ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

Την μετακύληση του Τοπικού Πόρου στα τιμολόγια της ΔΕΗ για την παροχή δωρεάν ρεύματος στους κατοίκους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας, ζήτησε ο Δήμαρχος Φλώρινας από τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου  στη συνάντηση τους  την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2012. « Το ρεύμα το οποίο καταναλώνουμε στο Δήμο Φλώρινας, οικιακό επαγγελματικό και βιομηχανικό, είναι περίπου 65.000 Μεγαβατώρες. Με ένα μέσο όρο, αν υπολογίσουμε το κόστος αυτών, είναι περίπου 7-8.000.000,00€. Ο Τοπικός Πόρος, που παίρνει σήμερα η Φλώρινα ετησίως είναι περίπου 4.500.000,00€. Το τέλος εξόρυξης από το λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας ετησίως είναι 1.500.000,00€. Αν λειτουργήσει το ορυχείο  της Βεύης, θα πληρώνει περίπου 14.000.000,00€ ετησίως. Όλα αυτά, είναι παραπάνω από όσα ξοδεύουμε σε ρεύμα και για αυτό διεκδικώ δωρεάν ρεύμα για τη Φλώρινα. Διαφορετικά, ας έχουμε όλοι οι δημότες την ανάλογη έκπτωση», επεσήμανε ο κ. Βοσκόπουλος στη συνέντευξη του της 10ης Φεβρουαρίου, η οποία με αφορμή την επίσκεψη του στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη.

Η πρόταση αυτή του Δημάρχου στο ενεργειακό πεδίο, θα δημιουργήσει εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον τόσο για τους κατοίκους του Δήμου όσο και για τις επιχειρήσεις, αφού η παράμετρος της ενέργειας αποτελεί σοβαρό κόστος στον οικογενειακό και επιχειρηματικό προϋπολογισμό.

 

 Η ΣΥΝΕΝΕΤΥΞΗ

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, παραχώρησε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις συναντήσεις και συζητήσεις που είχε στην Αθήνα, για τα προβλήματα του Δήμου.

Ο κ. Δήμαρχος αναλυτικά, είπε:

« Ξεκινώντας,  θα ήθελα να σας εξηγήσω για ποιο λόγο λειτούργησαν σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου τα σχολεία.

Τα σχολεία λειτούργησαν ύστερα από συνεννόηση με Διευθυντές και τους προϊσταμένους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να μη χαθούν και άλλες διδακτικές ώρες και να μη χρειαστεί η αναπλήρωση των ωρών αυτών να γίνει το Πάσχα ή το καλοκαίρι.

Όπως γνωρίζετε, τις προηγούμενες μέρες ήμουν στην Αθήνα, προκειμένου να επισκεφθούμε τον Υπουργό Μεταφορών κ. Μ.  Βορίδη και να δούμε τι θα γίνει με την επαναλειτουργία του τρένου και τις απαραίτητες από μέρους μας ενέργειες για το σκοπό αυτό. Αφού αναλύσαμε το πρόβλημα και το κόστος της γραμμής, παρουσία και του διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Α. Ζηλιασκόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι η διαδρομή Λάρισα – Αθήνα είναι πλέον κερδοφόρα και συνεπώς τα κέρδη από τη γραμμή αυτή μπορούν να διατεθούν στις ζημιογόνες γραμμές, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κι αυτές.

Αποφασίσαμε ότι με την υποστήριξη των Δήμων και με τα κέρδη των άλλων γραμμών, να επαναλειτουργήσει το τρένο.

Η υποστήριξη των Δήμων θα είναι η παραχώρηση λεωφορείων μας, ώστε να μεταφέρουμε τους επισκέπτες που θα έρχονται στην περιοχή μας, στα τουριστικά μέρη του Νομού, όπως το Νυμφαίο, την Πρέσπα, τα οινοποιεία και το χιονοδρομικό μας κέντρο. Εμείς είμαστε θετικοί. Περιμένουμε όμως να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την  ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τους νομικούς συμβούλους της και τους νομικούς μας συμβούλους των Δήμων, για να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσει να γίνει αυτή η συνεργασία. Νεότερα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.

Τη στιγμή αυτή, δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό για να πούμε ποια ημερομηνία θα ξεκινήσει το τρένο. Άρα, μόλις λυθούν αυτά τα προβλήματα θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα.

Ο κ. Βορίδης ζήτησε από τον κ. Ζηλιασκόπουλο να ξεκαθαρίσουν άμεσα όλες αυτές οι εκκρεμότητες, ώστε να έχουμε μια ακόμη συνάντηση, όπου θα οριστικοποιήσουμε και το χρόνο λειτουργίας του τρένου.

Στη συνέχεια οι δύο Βουλευτές του  Νομού και οι δύο Δήμαρχοι Αμυνταίου και Φλώρινας, επισκεφθήκαμε και τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον Υπουργό ΠΕΚΑ, με τον οποίο συζητήσαμε σχεδόν όλα τα ενεργειακά θέματα όπως:

ü            ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΑΣ. Για το ορυχείο της Αχλάδας, μας είπε ότι

άμεσα, μπορεί και την ημέρα που συζητούσαμε, ότι θα υπέγραφε την περιβαλλοντική μελέτη του νότιου πεδίου του ορυχείου της Αχλάδας, για να μπορέσει το ορυχείο να λειτουργήσει πιο ομαλά.

ü            ΟΡΥΧΕΙΟ ΒΕΥΗΣ. Για το ορυχείο της Βεύης, επιτροπή έχει αναλάβει να

ανοίξει τους φακέλους και να δει τις προσφορές του πλειοδοτικού διαγωνισμού και αφού αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο πλειοδότης, τότε το πόρισμά της θα σταλεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Από τη  συγκεκριμένη επιτροπή περιμένουμε απόφαση από πέρυσι και ακόμα απόφαση δεν έχουμε.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει δώσει προθεσμία, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να εκδοθεί το πόρισμα. Άρα, όταν βγει το πόρισμα, τότε θα μπορέσουμε να δούμε τι θα γίνει και με το ορυχείο αυτό.

