Ενημέρωση σχετικά με την μεταφορά των μαθητών της Τοπικής Κοινότητας Σκοπού στο Δημοτικό Σχολείο Αχλάδας

Με έκπληξη διάβασα στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, την επιστολή του προέδρου της Τ.Κ. Σκοπού κ. Ιωάννη Στακινού, αναφορικά με τη μεταφορά τριών μαθητών της Τ.Κ. Σκοπού προς το δημοτικό σχολείο Αχλάδας. Και η έκπληξη έγκειται στη διαπίστωση ότι δε ζητήθηκε προηγουμένως να ενημερωθεί από τους αρμόδιους, που τους καλεί να επιληφθούν, για τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει προς επίλυση του ζητήματος, αλλά επέλεξε να προβεί σε ενέργειες εντυπωσιασμού.

Ενδεικτικά αναφέρω τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Π.Ε. Φλώρινας

  • Μέχρι την πρώτη φάση του διαγωνισμού με αρ. Πρωτ. 120674/28-07-2022, με ΑΔΑΜ 22PROC011021395 πρώτη πρόσκληση της Π.Ε. Φλώρινας στα πλαίσια του ΔΣΑ σύναψης επιμέρους συμβάσεων ανάθεσης υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρικής αρμοδιότητας της Π.Ε. Φλώρινας για το σχολικό έτος 2022-2023, και πάντα σύμφωνα με τους όρους της αριθμ. 3/2021διακήρυξης, με αριθμό πρωτοκόλλου 64368/10-05-2021 και ΑΔΑΜ 21PROC008576443, δεν είχε κατατεθεί αίτημα προς την Π.Ε. Φλώρινας για τη συγκεκριμένη μεταφορά των μαθητών.
  • Η Π.Ε. Φλώρινας ενημερώθηκε για την ανάγκη μεταφοράς των μαθητών μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και από τον πρόεδρο, με αποτέλεσμα η διαδρομή Σκοπός-Αχλάδα να συμπεριληφθεί, με βάση το χρόνο που γνωστοποιήθηκε, στην τρίτη διαπραγμάτευση, που έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, και στην οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κανέναν δικαιούχο του δρομολογίου, με αποτέλεσμα να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του δρομολογίου στις 29 Σεπτεμβρίου 2022.
  • Με πολλές προσωπικές παρεμβάσεις από στελέχη της Π.Ε. Φλώρινας, σύμφωνα πάντα με τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις, στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 αναδείχθηκε μειοδότης για την εκτέλεση του εν λόγω δρομολογίου.
  • Αναμένεται η εγκριτική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που συνεδριάζει στις 4 Οκτωβρίου 2022, προκειμένου να κατακυρωθεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο στον προσωρινό μειοδότη και να ξεκινήσει να εκτελείται.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σκοπού όφειλε, πριν δημοσιεύσει στα τοπικά μέσα επιστολή διαμαρτυρίας-αγανάκτησης, να ενεργήσει σύμφωνα με τη θέση που κατέχει, επικοινωνώντας με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας συναντήθηκε με τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία του εξέθεσε τα γεγονότα και τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί και τον προέτρεψε να συναντηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, ώστε να ενημερωθεί.

Όχι μόνο δεν επιδίωξε να ενημερωθεί δια ζώσης, ούτε εκ του σύνεγγυς, αλλά ούτε και με τηλεφωνική επικοινωνία.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα παιδιά ως μέσο πίεσης, διακόπτοντας την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόρφωσή τους.

Επισημαίνω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Φλώρινας, όσο και εγώ προσωπικά, είμαστε σε συνεχή συνεργασία τόσο με την Πρωτοβάθμια όσο και με τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Φλώρινας και έχουν αντιμετωπιστεί στο σύνολο τα ζητήματα που έχουν προκύψει στη μεταφορά των μαθητών.

Τηρούμε πιστά τους νόμους και τις διατάξεις που καθορίζει η πολιτεία με διαφάνεια.

Έχω αποδείξει επανειλημμένα την ευαισθησία μου όσον αφορά τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους, τα οποία θεωρώ ως το μέλλον αυτού του τόπου.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας

Σωτήριος Θ. Βόσδου