Επίδειξη ψεκασμού για την καταπολέμηση των κουνουπιών με χρήση drone στο Λιμνοχώρι (φωτογραφίες & βίντεο)

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκτελείται τριετές έργο με τίτλο «Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση Κουνουπιών για τα έτη 2020-2022». Το έργο αυτό αναπτύσσεται  στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας),το οποίο ολοκληρώνεται το 2022.

Το έργο βασίζεται στην προνυμφοκτονία και περιλαμβάνει τον εντοπισμό και χαρτογράφηση  των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, δειγματοληψίες και ψεκαστικές παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας, έλεγχο και εφαρμογές στα φρεάτια όμβριων υδάτων και στις λοιπές εστίες αναπαραγωγής εντός των πόλεων, τακτικές δράσεις εντομολογικής παρακολούθησης με χρήση σταθερού δικτύου παρακολούθησης του πληθυσμού των ακμαίων κουνουπιών σε κρίσιμες θέσεις σε τακτική βάση.

Σήμερα, Πέμπτη 5 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη ψεκασμού με τη χρήση drone στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου, από την ανάδοχο εταιρεία «Οικοανάπτυξη».

Οι υπεύθυνοι της αναδόχου εταιρείας εξήγησαν αναλυτικά τα στάδια του κουνουπιού τα οποία καταπολεμούνται, τις προνύμφες που ζουν στα νερά και κυρίως στα στάσιμα, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των υπερσύγχρονων drones.

Στην επίδειξη παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Γιώργος Μαργαρίτης, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννα Βασιλειάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, ο Διευθυντής ΑΟΚ Π.Ε. Φλώρινας Βασίλης Άμπας, ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου Ιωάννης Πέγιου και ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου Παύλος Σαρηγιαννίδης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Γιώργος Μαργαρίτης

Βρισκόμαστε εδώ για να κάνει μια επίδειξη η εταιρεία «Οικοανάπτυξη» η οποία είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Το ποσό που διέθεσε η Περιφέρεια είναι 1.178.000€ και η εταιρεία δημοπράτησε με 1.060.000€ είναι για 3 χρόνια και αυτό είναι το τελευταίο έτος της τριετίας.

Βασιλειάδου Ιωάννα

Διανύουμε το τελευταίο έτος της σύμβασης με την εταιρεία. Το κομμάτι περιλαμβάνει καταπολέμηση προνυμφών με έμφαση στα σημεία που υπάρχουν στάσιμα νερά. Θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να φροντίσουμε στα σπίτια, τις αυλές και τα μπαλκόνια μας να μην υπάρχουν στάσιμα νερά διότι αναπτύσσονται σε πολύ μικρές υδατοσυλλογές και γεννιούνται κουνούπια. Τα μέτρα προστασίας είναι οι σήτες, τα αντικουνουπικά σκευάσματα, τα μακριά και φαρδιά μανίκια και γενικά να μην αφήνουμε στάσιμα νερά. Τα κουνούπια γεννάνε περίπου 300 αυγά κάθε φορά, τα εναποθέτουν στα υγρά συστήματα και έπειτα γεννιούνται προνύμφες, αυτά δηλαδή που καταπολεμάμε, ενώ στη συνέχεια γίνονται ολοκληρωμένα έντομα. Για οτιδήποτε σχετικό με περιοχές με κουνούπια οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 8001124424 της εταιρείας, στο 2461351120 της Δ/νσης ή στο 2461052630 της Αντιπεριφέρειας.

Σωτήρης Βόσδου

Τα κουνούπια είναι έντομα τα οποία δεν είναι μόνο ενοχλητικά αλλά δημιουργούν προβλήματα και στην υγεία γι’ αυτό με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κάνει δράσεις για την καταπολέμηση της ανάπτυξης των κουνουπιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και στην Π.Ε. Φλώρινας. Σήμερα βρισκόμαστε στο Λιμνοχώρι για να γίνει μια επίδειξη από την ανάδοχο εταιρεία και θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες δηλαδή θα γίνει ψεκασμός με χρήση drone. Πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι περισσότερες από τις εστίες οι οποίες δημιουργούν φωλιές κουνουπιών ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση το καλοκαίρι και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. 

Βασίλης Άμπας

Βρισκόμαστε σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο έχει στηριχθεί στην επιστημονική γνώση. Έχουμε καταφέρει μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος να μπορούμε να παρακολουθούμε πως σε συνδυασμό με τη βιολογία του κουνουπιού και την οικολογία του δηλαδή το που μπορεί να αναπτυχθεί, να κάνουμε τις επεμβάσεις με την λιγότερο δυνατή περιβαλλοντική επέμβαση και ταυτόχρονα μπορούμε να έχουμε και τη χωροθέτηση των επεμβάσεων και να υπάρχει ένα GIS σύστημα. Η γνώση των προηγούμενων ετών μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι και εμείς ως Περιφέρεια σχετικά με το τι ζητάμε από τον ανάδοχο αλλά ταυτόχρονα και η ίδια η εταιρεία ανταποκρινόμενη και δίνοντάς μας πίσω τα αποτελέσματα από τους ψεκασμούς να γίνεται και η ίδια καλύτερη και έτσι να είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο στην καταπολέμηση των κουνουπιών.

Η Τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των φορέων και των πολιτών  είναι: 8001124424 (χωρίς χρέωση) και 2310678910 (εσ. 11), όπου μπορούν να αναφέρουν προβλήματα ή πιθανές εστίες κουνουπιών.

Μέτρα ατομικής προστασίας:

-Τοποθετούμε σήτες στις πόρτες ,παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

-Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες , αεροζόλ κ.λ.π.) σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.

-Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

-Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών , διότι μειώνεται η δραστηριότητά τους,

Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα:

-μακριά μανίκια και παντελόνια

-ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα

Τα περισσότερα είδη κουνουπιών δραστηριοποιούνται από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.