Όπως μας είπε και ο κ. Υπουργός, υπάρχουν πολλά προβλήματα για το συγκεκριμένο ορυχείο.

ü            ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙΟΥ. Για το ορυχείο αυτό τα πράγματα έχουν προχωρήσει

αρκετά.

Ήδη η μελέτη που είχε υλοποιηθεί επί θητείας μου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τον κόμβο του Ξινού Νερού έχει προχωρήσει. Έχει δοθεί και η περιβαλλοντική έγκριση και από ό, τι είπε ο Δήμαρχος Αμυνταίου ο κ. Ιωσηφίδης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, θα προχωρήσουν στην κατασκευή του κόμβου.

Η ΔΕΗ, έχει προχωρήσει στις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων του Κλειδιού, όπως και στην αγορά των νέων εκτάσεων που χρειάζεται για την απόθεση των αδρανών υλικών. Πιθανολογείται, ότι εντός δέκα μηνών, θα ξεκινήσει η εξόρυξη του λιγνίτη στο ορυχείο αυτό.

ü            ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ. Όπως θυμόσαστε, πριν λίγο καιρό σε συνεδρίαση

του Δημοτικού Συμβουλίου, είχα ανακοινώσει ότι η μονάδα της Φλώρινας, οι δύο μονάδες του Αμυνταίου και μια της Μεγαλόπολης, θα πουληθούν σε ιδιώτες. Αυτή η πληροφορία, γίνεται πλέον πιο χειροπιαστή.

Μετά τις αντιρρήσεις μας για την επιλογή των μονάδων που θα πουληθούν και το κόστος πώλησης, αφού η μονάδα της Φλώρινας θα πουληθεί σε πολύ χαμηλή τιμή, ενώ είναι μια από τις πιο καινούριες και με μικρότερο κόστος λειτουργίας μονάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν αποφασίζει ο ίδιος για το ποιες μονάδες θα πουληθούν, αλλά προκύπτουν από τις προδιαγραφές που θέτει η Κομισιόν, η οποία επιθυμεί να απελευθερωθεί το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προς πώληση πρέπει να είναι μονάδες, μια καινούρια, μια παλιά, δύο μέσης ηλικίας και να μην είναι εξαρτημένες άμεσα από ένα ορυχείο που λειτουργεί μέσα στη μονάδα. Αυτές τις προδιαγραφές έχουν οι μονάδες που σας ανέφερα. Επειδή το ποσοστό δεν καλύπτεται, στο πλάνο μέσα συμπεριλαμβάνονται και δύο μονάδες της Καρδιάς, καθώς και ένα ή δυο υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Όλες αυτές οι μονάδες, θα πουληθούν ως πακέτο, με ένα διαγωνισμό και όχι ξεχωριστά. Όποιος πλειοδότης πάρει το πακέτο αυτό, θα λειτουργεί σαν μια μικρή ΔΕΗ.

Όπως σας είπα, εμείς ήμασταν αντίθετοι με την πώληση των μονάδων της Φλώρινας, και είπαμε ότι θα αντισταθούμε σε αυτό, διότι όπως ξέρετε όλοι σας και από τη θέση μου από τη Νομαρχιακή Αρχή, έλεγα ότι η συνεργασία μας με τη ΔΕΗ, είναι καλή, δείχνει, εν μέρει – βέβαια- κοινωνικό πρόσωπο προς την περιοχή και δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε την ίδια συνεργασία ή τα ίδια ανταποδοτικά οφέλη με οποιονδήποτε ιδιώτη.

Για το λόγο αυτό, επιμένουμε ότι  οι μονάδες μας θα πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ.

ü            ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ. Ζητήσαμε ο Τοπικός Πόρος, από το 4‰ να αυξηθεί

σημαντικά, κάτι που ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε και στη Βουλή και μας υποσχέθηκε ότι το ποσοστό αυτό θα ανέβει, χωρίς να μας πει σε τι ύψος. Μάλιστα, μας είπε ότι αυτό θα γίνει με την κατάθεση του επόμενου νομοσχεδίου στη Βουλή.

ü            ΤΕΛΟΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ. Στο αίτημά μας αυτό, ο κ. Υπουργός είπε

ότι έχουμε δίκαιο και ζήτησε από τον κ. Μανιάτη που ήταν παρών, να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία σχεδίου για το θέμα του τέλους εξόρυξης λιγνίτη. Πριν υπογραφεί οτιδήποτε, θα προηγηθεί συνάντηση για τη συζήτηση του σχεδίου αυτού. Ζητήσαμε δε, να είμαστε ενήμεροι για κάθε θέμα που αφορά στην περιοχή μας, αφού μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία ενημέρωση, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε.

ü            ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. Από την Ε.Ε. πριν από λίγο καιρό, μας

εστάλη ένα ερωτηματολόγιο και μας ζητούσαν απαντήσεις, τις οποίες και ετοίμασε η ΔΕΥΑΦ και η ΑΝΚΟ. Έλειπαν όμως δύο πράγματα: στο θέμα πού θα βρούμε την ιδία συμμετοχή των 13.000.000,00€. Εμείς είπαμε ότι τα 3.000.000,00€  θα εξασφαλιστούν από ένα δάνειο και τα υπόλοιπα από τον Τοπικό Πόρο. Όλα αυτά όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση τα θέλει τεκμηριωμένα. Για το λόγο αυτό στείλαμε επιστολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από το οποίο ζητούσαμε να μας απαντήσει, αν η ΔΕΥΑΦ και ο Δήμος μπορεί να πάρει ένα δάνειο ύψους 3.000.000,00€. Απάντηση θετική την οποία και πήραμε. Η άλλη απάντηση για τον Τοπικό Πόρο, πρέπει να δοθεί από το ΥΠΕΚΑ ή από τη ΔΕΗ, ότι όντως τα χρήματα που θα πάρει ο Δήμος Φλώρινας από τον Τοπικό Πόρο, θα διατεθούν για την ιδία συμμετοχή για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας.

