Είπε «ΟΧΙ» στα τροφεία το Δ.Σ. Φλώρινας

ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Υπό την προεδρία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Τραϊανού Ρασάικου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με εικοσιτέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη και ένα εκτός αυτής.

Το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα είναι:

«Επιχορήγηση Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΗ», με εισηγητή τον κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

ü    «Έναρξη καταβολής τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και  Αθλητισμού του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Αρ. Γεωργιάδη, Προϊστάμενο Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης   Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας.

Πριν τη συζήτηση του θέματος ο κ. Δήμαρχος είπε:

«Από τον εισηγητή του θέματος και Προϊστάμενο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Φλώρινας κ. Γεωργιάδη, μου τέθηκε το δίλλημα, ότι, εάν δεν μπουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τότε, όπως πολλές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις σε πολλούς Δήμους έκλεισαν, κινδυνεύει και η δική μας Επιχείρηση, επίσης και τα Νομικά Πρόσωπα. Άρα, αν κλείσει το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, τότε θα κλείσουν και οι Παιδικοί Σταθμοί.

Δεν έχω καμία πρόθεση να επιβάλλω τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς. Εδώ και 2,5 χρόνια που είμαστε Δημοτική Αρχή, δεν επιβάλλαμε και δεν υπάρχει λόγος να επιβάλλουμε τροφεία.

Ο επίτροπος με το έγγραφό του δε μας προτείνει ούτε μας προτρέπει για την επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω διαβάζοντάς το.

Εφόσον λοιπόν, δεν υπάρχει νομοθεσία που να μας υποχρεώνει για την επιβολή τροφείων, σε αυτή την οικονομική κρίση ειδικά, δε θα επιβάλλουμε τροφεία και θα συνεχίσουμε τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, όπως κάναμε τόσο διάστημα. Αντί να κάνουμε ένα έργο πεζοδρόμησης  παραπάνω, θα δώσουμε τα χρήματα στο Νομικό Πρόσωπο για να λειτουργήσει σωστά».

Επειδή ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η κα Βασιλική Παπαναστασίου, εργαζόμενη στην Υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Δήμαρχος ζήτησε την άποψή της σχετικά με την επιστολή του Επιτρόπου, αν είναι σωστή η ερμηνεία που έδωσε ο ίδιος.

Παίρνοντας το λόγο  η κ. Βασιλική Παναναστασίου, είπε ότι η ερμηνεία του κ. Δημάρχου είναι σωστή και ότι δεν επιβάλλεται η επιβολή τροφείου ή άλλων φόρων, απλά αυτά που έχουν ήδη επιβληθεί να εξετασθεί η είσπραξή τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Δήμαρχος υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό πρέπει να αποσυρθεί. Αν προκύψει κάτι στην πορεία για την επιβολή τροφείων, βεβαίως θα το ξαναφέρουμε. Ως τότε όμως, αντί να το συζητήσουμε και να το καταψηφίσουμε, προτείνω την απόσυρση του θέματος».

 Ο κ. Ασπρίδης είπε «το θέμα αυτό έχει ξανάρθει για συζήτηση το οποίο και καταψηφίστηκε. Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου είναι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, όπως είχε αποφασίσει η πολιτεία και προκειμένου να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, δημιούργησε περισσότερους από όσους χρειάζονταν. Αυτή τη στιγμή ρίχνει το μπαλάκι στην Τοπική Διοίκηση και μακροπρόθεσμα θα φορτώσει όλα τα βάρη στις Τοπικές Κοινωνίες, κάτι το οποίο δεν πρέπει να δεχτούμε. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του κ. Δημάρχου για την απόσυρση του θέματος».

Η κ. Μούσιου ανέφερε ότι «με την εισήγηση του Δημάρχου το θέμα παίρνει άλλη τροπή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβληθούν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και όλοι μας, ειδικά την εποχή αυτή, πρέπει να μη συζητήσουμε καθόλου για το θέμα των τροφείων. Πρέπει να στηριχθεί η Τοπική μας Κοινωνία και να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους και τις οικογένειες στη Φλώρινα».

Ο κ. Καραντζίδης είπε ότι «για εμάς το θέμα δεν πρέπει να αποσυρθεί, αλλά να καταψηφιστεί με τη σαφή θέση του Νομικού Προσώπου να μην επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους Δήμους, σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική, αφορά στη μεταφορά κόστους στους πολίτες. Η επιβολή των τροφείων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα δεινά, τα οποία θα πέσουν στις πλάτες των πολιτών και των εργαζομένων. Είναι πολλοί περισσότεροι οι Δήμοι που δεν έχουν επιβάλλει τροφεία, ενώ πολλοί συζητούν για τη μείωση ή και την κατάργησή τους. Πρέπει να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η δωρεάν φροντίδα των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και να είναι ξεκάθαρο και σαφές ό,τι απαιτεί το Δημοτικό Συμβούλιο, απαιτεί ο λαός της Φλώρινας, απαιτούν οι εργαζόμενοι την εξασφάλιση της δωρεάν φροντίδας των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς με κατηγορηματική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων, παρευρισκομένων και του κ. Νάτση, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ.

απαντώντας ο κ. Δήμαρχος κ. Γιάννης Βοσκόπουλος είπε:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο δε θέλει σε καμία περίπτωση να προσβάλει το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, ούτε να πούμε ότι οι αποφάσεις τις οποίες παίρνει είναι λανθασμένες. Εμείς σεβόμαστε τη θέση του ότι θορυβήθηκε, μην κλείσει το Νομικό Πρόσωπο και κατά συνέπεια οι παιδικοί σταθμοί. Ζητήσαμε απλά διευκρινήσεις, ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει.

