Εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας”

Με την παρουσία των στελεχών και φίλων της Ενωτικής Πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου της παράταξης.

Μετά τον αγιασμό ο Άνθιμος Μπιτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ομάδας, την οποία χαρακτήρισε «αυτοδιοικητική οικογένεια» με κοινές αξίες και όραμα για το μέλλον του τόπου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του προγράμματος για την επόμενη δημοτική περίοδο, με έμφαση στην προσπάθεια στήριξης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Οι άξονες για τους οποίους κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις είναι η αγροτική ανάπτυξη, η ενέργεια, ο τουρισμός και τα τοπικά προϊόντα, το περιβάλλον και η αστική ανάπτυξη, με τελικό αποδέκτη τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και την ανάπτυξη μίας διαφορετικής κοινωνικής πολιτικής, χωρίς επιδοματικό χαρακτήρα, αλλά με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η κατάθεση προτάσεων και ο διάλογος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας με την τοπική κοινωνία συνεχίζεται και θα ενταθεί, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να αναλυθούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη σημερινή σας παρουσία. Μία παρουσία που δίνει το στίγμα της νίκης.

Είναι λίγοι μήνες που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια και σήμερα εγκαινιάζουμε το Εκλογικό μας Κέντρο.  Είναι ένα γοητευτικό ταξίδι με όπλο τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας και τη διάθεσή μας να πάμε τον τόπο ένα βήμα πιο μπροστά.

Σ’ αυτό το ταξίδι είμαστε συνοδοιπόροι… Μία ομάδα ανθρώπων με κοινό όραμα για την περιοχή. Με μοναδικό στόχο να δουλέψουμε σκληρά για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Η ομαδική δουλειά είναι το μυστικό για κάθε προσπάθεια και θέλω να πω σε όλους τους τόνους ότι εμείς στην Ενωτική Πρωτοβουλία του Δήμου Αμυνταίου χτίζουμε μία δυνατή ομάδα!

Μόνο περηφάνια μπορεί να νοιώθει κανείς γι’ αυτή την ομάδα…

Μία ομάδα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που δικαιώνουν την επιλογή σας!

  • Από τη μία πλευρά έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη με μεγάλη προσφορά και ισχυρή παρουσία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα και
  • από την άλλη νέοι άνθρωποι που αρχίζουν τώρα το ταξίδι τους στα κοινά, παρακινούμενοι από την αγάπη τους για τον τόπο. Με νέες ιδέες και προτάσεις…

Η σύνθεση παλιών και νέων στελεχών είναι αυτή που μας διαφοροποιεί και που αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας και τη μεγάλη δυναμική αυτής της μεγάλης Δημοτικής Παράταξης.

Βέβαια, είναι και κάτι άλλο που μας διαφοροποιεί… Είναι αυτό που εγώ ονομάζω τη Δημοτική μας Παράταξη «μεγάλη αυτοδιοικητική οικογένεια».

Γιατί δεν είμαστε συνοθύλευμα ανθρώπων που ορέγονται την εξουσία.  Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, που η μόνη μας σκέψη είναι να προσφέρουμε στον τόπο.

Είμαστε μία αυτοδιοικητική οικογένεια, διότι έχουμε:

  • κοινές αξίες,
  • κοινά πιστεύω,
  • κοινό όραμα για το μέλλον του τόπου μας.

Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια!

Για το μέλλον του Δήμου Αμυνταίου δεν μπορεί να είναι η μιζέρια. Ο τόπος μας έχει δυνατότητες, πρέπει να τις βγάλουμε στο φως.

Εμείς μπορούμε!

Με γνώση και δύναμη. Με εξωστρέφεια. Με ομαδική δουλειά.

Γιατί οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν ευκαιρίες. Σημαντικές ευκαιρίες που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν.