Το ποσό των 13.000.000,00€ για το έργο αυτό το οποίο προκύπτει από τη μελέτη κόστους οφέλους, δε σημαίνει ότι θα είναι όντως τόσο. Αν δεχθεί η Ε.Ε.  να μας δώσει το 80%, όπως προβλέπεται, τότε όντως θέλουμε το ποσό αυτό, ενώ όμως μετά από την έκπτωση του έργου το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο.

Ο κ. Υπουργός κατάλαβε τη σημαντικότητα του θέματος και ζήτησε από τη γραμματέα του να επικοινωνήσει με το ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να δει τι χρειάζεται για τη σύνταξη της επιστολής αυτής, ώστε να σταλεί στις Βρυξέλλες.

Η ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΗ ΤΟΥ Τ.Π.  ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τον Τοπικό Πόρο και για τα ποσοστά αυτού, θα ήθελα να σας πω τη θέση μου, όπως την εξέθεσα και στον κ. Υπουργό ΠΕΚΑ.

Αυτό που ως Δήμαρχος θέλω, είναι η διεκδίκηση όλου του Τοπικού Πόρου, όχι για να τον διαχειριστώ εγώ προσωπικά. Τον διεκδικώ και μάλιστα, εάν είναι δυνατόν απευθείας από τη ΔΕΗ ή και από το Υπουργείο να μετακυλήσει  στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε όλοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του Δήμου μας να έχουν δωρεάν ρεύμα. Το ρεύμα το οποίο καταναλώνουμε στο Δήμο Φλώρινας, οικιακό επαγγελματικό και βιομηχανικό, είναι περίπου 65.000 Μεγαβατώρες. Με ένα μέσο όρο, αν υπολογίσουμε το κόστος αυτών, είναι περίπου 7-8.000.000,00€. Ο Τοπικός Πόρος, που παίρνει σήμερα η Φλώρινα ετησίως είναι περίπου 4.500.000,00€. Το τέλος εξόρυξης από το λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας ετησίως είναι 1.500.000,00€. Αν λειτουργήσει το ορυχείο  της Βεύης, θα πληρώνει περίπου 14.000.000,00€ ετησίως. Όλα αυτά, είναι παραπάνω από όσα ξοδεύουμε σε ρεύμα και για αυτό διεκδικώ το δωρεάν ρεύμα για τη Φλώρινα. Διαφορετικά, ας έχουμε όλοι οι δημότες την ανάλογη έκπτωση. Με τον τρόπο αυτό επιτελούμε ένα κοινωνικό έργο, αφού πολλές οικογένειες έχουν πρόβλημα με τη θέρμανση, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για αγορά ξύλων ή πετρελαίου. Επίσης, με δωρεάν ρεύμα θα ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανική περιοχή, λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής των προϊόντων».

Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Υπουργός Παιδείας έχει επικοινωνήσει με τον κ. Δήμαρχο, προκειμένου να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, ο κ. Βοσκόπουλος απάντησε ότι δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια επικοινωνία και για ποιο λόγο να γίνει άλλωστε, αφού μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου είναι και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

 

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 

Ερώτηση: Αυτή η απόθεση των αδρανών υλικών (πρόκειται για το ορυχείο του Κλειδιού) που θα γίνει ;

Απάντηση: Ακριβώς το σημείο δεν το γνωρίζω, όμως απ’ ότι κατάλαβα πρέπει αν γίνει προς τη μεριά του χωριού του Κλειδιού όπου υπάρχει το ανοιχτό σημείο. Φυσικά για να μπορεί να γίνει εκεί η απόθεση θα πρέπει η ΔΕΗ να κατασκευάσει ένα τούνελ για να περνάει ο σιδηρόδρομος και θα πρέπει να ακυρωθεί ο παλιός εθνικός δρόμος και γι’ αυτό προχωράει και η κατασκευή του κόμβου του Ξινού Νερού, για να έχει άμεση εξυπηρέτηση το Αμύνταιο από το Ξινό Νερό. Περισσότερα στοιχεία δεν έχω και δεν μπορώ να σας πω.

Ερώτηση: Πείτε μας γι’ αυτά που κυκλοφορούν στα site και δεν έχουν καμία σχέση με εμάς. Τι σημαίνει ότι θα καθίσετε στο σκαμνί;

Απάντηση: Επίσημα έγγραφο δεν έχω παραλάβει. Δε ξέρω ποιοι και πως τα μαθαίνουν και αν αυτά αποτελούν θέματα προσωπικών δεδομένων. Παρόλα αυτά όμως από κάποιους συγκατηγορούμενους που το έχουν διαδώσει, έχω μάθει κάποια πράγματα τα οποία και θα σας εξηγήσω. Πρώτον φαίνεται τελείως παράλογο και περίεργο το κατηγορητήριο που ασκείται στο πρόσωπό μου, όπως και στο πρόσωπο της κ. Ρίζου αλλά και των άλλων εργαζομένων για παράβαση καθήκοντος. Θα αναφερθώ ειδικά στο πρόσωπό μου. Και υπάρχουν στοιχεία που είναι στη διάθεσή σας. Διώκομαι ποινικά για ηθική αυτουργία  για το θέμα της Βεγορίτιδας.

