Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας για το 2022, ύψους 23 εκ. ευρώ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας για το 2022, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο οποίος στην αρχική τοποθέτησή του ανέφερε:

“Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον λόγω της πανδημίας που έχει ανατρέψει δεδομένα και προγραμματισμούς, το 2022 ευελπιστούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να υλοποιήσουμε τον προγραμματισμό μας χωρίς κωλύματα και αναστολές. Εύχομαι το 2022 να αποτελέσει μια νέα αρχή πιο κοντά στις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του Δήμου, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα και δράσεις, στην περιοχή παρέμβασης του Δήμου με σκοπό την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

Με την επιμελημένη κατάρτισή του επιδιώκεται η δημιουργία ενός μηχανισμού προγραμματισμού αλλά κυρίως παρακολούθησης της εφαρμογής των αναπτυξιακών παρεμβάσεων του Δήμου.

Προκειμένου να επιτευχθεί η ικανοποίηση των αναγκών του συνόλου των κατοίκων του Δήμου και να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο τεχνικό πρόγραμμα που θα στηρίζεται στην ενδοδημοτική ισορροπία κάναμε πράξη τη συμμετοχικότητα, ώστε αυτό που προκύπτει να έχει παραχθεί από εκείνους που στην ουσία απευθύνεται.

Έτσι, η Δημοτική Αρχή έλαβε υπόψη της, προτάσεις των προέδρων των κοινοτήτων και προτάσεις του προεκλογικού της σχεδιασμού και τις ενέταξε σε μεμονωμένα ή σε έργα ομπρέλες για την καλύτερη παρακολούθηση της υλοποίησής τους.

Αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες:

1.Δίκτυα (έργα οδοποιίας, ηλεκτρομηχανολογικά έργα),

2.Κτιριακά (δημοτικά κτίρια, σχολεία),

3.Αναπλάσεις (αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες),

4.Μελέτες – Υπηρεσίες.

και στοχεύει στην συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου και αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής, κωδικοποίησης και συνένωσης έργων που αφορούν ομοειδείς δράσεις που θα επιφέρουν εξοικονόμηση χρημάτων και καλύτερη επίβλεψη και αποτελεσματικότητα.

Το φετινό πρόγραμμα φθάνει το ύψος των 23.800.000 ευρώ. Τα έργα τα οποία φαίνονται ως συνεχιζόμενα από το 2021 στην πραγματικότητα είναι νέα, αφού είναι έργα που προτείναμε και οι εντάξεις τους έγιναν το 2021. Η πλειοψηφία τους δεν υπήρχε στο αρχικά ψηφισθέν τεχνικό πρόγραμμα του 2021 , εντάχθηκαν σε αυτό με τροποποιήσεις και αυτή την στιγμή βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία ή σε διαδικασία ολοκλήρωσης .

Τα νέα έργα για το 2022 ανέρχονται στο ποσό των 8.000.000 ευρώ και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα έργα που αφορούν τον Δήμο μας που δεν υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα και τα “τρέχουν” άλλοι φορείς. Έργα που προτάθηκαν από εμάς, την τωρινή δημοτική αρχή, εντάχθηκαν και αρχίζει η υλοποίηση τους το αμέσως επόμενο διάστημα. Αναφέρω ενδεικτικά το έργο του φυσικού αερίου 43.000.000 ευρώ από την ΔΕΔΑ και το έργο του διυλιστηρίου και του αγωγού μεταφοράς 17.500.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών. Επίσης, έχει ενταχθεί και είναι προς υπογραφή το έργο της αγροτικής οδοποιίας 6.800.000 ευρώ το οποίο και αυτό θα εγγραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022 που ανεβάζει το ύψος του σε 30.000.000 περίπου. Έπεται στην επόμενη επιτροπή παρακολούθησης του Υπουργείου Εσωτερικών η ένταξη του υπόγειου χώρου στάθμευσης 11.500.000 ευρώ, των θερμαινόμενων πεζοδρομίων 1.300.000 ευρώ, αλλά και οι προτάσεις που αφορούν προμήθειες ύψους πάνω από 4.000.000 ευρώ και που και αυτές δεν εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα.

Τα έργα αυτά αφορούν το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για τα οποία μας κατηγορούσατε ότι θα τα χάσουμε. 30.000.000 ευρώ οι προτάσεις μας (22.000.000 ήταν το πλαφόν του δήμου) αν δεν θυμάστε και άρχισαν να εγκρίνονται.

Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω για στατιστικούς και ουσιαστικούς λόγους, γιατί οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος του 2017 ανερχόταν σε 4.100.000 ευρώ, του 2018 σε 4.300.000 του 2019 περίπου στα 4.500.000 του 2020 σε 14.000.000 και του 2022 σε 23.000.000 ευρώ(+6.800.000).

Κλείνοντας, θεωρώ αναγκαίο να αναφέρω την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, γεγονός που έχει ως επακόλουθο να παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων παρά την υπερπροσπάθεια, με υπέρβαση της φυσικής τους αντοχής, των υπαλλήλων της τεχνικής υπηρεσίας, αλλά και των άλλων υπηρεσιών, τους οποίους και ευχαριστώ πολύ”.

 

Απαντώντας σε τοποθετήσεις και ερωτήματα δημοτικών συμβούλων ο κ. Γιαννάκης ανέφερε:

– Μιλήσατε για τα συνεχιζόμενα έργα και το ποσοστό τους. Μάλλον δεν ακούσατε στην αρχική μου τοποθέτηση ότι τα συνεχιζόμενα είναι έργα, τα οποία εντάχθηκαν το 2021. Τα ποσοστά που αναφέρετε είναι πλασματικά. Είναι έργα τα οποία ζήτησε η δημοτική αρχή και με ενέργειες μας εντάχθηκαν σε προγράμματα ώστε να υλοποιηθούν.