  • Για την αστική ανάπτυξη
  • Για τις Τηλεθερμάνσεις στα χωριά μας
  • Για θερμοκηπιακά πάρκα
  • Για την προστασία των λιμνών μας, που δυστυχώς συνεχίζουν να δέχονται αστικά λύματα
  • Για τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής που χάνεται και αφήνει πληγές στο περιβάλλον και προβλήματα στην κοινωνία.

Ο τόπος μας δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες…

Μπορούμε να βελτιώσουμε την οικονομία μας  στην αγροτιά, τον τουρισμό, την ενέργεια…

Μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα τις λίμνες, τον ορεινό μας όγκο, το φυσικό περιβάλλον αυτού του ευλογημένου τόπου…

Μπορούμε να αλλάξουμε το Αμύνταιο και να βάλουμε τις βάσεις για να ξαναγίνει εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Μπορούμε όλοι μαζί να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τον οικονομική κρίση. Γιατί εμείς θέλουμε την κοινωνία όρθια!

Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε και να φέρουμε την αλλαγή που όλοι επιθυμούμε. Για:

  • να ξαναδούμε νοικοκυρεμένα τα χωριά μας,
  • να δώσουμε στο Αμύνταιο τη θέση που του αξίζει στην περιοχή
  • να σώσουμε την Τηλεθέρμανση που κινδυνεύει
  • να υλοποιήσουμε τις προτάσεις μας για μία άλλη αγροτική οικονομία
  • να προωθήσουμε τον τουρισμό και τα τοπικά μας προϊόντα
  • να διατηρήσουμε τον ενεργειακό χαρακτήρα του τόπου μας.

Πάνω απ’ όλα όμως είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία! Να στηρίξουμε τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που υποφέρουν. Γιατί σε αυτό τον τόπο δεν περισσεύει κανείς. Όλοι είμαστε παιδιά του ίδιου θεού και από μας δεν θα ακούσετε για ανέφικτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής και για κάρτες άνεργου δημότη, που έμειναν απλώς παχιά λόγια…

Εμείς μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας. Και είναι πολλές!

 

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τον αγροτικό τομέα.

Θα είμαστε μπροστά για να διεκδικήσουμε τις εκτάσεις των ανενεργών ορυχείων, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε θερμοκηπιακά πάρκα με τηλεθέρμανση. Μία μοναδική ευκαιρία να μετατρέψουμε το μειονέκτημα των τεράστιων πληγών που έχει αφήσει στη γη μας η εξορυκτική δραστηριότητα, σε πλεονέκτημα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Τα παιδιά μας πρέπει να μείνουν εδώ! Και ο αγροτικός τομέας μπορεί να λειτουργήσει σε επιχειρηματική βάση. Η αγροτικά είναι η μεγάλη δύναμη της κοινωνίας μας, που πρέπει να την «παντρέψουμε» με την ιδιαιτερότητα της περιοχής που υπάρχει λόγω της παραγωγής ενέργειας. Έτσι θα δημιουργήσουμε μία κυψέλη ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτό το παράθυρο στην ανάπτυξη μας το χρωστάει η Ελληνική Πολιτεία και η ΔΕΗ και θα διεκδικήσουμε το μέγιστο!

Ο ενεργειακός χαρακτήρας της περιοχής είναι ένα ακόμη μεγάλο ζητούμενο. Θέλουμε να δώσουμε τέλος στην αδιαφορία που υπάρχει και, επιτέλους, να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο και για πρώτη φορά μπορούν οι Δήμοι, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες να δημιουργήσουν Ενεργειακές Κοινότητες. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγή ενέργειας και να βελτιώσουμε όχι μόνο τα οικονομικά του Δήμου Αμυνταίου, αλλά και να βοηθήσουμε την κοινωνία.