Ερώτηση: Για ποιον διαγωνισμό;

Απάντηση: Είχε γίνει με το πρόγραμμα LEADER ένας διαγωνισμός για προβολή της λίμνης Βεγορίτιδας που έγινε με τη συνεργασία των Δήμων Φλώρινας και Πέλλας και το χειρίστηκαν οι δύο αναπτυξιακές η ΑΝ.ΦΛΩ και η αντίστοιχη της Πέλλας.

Ερώτηση: Για ποια χρονολογία μιλάτε;

Απάντηση: Πρέπει να ξεκίνησε το 2005 ή το 2006. Είχε γίνει μια φορά πριν από το 2007 που ακυρώθηκε και βγήκε ξανά διότι είχε κάποια λάθη. Αυτό έχει σχέση με την αρμόδια Δ/νση που χειρίζεται το πρόγραμμα LEADER. Το 2007 που βγήκε ξανά ο διαγωνισμός τον χειρίστηκε η Ε.ΔΙ.Π. που είναι η Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος LEADER. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝ.ΦΛΩ δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση αυτού του προγράμματος και όλα όσα γίνανε. Σ’ αυτή την επιτροπή Πρόεδρος ήταν ο κ. Μπιτάκης Άνθιμος και μέλη ήταν ο κ. Αριστείδου Άρης, οκ. Γιαννιτσόπουλος Γιώργος, ο κ.  Λουκάς Αθανάσιος από το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο κ. Γερμανίδης Ιωάννης Εκπρόσωπος της Ν.Α.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός, υποβλήθηκαν όλες οι προτάσεις και εδώ υπάρχει το απόσπασμα της Ε.ΔΙ.Π. που είναι απόφαση σχετικά με την υλοποίηση του διατοπικού με τίτλο «Ανάδειξη προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας». Μετά την έγκριση του σχεδίου από την υπηρεσία διαχείρισης της Κ.Π. LEADER και υπογραφή συμφωνητικού με την Αναπτυξιακή Πέλλας. Όλες οι ενέργειες που έγιναν από την Ε.ΔΙ.Π. και από την ΑΝ.ΦΛΩ   και από τους εργαζόμενους που είχαν απασχοληθεί εκείνο το διάστημα.  Γίνανε νόμιμα και όπως προβλέπονται καθαρά από τη νομοθεσία.  Στη συνέχεια βγήκε η προκήρυξη, πάλι με απόφαση της Ε.ΔΙ.Π., διατοπικών προγραμμάτων με τίτλο ανάδειξη προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας και ανάδειξη και προβολή χώρου Βιτσίου και γύρω περιοχής. Έπειτα υπάρχει η περίληψη προκήρυξης που δημοσιεύτηκε και η προκήρυξη η οποία είναι αυτή και αφορά τον διαγωνισμό. Σ’ αυτό το διαγωνισμό συμμετείχε και η κ. Κουτουράτσα η οποία αποκλείστηκε διότι δεν είχε τα τυπικά προσόντα που έπρεπε να έχει. Λέει εδώ, αναθέτουσα αρχή του υποέργου είναι η ΑΝ.ΦΛΩ Α.Ε. διότι αυτή χειρίστηκε το πρόγραμμα LEADER όμως με την επιτροπή τη συγκεκριμένη η οποία επιτροπή όμως προτείνεται από την ΑΝ.ΦΛΩ αλλά εγκρίνεται από το Υπουργείο και προτείνεται από την ΑΝ.ΦΛΩ εφόσον στείλουμε έγγραφο στους φορείς και προτείνουν οι φορείς τους εκπροσώπους τους. Και λέει: αναθέτουσα αρχή του υποέργου είναι ΑΝ.ΦΛΩ, το έργο θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο  της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος LEADER. Υπάρχει η προέγκριση της προκήρυξης του πρόχειρου ανοιχτού διαγωνισμού από το Υπουργείο, ότι ναι εγκρίνεται η προκήρυξη όπως είναι, είναι σωστή και προχωράμε στον έλεγχο των δικαιολογητικών που γίνεται από μια επιτροπή και δεν έχει καμία σχέση ούτε η Πρόεδρος της ΑΝ.ΦΛΩ, ούτε ο Δ/νων Σύμβουλός της, ούτε το Δ.Σ. της αλλά ούτε και η Ε.ΔΙ.Π. σ’ αυτό το σημείο και γι’ αυτό το πράγμα. Είναι η επιτροπή η οποία ορίζεται διατοπικά με δύο μέλη από τη Φλώρινα και δύο από την Πέλλα. Λέει η επιτροπή: «στη Φλώρινα σήμερα 8/6/08, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 στα γραφεία της ομάδος έργου του LEADER, συνήλθε επιτροπή αξιολόγησης στα πλαίσια διενέργειας του πρόχειρου διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχων και έργων,  δημιουργία έντυπου υλικού και κατασκευή ιστοσελίδας της διατοπικής συνεργασίας για την ανάδειξη προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας. Παρέστησαν τα μέλη της επιτροπής Μαρκοπούλου Ελένη, Φουντουκίδης Γιώργος και Βυρόζης Ευάγγελος», το τέταρτο μέλος φαίνεται δεν ήρθε από την Πέλλα. Από τους διαγωνιζόμενους που είχαν ειδοποιηθεί με φαξ, παρόντες ήταν μόνο δύο, η κ. Κουτουράτσα Πανδώρα Εκπρόσωπος της εταιρείας ΠΑΝΔΩΡΑ DTW μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.  και ο κ. Καραμήτσης Νικόλαος Εκπρόσωπος της εταιρείας MMS A.E.

