της Συμμαχίας της πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας, των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, σε κάθε πόλη και κλάδο, σε όλη τη χώρα, μπορεί να αποτελέσει το πραγματικό αντίβαρο στο μαύρο μπλοκ αστικών κυβερνήσεων – ΕΕ – επιχειρηματικών ομίλων.

     Είναι και στο δικό σου χέρι να δυναμώσει η λαϊκή πάλη!

     Να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Όσοι παραπλανητικά επιδιώκουν να σου καλλιεργήσουν καχυποψία απέναντι στο ΚΚΕ και την πολιτική του, είναι αυτοί που σε θέλουν δέσμιο στις δικές τους επιδιώξεις… Οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και τα κόμματα που στηρίζουν τα δικά τους συμφέροντα, το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, είναι αυτοί που σε έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση…

Με ισχυρό ΚΚΕ υπάρχει διέξοδος…

     Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορεί να εξασφαλίσει ανώτερη ποιότητα ζωής και να σπάσει τα δεσμά των σημερινών αδιεξόδων, αρκεί να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία. Εμπόδιο σ’ αυτήν την προοπτική είναι το καπιταλιστικό κέρδος και η εξουσία που το στηρίζει, γι’ αυτό και απαιτούνται ριζικές τομές στην ίδια την οικονομική και πολιτική οργάνωση της κοινωνίας.

     Μέσω του κεντρικού σχεδιασμού, της κοινωνικοποιημένης παραγωγής μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία του εργαζόμενου ανθρώπου οι σημερινές παραγωγικές δυνατότητες, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Να διασφαλίσουν την ολόπλευρη κάλυψη και των δικών σου σύγχρονων αναγκών. Να περιορίσουν τον καθημερινό μόχθο και να εξασφαλίσουν σταθερή εργασία με ανθρώπινα ωράρια, υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, μόρφωσης, σύγχρονες υποδομές αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής – αντισεισμικής προστασίας, αλλά και πρόσβαση στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου για όλους και όλες.

     Διάλεξε τον δρόμο της αμφισβήτησης, της ανατροπής.

 

Τ.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

20/7/2021