Το Νομικό Πρόσωπο δεν έχει πρόβλημα με τη λειτουργία του, καθώς το επιχορηγεί ο Δήμος. Αν όμως προκύψει κάποιο θέμα ότι, εάν δεν έχει έσοδα του Νομικό πρόσωπο ή ότι ,αν δεν επιβάλει τροφεία, θα κλείσει, βεβαίως και θα ξανάρθει το θέμα, βεβαίως και θα το συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε πώς και με ποιο τρόπο θα επιβληθούν τα τροφεία.

Σήμερα όμως διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τέτοιος λόγος, καθώς το θέμα έχει ξεκαθαριστεί και έχει εξαντληθεί. Δεν έχει νόημα να συζητάμε άλλο το θέμα από τη στιγμή που συμφωνούμε όλοι και καταψηφίζουμε το θέμα».

Μετά από πρόταση του κ. Δημάρχου το θέμα καταψηφίστηκε ομόφωνα.

ü    «Μίσθωση ακινήτου με ιδιωτική γεώτρηση για τις ανάγκες ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Εθνικού», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.

ü    «Συναίνεση χορήγησης άδειας εκσκαφής για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού και ορισμό εκπροσώπου για τη συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και εποπτείας ερευνών», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.

Ως εκπρόσωπος ορίστηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Αλεξιάδης με αναπληρωτή του τον κ. Παναγιώτη Μαβίδη.

ü    «Σχετικά με επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

ü    «Σχετικά με απευθείας αναθέσεις προμηθειών», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Ασπρίδης, Στάιος και Καρυπίδης, ψήφισαν κατά.

ü    «Έγκριση δαπανών εκδηλώσεων – επισκέψεων με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.

ü    «Σχετικά με τροποποίηση τεχνικού προγράμματος, έγκριση μελετών έργων και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

ü    «Σχετικά με τροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτους  2013 του Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. Φανή Παπαϊωάννου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. Ασπρίδης, Τσώκας και Καραντζίδης ψήφισαν κατά.

ü     «Σχετικά με έγκριση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου Α2, εγκατάσταση  Α/Π 39MW στη θέση ¨ΓΚΟΥΡΝΑ¨, Α/Π 18 MW στη θέση ¨ΓΟΝΙΜΟ¨, Α/Π 36 MW στη θέση ¨ΟΔΟΝΤΩΤΟ¨», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Φλώρινας.

Ομόφωνα αποφασίστηκε η συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.

ü    «Σχετικά με 2η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου: “Κατασκευή πεζογέφυρας στο παλιό πεταλωτήριο”», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Φλώρινας.

ü    «Απευθείας ανάθεση της μελέτης με θέμα: ¨Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Καλλιέργειας πηγής Τ.Κ. Άνω Κλεινών Δ.Ε, Κ. Κλεινών¨», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Φλώρινας.

ü    «Σχετικά με έγκριση χορήγησης προκαταβολής 5% του ολικού συμβατικού αντικειμένου για το έργο Αποκατάσταση παλαιού Γυμνασίου Βεύης», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Φλώρινας.

ü    «Έγκριση 2ου ΑΠΕ Ανακεφαλαιωτικού –Τακτοποιητικού πίνακα του έργου «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΚ ΜΕΛΙΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΙΤΗΣ», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Φλώρινας.

ü    «Κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Φλώρινας.

ü    «Έγκριση χορήγησης προκαταβολής 10% του ολικού συμβατικού αντικειμένου για το έργο: ¨Αντικατάταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης Τμήμα – Κ¨», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Φλώρινας.

ü    «Ορισμός ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού εκπροσώπου του Δήμου Φλώρινας στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Β΄ Φάσης της μελέτης με θέμα: ¨Πολεοδόμηση Αμμοχωρίου¨», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Φλώρινας.

Ως τακτικό μέλος ορίστηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βαγγέλης Σταυρίδης με αναπληρωτή του τον κ. Παναγιώτη Μαβίδη.

ü    «Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: ¨Καλλιέργεια δύο πηγών και μεταφορά πόσιμου νερού το δίκτυο ύδρευσης στην Τ.Κ. Άνω Κλεινών Δημοτικής Ενότητας Κ. Κλεινών¨», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

ü    «Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο (2) μηνών σύμφωνα με το άρθρο 206 παρ. 1 του Ν. 3584/2007», με εισηγητή τον Δρ. Ιωάννη Μουντούση, Αναπληρωτή Προϊστάμενο Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο κ. Καραντζίδης ψήφισε κατά.

ü    «Σχετικά με πρόσληψη υδρονομέων στις Τοπικές Κοινότητες Άνω Υδρούσσας και Σκοπιάς», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

ü    «Τροποποίηση της υπ΄ αριθμ. 222/2013 Α.Δ.Σ. που αφορά στην πραγματοποίηση εκδήλωσης με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από το θάνατο του Μακεδονομάχου καπ. Γκόνου Χολέρη», με εισηγητή τον κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

ü    «Επιχορήγηση Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας (ομάδα αντισφαίρισης)», με εισηγητή τον κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

ü    «Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Φλώρινας με τους αναπληρωτές τους στη Γενική Συνέλευση της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.», με εισηγητή τον κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Ως τακτικό μέλος ορίστηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας με αναπληρωτή του τον κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη.

ü    «Επιχορήγηση του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

ü    «Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Φλώρινας (άρθρ. 76 Ν. 3852/2010)», με εισηγητή τον κ. Τραϊανό Ρασάικο, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.

Το παραπάνω θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.