Γιατί όλες μας οι ενέργειες πρέπει να αποσκοπούν εκεί: να βοηθήσουμε την κοινωνία! Με επιχειρηματικές ευκαιρίες, με απασχόληση, με διευκόλυνση των οικονομικά αδύνατων…

Και φυσικά στην ενέργεια ανήκει το μεγάλο θέμα των μερών, η Τηλεθέρμανση. Οι καθυστερήσεις στο έργο για την αυτονομία της Τηλεθέρμανσης, σε συνδυασμό με την αδιαφορία για τον τρόπο λειτουργίας και την απαξίωση του ΑΗΣ, έχουν θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του συστήματος.

Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια για να σωθεί η κατάσταση. Εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Και το σημαντικότερο στον τομέα της Ενέργειας είναι μία πρόταση που έχω καταθέσει και βρήκε σημαντική απήχηση. Συνασπισμένοι οι Δήμοι του Λιγνιτικού άξονα μπορούμε να διεκδικήσουμε ειδικό άρθρο στον Αναπτυξιακό Νόμο και κονδύλια για να οδηγήσουμε τον τόπο στη μεταλιγνιτική περίοδο!

Επιμένω: η Ελληνική Πολιτεία και η ΔΕΗ μας χρωστάνε πολλά! Είναι καιρός να τα διεκδικήσουμε… για την ανάπτυξη του τόπου, για το μέλλον των παιδιών μας.

Ο τουρισμός είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, όπου, παρά τις εξαγγελίες βλέπουμε ένα Νυμφαίο παρατημένο, τους επισκέψιμους χώρους αναξιοποίητους και τις λίμνες μας αναξιοποίητες.

Φυσικά, καμία δικτύωση, καμία οργανωμένη προσπάθεια προβολής.

Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση και μπορούμε να συνδυάσουμε τον τουρισμό με τα τοπικά μας προϊόντα, προκειμένου να υπάρχει όφελος σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας.

Βέβαια, για να στήσουμε ένα τουριστικό προϊόν και να το προβάλουμε, πρέπει να προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον…

Είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της περιοχής, αλλά είναι αφημένο στην τύχη του.

Θυμάμαι σαν χθες, που ήμουν Δήμαρχος στον πρώην Δήμο Φιλώτα και από τότε εκπονούσαμε τις μελέτες για τα αποχετευτικά και τον βιολογικό της σημερινής Δημοτικής Ενότητας Φιλώτα.

Το έργο εντάχθηκε και στη συνέχεια… απεντάχθηκε! Κανείς δεν βγήκε να εξηγήσει τους λόγους της απένταξης.

Αδιαφορία; Έλλειψη τεχνογνωσίας; Χαμηλή προτεραιότητα;

Ότι κι αν είναι το ζήτημα είναι ότι χάσαμε 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ και, μαζί με αυτά, την ευκαιρία να θωρακίσουμε τη λίμνη Βεγορίτιδα.

Το Αμύνταιο! Μία άλλοτε ακμάζουσα κωμόπολη που αν συνεχιστεί η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται θα συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία.

Δεν είναι δυνατόν η τελευταία ανάπλαση του κέντρου του Αμυνταίου να έχει γίνει από την εποχή που ήταν δήμαρχος ο Γιάννης Λιάσης.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη οι παλιές και ανενεργές γραμμές του τραίνου.

Δεν είναι δυνατόν να ρημάζουν τα δημόσια κτήρια.

Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να ξανακάνουμε το Αμύνταιο διοικητικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής.

 

Ναι, έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε!

Είμαστε όμως εδώ! Πρόθυμοι και ικανοί για να φέρουμε την αλλαγή στον τόπο μας.

Βλέπω τα πρόσωπα των συνοδοιπόρων μου, που έχουν διάθεση να εργαστούν για όλα αυτά.

Βλέπω τα πρόσωπα των φίλων της παράταξης που έχουν ζωντανή την ελπίδα, πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Δεν θα σας απογοητεύσουμε!

Είμαστε παρόντες και θα τα καταφέρουμε να βγάλουμε τον τόπο μας στο φως!

Είμαστε μία δύναμη συνέπειας, μία δύναμη δημιουργίας!

 

Προχωράμε μπροστά!