Η επιτροπή διαπιστώνει ότι όλες οι προσφορές είχαν κατατεθεί εμπρόθεσμα στην έδρα της ομάδας έργου της  LEADER PLYS Δ.Δ. Φλώρινας και οι σχετικοί φάκελοι ανοίχτηκαν με τη σειρά πρωτοκόλλησης και προσφορών στο πρωτόκολλο. Η επιτροπή έλεγξε τους φακέλους και διαπίστωσε ότι είχαν υποβληθεί και οι τρεις ξεχωριστοί φάκελοι, φάκελος δικαιολογητικών, φάκελος τεχνικής προσφοράς, φάκελος οικονομικής προσφοράς, για κάθε προσφορά όπως οριζόταν στο άρθρο 10 της προκήρυξης.

Τα μέλη της επιτροπής μονογράψανε τους πρωτότυπους φακέλους και στη συνέχεια η επιτροπή προχώρησε στον έλεγχο των δικαιολογητικών παρουσία των διαγωνιζομένων. Κατά τον λεπτομερή έλεγχο των τυπικών δικαιολογητικών διαπιστώθηκε ότι η ασφαλιστική ενημερότητα που κατατέθηκε από την εταιρεία ΠΑΝΔΩΡΑ DTW  μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. έχει δοθεί στις 7/3/08 με συνέπεια αυτό να αποτελεί κριτήριο της απόρριψης της πρότασης. Στο άρθρο 10 της προκήρυξης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η ημερομηνία έκδοσης των δικαιολογητικών δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 30μέρες από την καταλυτική ημερομηνία προσφοράς η οποία ήταν στις 30/6/08. Επίσης υποψήφια ανάδοχη για τον υπόλοιπο διαγωνισμό η οποία δε μας ενδιαφέρει διότι υλοποιήθηκε χωρίς καμία ένσταση και υπογράφει η επιτροπή. Η κ. Κουτουράστα έκανε την έντασή της ή μάλλον όχι ένταση διότι εάν κάνεις ένσταση πρέπει να πληρώσεις και χίλια ευρώ άρα ένσταση δεν έκανε αλλά ένα έγγραφο αντιρρήσεων. Η επιτροπή πάλι αποφασίζει για τις αντιρρήσεις σε θέμα ελέγχου των τυπικών δικαιολογητικών, συμμετέχουν και τα τέσσερα μέλη: Μαρκοπούλου Ελένη, Φουντουκίδης Γεώργιος, Βυρόζης Ευάγγελος και Ζάχου Άννα. Λέει: η ασφαλιστική ενημερότητα που κατέθεσε η  εταιρεία ΠΑΝΔΩΡΑ DTW  μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. ως στοιχείο των δικαιολογητικών του διαγωνισμού φέρει ημερομηνία έκδοσης 7/3/08 ήτοι 113 μέρες προ της 30/6 και αυτός ήταν και ο λόγος της απόρριψης της προσφοράς. Αυτό έγινε για να εξασφαλιστεί ο διαγωνισμός, ότι αυτός που θα φέρει μία βεβαίωση ότι δε χρωστάει χρήματα εκείνη τη στιγμή. Διότι μπορεί εγώ να έχω μια φορολογική ενημερότητα πριν από τρία χρόνια αλλά μπορεί να χρωστάω στο δημόσιο τον τελευταίο χρόνο ένα κάρο λεφτά ή μπορεί να πάρω μια ασφαλιστική ενημερότητα πριν από τρεις μήνες και να έχει προκύψει στο ΙΚΑ τον τελευταίο μήνα ότι χρωστάω πολλά λεφτά. Για να εξασφαλίσει η αρμόδια επιτροπή όλα αυτά έθεσε στην προκήρυξη και αυτόν τον όρο και γι’ αυτόν τον όρο απορρίφθηκε και η κ. Κουτουράτσα. Ακολουθεί η διαδικασία του πρώτου σταδίου αξιολόγησης σχετικά με τον έλεγχο των τυπικών δικαιολογητικών των δύο πρόχειρων διαγωνισμών με τους τίτλους που προανέφερα για τη Βεγορίτιδα και το Βίτσι. Κι εδώ αποφασίζει η Ε.ΔΙ.Π. όπου υπογράφουν και τα μέλη της και λέει: το θέμα εισηγείται  ο Πρόεδρος Μπιτάκης Άνθιμος και αναφέρθηκε στο πρακτικό Νο 1 της επιτροπής αξιολόγησης σύμφωνα με το οποίο η ασφαλιστική ενημερότητα η οποία κατατέθηκε από την εταιρεία ΠΑΝΔΩΡΑ DTW  μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. έχει εκδοθεί στις 7/3/08 με συνέπεια αυτό να αποτελεί κριτήριο απόρριψης πρότασης. Στο άρθρο 10 της προκήρυξης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η ημερομηνία έκδοσης των δικαιολογητικών δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 30μέρες από την καταλυτική ημερομηνία υποβολής της προσφοράς η οποία ήταν στις 30/6/08. Σχετικά με τις εγγυητικές επιστολές των υποψηφίων αναδόχων κ.λ.π. των υπόλοιπων δεν υπήρχε κάτι το ιδιαίτερο. Τα υπόλοιπα μέλη της Ε.ΔΙ.Π. LEADER συμφωνούν με την εισήγηση του Προέδρου και προτείνουν η ομάδα να προβεί άμεσα στην κοινοποίηση του εγγράφου σχετικά με την απόρριψη της πρότασης της εταιρείας ΠΑΝΔΩΡΑ DTW  μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. Εδώ έχουμε ένα άλλο έγγραφο το οποίο ο κ. Μπιτάκης ο Πρόεδρος της επιτροπής λέει διευκρινήσεις επί της επιστολής έδωσε η κ. Χριστοφίδου Κατερίνα η οποία ήταν η νομική σύμβουλός της ΑΝ.ΦΛΩ το διάστημα αυτό. Λέει: μετά την παραλαβή της υπ. Αριθ. 1785/31-7-08 επιστολής της εταιρείας με την επωνυμία ΠΑΝΔΩΡΑ DTW  μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.  η οποία αναφέρει αντιρρήσεις επί του έργου ανάδειξης και προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας, σχετικά με την προκήρυξη για δημιουργία χάρτη, φυλλαδίου, τετράπτυχου οδηγού περιοχής και δημιουργία λευκώματος παρακαλούμε όπως γνωμοδοτήσετε σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής, συνημμένα σας αποστέλλουμε φωτοαντίγραφο της επιστολής αυτής

