Εκδήλωση της ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ: Ακρίβεια – ανεργία – ενεργειακή φτώχεια – θέρμανση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή πολύ μεγαλύτερη (τουλάχιστον 30%) από την περσινή και εν μέσω μεγάλου κύματος ακρίβειας όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά και στο ρεύμα και γενικότερα σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Είναι γνωστό βέβαια ότι ο χειμώνας, που ήδη άρχισε, στην περιοχή μας κρατά 7 – 8 μήνες (τόσο περίπου καίνε τα καλοριφέρ και οι σόμπες) και η θερμοκρασία πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Η επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών είναι πολύ μεγάλη (τουλάχιστον 2.500 – 3.000 ευρώ). Οι δαπάνες για θέρμανση απορροφούν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας (η οποία έτσι κι αλλιώς δύσκολα τα φέρνει βόλτα λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων). Φέτος, εν μέσω μάλιστα του 4ου κύματος της πανδημίας, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Η ακρίβεια δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι η ίδια η ένταση της εκμετάλλευσης, το κυνήγι του μέγιστου κέρδους, ο ανταγωνισμός, που οδηγούν στην αύξηση των τιμών των προϊόντων, είναι η διάθεση δισεκατομμυρίων ευρώ στο κεφάλαιο που ενισχύει τον πληθωρισμό. Οι ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι παράγωγο της ίδιας της λειτουργίας του συστήματος, που από τη μια κλέβει τον ιδρώτα του λαού, εντείνοντας την εκμετάλλευση, κι από την άλλη εφορμά στην τσέπη του, κάνοντας βάσανο την αγορά ακόμα και των πιο αναγκαίων αγαθών.

Συνεχίζει η κυβέρνηση να καλλιεργεί εφησυχασμό και να κοροϊδεύει τον λαό για τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια, συνολικά στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μιλάει για στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά μόλις πριν από λίγες μέρες απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ, με την οποία ζητούσε να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως και οι άλλοι φόροι στην Ενέργεια, που στραγγαλίζουν το λαϊκό πορτοφόλι. Συντονίστηκαν σ’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έβγαλε άχνα για την τροπολογία του ΚΚΕ, όπως και το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για δήθεν στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών είναι ψίχουλα μπροστά στο μεγάλο κύμα της ακρίβειας. Αλήθεια, τι να σου κάνουν τα 400 – 500 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση), που θα πάρει ένα λαϊκό νοικοκυριό ως επίδομα θέρμανσης, μπροστά στα χιλιάδες ευρώ που θα ξοδέψει; Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να εμφανίζει την «ενεργειακή κρίση» περίπου ως ένα «εξωγενές φαινόμενο», ενώ είναι ακριβώς η πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» που οδηγεί στην εξάρτηση από τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς, κάτι που εξυπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Η απολιγνιτοποίηση, εκτός από τις γενικότερες αρνητικές συνέπειες για την περιοχή μας (αύξηση της ανεργίας, μεγάλωμα της φτώχιας, κλπ.) αφήνει μετέωρο και το έργο της τηλεθέρμανσης που θα ελάφρυνε κάπως τα λαϊκά νοικοκυριά από τις δαπάνες θέρμανσης.

Μπροστά στην επέλαση της ακρίβειας και των αυξήσεων αναδεικνύεται η ανάγκη οι εργαζόμενοι, ο λαός, μέσα από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του κινήματος, μαζί με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στο ωράριο και τις συμβάσεις, να φέρουν στο προσκήνιο και τα αιτήματα προστασίας της ζωής και του εισοδήματος των εργαζομένων και να διεκδικήσουν άμεση κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια, την έγκαιρη και πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ξύλα, τη γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες των σχολικών μονάδων και να μην αναγκάζονται να αναζητούν χορηγούς ή στη χειρότερη περίπτωση να επιβαρύνονται οι γονείς. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με γενναία επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μπορούσαν να ανακουφίσουν κάπως τα λαϊκά στρώματα από την επέλαση της ακρίβειας.

 

ΦΤΗΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΦΤΗΝΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΑΝΗΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 11:30, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ (ΕΒΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ)