Εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Μπαρδάκα σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας έτους 2021

Εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης ¨Ενότητα – Συνεργασία¨ Χρήστου Π. Μπαρδάκα, στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας την 15η Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας έτους 2021.

     – Κ. Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

το τεχνικό Πρόγραμμα των Δήμων το οποίο εισέρχεται προς συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να είναι προϊόν αφενός μιας δυναμικής – παραγωγικής διαδικασίας η οποία λαμβάνει χώρα καθόλη την διάρκεια του έτους, αφετέρου της καταγραφής των επιμέρους αναγκών της Δημοτικής Κοινότητας και των Τοπικών Κοινοτήτων, όπως αυτές προκύπτουν μέσω μιας ευρείας κοινωνικής διαβούλευσης.

Η πρώτη παρατήρηση λοιπόν αφορά την προφανή  έλλειψη διαβούλευσης καθώς δεν προσκλήθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά και η γνώμη των τοπικών συμβουλίων, ακόμα και αν ζητήθηκε, φαίνεται ότι αγνοήθηκε ή δεν έγινε αποδεκτή.

Στο εισαγωγικό μέρος αναφέρεται ότι τα συνεχιζόμενα έργα, δράσεις ανέρχονται σε 4.101.805,76 € (27,56%), ενώ τα νέα έργα, δράσεις σε 10.889.488,01 € (72,44%). Αυτή είναι βεβαίως μια λογιστική – δημιουργική αποτύπωση, ουδόλως ρεαλιστική. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τις χρηματοδοτήσεις η εικόνα αλλάζει. Αθροίζοντας τα ποσά που αφορούν προηγούμενα έτη (ΣΑΤΑ ΠΟΕ, ΣΑΤΑ ΣΧΟΛ ΠΟΕ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2, ΘΗΣΕΑΣ, ΕΠΑΝΕΚ, ΗΜΑΘ) προκύπτει ότι το 48,97% των χρηματοδοτήσεων προϋφίσταται, έτοιμα παλιά λεφτά κατά το λαϊκότερων.  Προσθέτοντας το ποσοστό από το ΕΑΠ (14,11%), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (29,02%), την ΣΑΤΑ 2021 (4,25%), την ΣΑΤΑ ΣΧΟΛ 2021 (0,79%), έτοιμα φρέσκα λεφτά δηλαδή και χωρίς κόπο, συμπεραίνουμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα στο σύνολο του περιλαμβάνει δράσεις και έργα χρηματοδοτούμενα από παρελθόντα έτη ή από αναμενόμενες ενισχύσεις.

 Για να αναλογιστούμε το μέγεθος της αποτυχίας, στον τομέα των χρηματοδοτήσεων και του εύρους του τεχνικού προγράμματος, σας αναφέρω ορισμένα στοιχεία από το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 των Δήμων Αμυνταίου και Σερβίων, τα χαρακτηριστικά των οποίων προσομοιάζουν με του δικού μας Δήμου, με γεωγραφικό και πληθυσμιακό εύρος όμως που αθροιστικά προσεγγίζει αυτό του Δήμου Φλώρινας!! Το τεχνικό πρόγραμμα λοιπόν του Δήμου Αμυνταίου είναι ύψους 24.181.866,20€, με 17 εκ. περίπου από αυτά μέσω ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτούμενα, ενώ των Σερβίων 20.658.154,01€, με 7εκ. περίπου χρηματοδοτούμενα από το ΥΠΕΣ (Αντώνης Τρίτσης κ.λ.π.)!! Οι καταγραφές δε είναι αναλυτικότατες, ανά δημοτική ενότητα αλλά και ονομαστικά ανά τοπική κοινότητα!!

Μελετώντας το πρόγραμμα κατά  χρηματοδότηση έχω να παρατηρήσω ενδεικτικά ότι στους ΚΑΠ ΣΑΤΑ 2021 αναγράφετε το έργο με ΚΑ 30-7033 και τίτλο ¨Συντήρηση οδών, γεφυρών, πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων  κ.λ.π.¨ ,καταγεγραμμένο ως νέο, ύψους 2.542.947.43€, από τα οποία όμως τα 1.888.527.43€ (75% περίπου της χρηματοδότησης) προέρχονται από ΣΑΤΑ ΠΟΕ. Ποιο νέο λοιπόν;;

Στους ΚΑΠ ΣΑΤΑ ΠΟΕ αναγράφετε το έργο με ΚΑ 30-7034 και τίτλο ¨Αποκαταστάσεις πλακοστρώσεων, πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων Δήμου Φλώρινας¨ , καταγεγραμμένο ως νέο, ύψους 72.000€ και το έργο ΚΑ 30-7036 και τίτλο ¨Αποκαταστάσεις – συντηρήσεις γεφυριών, Δήμου Φλώρινας¨ , καταγεγραμμένο ως νέο, ύψους 30.000€. Δύο έργα με τίτλους όμοιους με το παραπάνω, για ποια συνένωση ομοειδών έργων μιλάτε;;

Έχουν ενταχθεί μόλις τρεις (3) νέες μελέτες εξαιρουμένων των διαχωριστικών μελετών δημοτικών δασών στους ΚΑΠ ΣΑΤΑ ΠΟΕ και μόλις πέντε (5) στο ΕΑΠ!!

Συμπεραίνουμε εύκολα κ. Πρόεδρε ότι η διαβούλευση με την κοινωνία για τον καταρτισμό του τεχνικού προγράμματος, στο μέτρο που πραγματοποιήθηκε, ήταν προσχηματική καθώς δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτό καμία ονομαστική καταγραφή για έργα και δράσεις στις τοπικές κοινότητες, αντ΄ αυτού έχουν αποκλειστεί στο σύνολο τους.

Τα ευέλικτα, σύγχρονα, υπεραποδοτικά  χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Αντώνης Τρίτσης, το Πράσινο Ταμείο, κ.λ.π. λάμπουν δια της απουσίας τους, με συνέπεια να χρηματοδοτείται στο σύνολο του το πρόγραμμα από τα έτοιμα και τα εύκολα.

Η περίφημη διαπαραταξιακή συμφωνία, το κοινωνικό συμβόλαιο που υπογράψατε με τους Φλωρινιώτες, περιείχε σωρεία καταγράφων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα. Βλέπουμε καμία έως ελάχιστες.

Η συνένωση έργων που αφορούν ομοειδής δράσεις γίνεται à la carte, όπου βολεύει ή όπου δεν βολεύει.

Χωρίς μελέτες κ. Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει μέλλον. Τα έτοιμα τελειώνουν αν δεν τελείωσαν ήδη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 έχουν συμπεριλήφθη μόλις οκτώ (8) μελέτες, την ώρα που οι στις προκλήσεις των καιρών επιβάλουν την εγρήγορση και το παραγωγικό οργασμό στον τομέα αυτόν.

Κλείνοντας την τοποθέτηση μου δηλώνω ότι καταψηφίζω το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας για το 2021, καθώς είναι πασιφανές ότι στερείται οράματος, αναπτυξιακής προοπτικής και έργων πνοής. Φαντάζει λυπηρά ¨φτωχό¨ και ¨ασθενές¨ σε όλο του το εύρος και δεν απαντά στις απαιτήσεις της εποχής. Απουσιάζουν οι μελέτες που είναι κομβικές, υπεραπαραίτητες για την ένταξη νέων, μεγάλων έργων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Επιβεβαιώνει τέλος την εκτίμηση που είχα εξαρχής έκφραση ότι η διαπαραταξιακή συμφωνία δεν είχε κανένα πολιτικό υπόβαθρο, ήταν προσχηματική και προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ευχαριστώ!