Η κ. Χριστοφίδου η οποία ήταν νομικός σύμβουλος στο πρόγραμμα LEADER απαντάει: σε συνέχεια του τάδε εγγράφου για τον ως άνω λόγο για τον οποίο όπως ….. από την προκήρυξη για την επιλογή αναδόχου για την εκτέλεση των αναφερομένων σ’ αυτό δράσεων στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης και προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας η ημερομηνία έκδοσης των δικαιολογητικών δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 30 μέρες από την καταλυτική ημερομηνία υποβολής προσφοράς συνεπώς σαφέστατο και αδιαμφισβήτητο καθίσταται το γεγονός ότι κάθε ενδιαφερόμενος  διαγωνιζόμενος θα έπρεπε να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο της ανωτέρω οδηγίας. Η κ. Πανδώρα Κουτουράτσα μεταξύ των λοιπών δικαιολογητικών προσκόμισε ασφαλιστική ενημερότητα η οποία έφερε ημερομηνία εκδόσεως προγενέστερη των 30 ημερών από τις 30/6/08 και δη προ τετραμήνου. Για τον ως άνω λόγο θα έπρεπε να αποκλειστεί από την περαιτέρω διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών. Στη συνέχεια προχωράμε στη διαδικασία εκδίκασης των αντιρρήσεων της εταιρείας της από την Ε.ΔΙ.Π. στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης εισηγήθηκε ο κ. Μπιτάκης Άνθιμος και αναφέρθηκε στην οριστική κατακύρωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης και στην υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία pro line που είχε την καλύτερη προσφορά για τον διαγωνισμό αυτό.

Ερώτηση: Μας είπατε ότι τελικά θα πουληθούν σε ιδιώτες οι μονάδες της Φλώρινας, η Μελίτη 1, η Μελίτη 2, όπως και του Αμυνταίου. Η ιστορία αυτή επηρεάζει το έργο της Τηλεθέρμανσης; Τι συνέπειες μπορεί να έχει;

Απάντηση: Η ιστορία αυτή δεν επηρεάζει καθόλου το έργο της τηλεθέρμανσης, διότι σε μια προγενέστερη επίσκεψη που είχαμε στον Υπουργό, είχαμε πει ότι ακούγεται ότι θα πουληθούν οι μονάδες και είχα πει, ότι θα πρέπει να το λάβει υπόψη και ο Υπουργός.   Προχωράμε στην κατασκευή της τηλεθέρμανσης, θα πρέπει η σύμβαση που θα υπογραφεί, εάν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο που εμείς είμαστε αντίθετοι στην πώληση των μονάδων, θα πρέπει να προβλέψει και τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας και  το κόστος το ίδιο όπως είναι στο Αμύνταιο, την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη. Επίσης θα πρέπει να προβλέψει για τη διάθεση του ανταποδοτικού οφέλους του τοπικού πόρου από τις συγκεκριμένες μονάδες διότι ο νόμος αναφέρει και λέει ότι η ΔΕΗ θα ανταποδίδει ανταποδοτικό τέλος προς τις τοπικές κοινωνίες. Άρα, εφόσον πάμε και αν πάμε σε πώληση των μονάδων πρέπει να βγει καινούργιος νόμος που θα λέει ότι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση λιγνίτη θα αποδίδουν τοπικό πόρο στις τοπικές κοινωνίες, μ’ ένα λιγνιτικό τέλος. Αυτά τα έθεσα υπόψη του κ. Υπουργού και αν προχωρήσουν, παρά τη θέλησή μας, σε μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο αυτό. Όπως και για τη λειτουργία του Βαρβούτη είπα ότι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο Υπουργός ότι υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα χρωστούμενα στους ιδιώτες, στους εργαζομένους από την πρώην επιχείρηση Βαρβούτη όπως και στο Δήμο. Ο Δήμος από τον Βαρβούτη έχει να λαμβάνει 600 χιλιάδες ευρώ και μάλιστα με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι δεν διεκδικήθηκαν αυτά τα λεφτά μέχρι σήμερα, από τότε που λειτουργούσε ο Βαρβούτης. Θέλω να ενημερωθώ από τους πρώην Δημάρχους τι ενέργειες κάνανε και αν κάνανε, για να διεκδικήσουν τα λεφτά διότι δύο Δήμοι που έχουν σχέση μα τον Βαρβούτη και το όφελος αυτό είναι ο Δήμος Μελίτης και ο Δήμος Περάσματος.  Άρα αυτές τις μέρες θα κάνω τη συνάντηση με τους δύο Δημάρχους να δω τι κάνανε και αν κάνανε και αν έχουν περάσει οι προθεσμίες. Παρόλα αυτά όμως έφτασε στον κ. Υπουργό ότι η επιχείρηση που θα αναλάβει τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου Βεύης να έχει υπόψιν του ότι χρωστάει 600 χιλιάδες ευρώ στο Δήμο Φλώρινας πλέον.