– Επιτροπή Διαβούλευσης δεν υπάρχει στον Δήμο. Παρόλα αυτά έχω συνεχή επικοινωνία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων και μεγάλο μέρος των έργων που έχουν ζητήσει είναι μέσα στο πρόγραμμα, είτε ως ονοματιζόμενα, είτε σε “ομπρέλες” έργων.

– Ειπώθηκε από τον κ. Τορλαχίδη ότι η δημοτική αρχή δεν απαιτεί. Το φυσικό αέριο δεν το έχουμε απαιτήσει; Το διυλιστήριο δεν το απαιτούμε; Τα έργα του “Αντώνης Τρίτσης” δεν τα απαιτούμε; Και να πούμε και για αυτό το πρόγραμμα. Καταρχάς, διαψεύδονται τα όσα είχατε πει εσείς κ. Μπαρδάκα με ερώτησή σας για το “Αντώνης Τρίτσης”. Ήδη, εντάχθηκε η αγροτική οδοποιία, την οποία είχατε καταψηφίσει στην οικονομική επιτροπή, με 6.800.000 ευρώ. Να ξέρουν οι συνδημότες μας ότι ένα τόσο μεγάλο έργο έχει καταψηφιστεί από σας. Βρίσκεται σε στάδιο ένταξης το υπόγειο πάρκινγκ ύψους 11 εκ. ευρώ.

Η ένταξη της αγροτικής οδοποιίας έχει γίνει από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Εκκρεμεί η απόφαση του Υπουργού. Αύριο, μπορεί να ενταχθεί και το τεχνικό μας πρόγραμμα να φτάσει τα 30 εκ. ευρώ. Όπως μπορεί να ενταχθεί άμεσα το έργο των θερμαινόμενων πεζοδρομίων και να γίνει μία ολιστική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, μαζί με το πρόγραμμα “Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου”.

– Για την υποστελέχωση έχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στον Υπουργό και γραπτά και προφορικά.

– Αν ένα τεχνικό πρόγραμμα 23 εκ. ευρώ το χαρακτηρίζετε λιτό, τότε τα προγράμματα που ψηφίζονταν τα προηγούμενα χρόνια τι ήταν; Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Και τα 23 εκ. κάτι έχουν να πουν. Είναι έργα για τους συνδημότες μας. Πολλά είναι σε στάδιο δημοπρατήσεων και για πολλά άλλα ετοιμάζονται οι μελέτες.

– Από το Πράσινο Ταμείο, ότι χρηματοδότηση έχει βγει, την έχει αξιοποιήσει ο Δήμος και με το παραπάνω. Έχουν γίνει όλες οι μελέτες και περιμένουμε την εξαγγελία της πρόσκλησης ώστε να ενταχθούν και να γίνουν έργα. Είναι έργα γα την κυκλική οικονομία, την ηλεκτροκίνηση κλπ.

– Προφανώς σας αρέσει να μηδενίζεται και να τα ισοπεδώνεται όλα. Θα ήταν είδηση αν ψηφίζατε το πρόγραμμα, αν και από κάποιους θα περίμενα να ψηφίσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Θα συμφωνήσω ότι δεν κάναμε διαβούλευση με την αντιπολίτευση, Όλη τη χρόνια όμως σας ζητούσα προτάσεις και όσες έγιναν είναι ενταγμένες. Όποιος δεν έκανε πρόταση, προφανώς και δεν εντάχθηκε κάτι.

– Το ότι αφουγκραζόμαστε τον κόσμο, αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

– Ότι χρηματοδότηση έχει βγει, από οποιοδήποτε πρόγραμμα, έχει αξιοποιηθεί, όπως τα προγράμματα interreg.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε:

“Η κοινωνία μας απαιτεί υπερβάσεις, σύνθεση, συνέργειες. Κάτι το οποίο και σήμερα δεν επιτεύχθηκε παρότι οι προτάσεις που κάνατε στην διάρκεια της χρονιάς έχουν υιοθετηθεί. Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν μπορέσατε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η λέξη ανάπτυξη έχει καταντήσει σύνθημα χωρίς νόημα. Θεωρώ πως πρέπει να την επανατοποθετήσουμε σε νέα βάση. Δεν σημαίνει μόνο μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Ανάπτυξη για εμάς είναι και η καθημερινότητα, τα σχολεία, τα πεζοδρόμια, ο φωτισμός, οι παιδικές χαρές, οι δρόμοι μας, οι πλατείες, όλα τα κομμάτια του πάζλ που ονομάζεται δημόσιος χώρος. Και δίνουμε και σε αυτά την ίδια σημασία, όπως και στα μεγάλα έργα.

Ας μη ξεχνάμε, στην τοπική αυτοδιοίκηση σημασία έχει το τι κάνεις, και όχι το τι λες και αυτό στο τέλος της τετραετίας θα είναι ορατό. Η αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής είναι απτή, μετρήσιμη και κυρίως συγκρίσιμη.

Όλοι κρινόμαστε καθημερινά μέσα από τα έργα μας και τις τοποθετήσεις μας. Καλή και επιδιωκόμενη η εποικοδομητική κριτική αλλά κατακριτέα η στοχευόμενη, εμμονική, επικοινωνιακή και για προσωπική προβολή κριτική.

Θα κλείσω με αυτό που έλεγα προεκλογικά. Στην αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είμαστε σκαντζόχοιροι. Η κοινωνία μας είναι μπροστά από την πολιτική. Απαιτεί υπερβάσεις, σύνθεση, συνέργειες. Κάτι το οποίο και σήμερα δεν επετεύχθη”.