Ερώτηση: Όμως κ. Δήμαρχε αυτή είναι η πρόθεση η δική σας, η πρόθεση της τοπικής κοινωνίας. Από τον Υπουργό όμως υπάρχει απάντηση ότι θα ληφθεί υπόψη και δε θα υπάρξει πρόβλημα στην κατασκευή της τηλεθέρμανσης;  Όπως και για το κόστος; 

Απάντηση: Είπε ο κ. υπουργός ότι θα ληφθούν υπόψη όλα αυτά όπως και η εξασφάλιση εργασίας των ατόμων που εργάζονται. Αυτό όμως δε σημαίνει τίποτα, γιατί πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ για να μην πουληθούν αυτές οι μονάδες σε ιδιώτες.

 

Παρέμβαση δημοσιογράφου: Μόνο εάν στήσετε οδοφράγματα.  Γιατί η μνημονιακή σύμβαση προβλέπει άλλα.

Συνέχεια κ. Δημάρχου: Σαν δίκτυο, ήδη την ίδια μέρα που είδαμε τον κ. Παπακωνσταντίνου, είχαμε και μια συνάντηση με τους Βουλευτές των πρώην Νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας αλλά και όλοι οι Δήμαρχοι του δικτύου ήμασταν εκεί και συζητήσαμε αυτά τα θέματα. Εδώ πρέπει να σας πω ότι και οι Βουλευτές όλοι ήταν κατηγορηματικοί με την πώληση των μονάδων αυτών και είπαμε ότι θα συντονιστούμε για να δούμε πως θα κινηθούμε στο μέλλον και τι κινητοποιήσεις θα κάνουμε.

Ερώτηση: ο κ. Λιάνης γιατί δεν ήταν σ’ αυτή τη συνάντηση;

Απάντηση: Ο κ. Λιάνης ήταν στις άλλες συζητήσεις που κάναμε και μάλιστα πρέπει να είχε αδιαθετήσει εκείνη τη στιγμή, έπρεπε να ανέβει και με τα πόδια 6-7 ορόφους και πολύ πιθανόν να μην άντεξε. Δεν γνωρίζω, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Κόντεψε να μην έρθει και στη συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου λόγω της αδιαθεσίας του αλλά παρόλα αυτά ανέβηκε και εκεί 6-7 ορόφους.

Ερώτηση: Οι Βουλευτές ζητάνε το 50% του Τοπικού Πόρου να το διαχειριστούν οι Δήμοι και το υπόλοιπο 50% οι Περιφέρειες και το δίκτυο των ενεργειακών Δήμων ζητά το 100% της διαχείρισης του τοπικού πόρου. Τι συμφωνία είναι αυτή;

Απάντηση: Εδώ διαφωνούμε κ, Τριανταφυλλίδη. Δε ξέρω αν καταλάβατε αυτό που είπα πριν στην ανάλυσή μου.  Είπα ότι εγώ δε διεκδικώ ούτε ποσοστό ούτε τίποτα από τον τοπικό πόρο να διαχειριστώ. Εγώ θέλω όλος ο τοπικός πόρος να μετακυλιστεί στα τιμολόγια των δημοτών και δε θέλω ούτε ως Δήμαρχος να πάρω ούτε η Περιφέρεια τίποτα. Θέλω να μετακυλιστεί στα τιμολόγια της ΔΕΗ και κανένας δημότης Φλώρινας να μην πληρώνει ρεύμα.

Ερώτηση: Και αυτοί θέλουν το 50% για να το διαχειριστούν

Απάντηση: Εγώ όμως δεν θέλω να το διαχειριστώ, θέλω να μετακυλήσει στα τιμολόγια της ΔΕΗ για να έχουν δωρεάν ρεύμα όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Φλώρινας γιατί αν ήθελα να το διαχειριστώ θα έλεγα ότι διεκδικώ κάποιο ποσοστό για πεζοδρόμια ή οτιδήποτε άλλο αλλά δε θέλω. Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ανταποδοτικό τέλος προς την τοπική κοινωνία και  άρα πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Με το να κατασκευάσουμε ένα πεζοδρόμιο στη Φλώρινα, αυτοί που είναι στα χωριά δε θα απολαύσουν το ανταποδοτικό τέλος.

Ερώτηση: Αυτοί που θα διαφωνήσουν με την πρότασή σας είναι η Περιφερειακή εξουσία και η κεντρική εξουσία.

Απάντηση: Η Περιφερειακή εξουσία είναι θέμα δικό της αλλά η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να διαφωνήσει διότι είναι κάτι που ανήκει στο Δήμο, το ποσοστό που θα ανήκει στο Δήμο και ο Δήμαρχος λέει ότι δε θέλει να το διαχειριστεί αλλά να μετακυλήσει στα τιμολόγια των δημοτών.

Ερώτηση: Χθες δέχτηκα μία πρόταση «εάν βρεθείτε με τον Δήμαρχο να του μεταφέρετε το εξής απλό: επειδή τα πεζοδρόμια μας είναι όλα γεμάτα χιόνι και πάγο ας σκεφτούν από τώρα και ας προγραμματίσουν για του χρόνου να πάρουν δύο μηχανάκια να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια».

Απάντηση: Ήδη έχουμε ένα μηχανάκι που καθαρίζει πεζοδρόμια. Αλλά μόλις πήγε να τα καθαρίσει βγήκαν οι καταστηματάρχες και είπαν ότι λερώνονται τα τζάμια τους. Βγήκαν αυτοί που περνάνε με τα αυτοκίνητα και είπαν ότι πετιούνται στα αμάξια τους χιόνια, οπότε δεν μπορεί να δουλέψει το μηχάνημα. Αυτό που κάνουμε τώρα και ξεκινήσαμε διότι πιστεύουμε ότι σε λίγο διάστημα θα σταματήσει η κακοκαιρία, αν και αναμένουμε άλλη μία μεγάλη, είναι ότι ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε τους δρόμους και να μεταφέρουμε τα χιόνια, ειδικά από τους κεντρικούς δρόμους. Σε πρώτη φάση θέλουμε να καθαρίσει η αγορά για να μπορεί να λειτουργεί, η Νικ. Χάσου κεντρικός δρόμος που πρέπει να καθαρίσει, η Μεγ. Αλεξάνδρου, οι πλατείες, ο πεζόδρομος, Π Μελά, η Ι. Άρτη, η Στ. Δραγούμη, η Καλλέργη που είναι στενός δρόμος και πρέπει να καθαρίσει, η παραποτάμια οδός και πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε και σε άλλους δρόμους ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Χρήματα πολλά δεν έχουμε, στο εργατικό προσωπικό έχουμε μόνο δύο εργάτες, αν μπορέσουμε με τον τρόπο του ΟΑΕΔ να πάρουμε πεντάμηνα για αυτεπιστασία με άτομα ηλικίας πάνω από 55, τότε θα προχωρήσουμε σε άλλες ενέργειες και δράσεις.

Ερώτηση: Τι θα γίνει με το οδόστρωμα; Οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες.

Απάντηση: Δυστυχώς για τις φθορές αυτές του οδοστρώματος δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση αυτή τη στιγμή διότι ότι κάνουμε θα χαλάσει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να ρίχνουμε 3α  για να το συμπιέζουμε λίγο. Όταν όμως ανοίξει ο καιρός θα ρίξουμε μπετόν, τη ψυχρή άσφαλτο και θα αποκαταστήσουμε τα σημεία αυτά αλλά και πάλι η αποκατάσταση θα είναι πλημμελής και  προσωρινή. Χρήματα δεν υπάρχουν, αυτή είναι η πραγματικότητα αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε με τα λίγα χρήματα που έχουμε να κάνουμε ότι μπορούμε. Γι’ αυτό έχω ζητήσει από όλα τα Υπουργεία οικονομική ενίσχυση λόγω του υπερβολικού ψύχους -30 που φτάσαμε και τελευταία έστειλα και μια ακόμα επιστολή και ζήτησα από τους φορείς από το Ε.Β.Ε., το Νοσοκομείο, την Μητρόπολη, τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών να μου απαντήσουν με επιστολές στο ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συντεχνίες τους ή οι φορείς. Επιστολές πήρα και μένει μόνο από το Ε.Β.Ε. και έστειλα στο Υπουργείο Οικονομικών την αντίστοιχη επιστολή που ζητάμε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει και η χιονόπτωση αλλά και ο μεγάλος παγετός.

Ερώτηση:  Η υπηρεσία του ΟΓΑ υπάγεται σε εσάς;

Απάντηση: Όχι δεν υπάγεται σε εμάς. Οι υπάλληλοι του Δήμου οι οποίοι είναι ως ανταποκριτές και είναι ορισμένοι πληρώνονται από τον ΟΓΑ ξεχωριστά. Είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι.

 

Ερώτηση: Έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία για την εκτίμηση και αποτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί;

Απάντηση: Όχι και μάλιστα είχα μια συνάντηση με τους Προέδρους των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που τους παρότρυνα να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και οι Ενώσεις να κάνουν τις παρεμβάσεις προς τον ΕΛΓΑ και προς το αρμόδιο Υπουργείο. Δε γνωρίζω τι ενέργειες έγιναν μέχρι σήμερα διότι τέτοια ενέργεια μπορεί να γίνει μόνο εάν η περιοχή κριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επειδή το γνώριζα πολύ καλά αυτό, ζήτησα να κηρυχτεί ο Δήμος Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά γι’ αυτό με κατηγόρησαν πολλοί και ίσως και κάποιοι δημοσιογράφοι από εσάς να είχαν τις αντιρρήσεις τους αλλά πρέπει να ξέρετε ότι όταν κηρυχτεί μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τότε έχεις πολλά οφέλη όπως αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες και άλλα πολλά πράγματα αρκεί να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, το Ε.Β.Ε., να γίνουν οι διαδικασίες που χρειάζεται. Εγώ έκανα το καθήκον μου ως Δήμαρχος και πιστεύω ότι έτσι θα βοηθήσω τους κατοίκους του Δήμου μου εφόσον και αυτοί κινητοποιηθούν αναλόγως.

Ερώτηση: Ένα σοβαρό ζήτημα που κι εμείς ως μέσα ενημέρωσης το περάσαμε στο ντούκου και αφορά την υγεία των πολιτών, είναι το πρόβλημα της λύσσας.

 ενημερώθηκαν οι πολίτες, κυρίως της περιοχής των χωριών αλλά και της πόλης; ο Δήμος που στην ευθύνη και την αρμοδιότητά του είναι  τα αδέσποτα σκυλιά, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει.

Απάντηση: Εμείς ως Δήμος προχωράμε στον εμβολιασμό των αδέσποτων από τότε που αναλάβαμε και το θέμα το χειρίστηκε ο κ. Μπέλτσος. Από τότε που ξεκινήσαμε ως νέα Δημοτική Αρχή και με τους τότε υπαλλήλους, τους δύο για ένα διάστημα, συλλέγαμε τα αδέσποτα σκυλιά και αφού τα περιθάλπαμε τα αφήναμε ελεύθερα. Αυτό το ποίο έχουμε δεν είναι κυνοκομείο αλλά χώρος περίθαλψης αδέσποτων ζώων και εκεί τους κάναμε και τα εμβόλια. Ζητήσαμε μάλιστα και τη συνδρομή της κτηνιατρικής αλλά η απάντηση ήταν αρνητική και έτσι τα εμβόλια αυτά τα κάνουμε με τους ιδιώτες κτηνίατρους που είναι στο ελεύθερο εμπόριο.

Υπάρχει και η επιστολή της κτηνιατρικής υπηρεσίας και μπορεί να σας δώσει αντίγραφο ο κ. Μπέλτσος.