Επίσκεψη στην Π.Ε. Φλώρινας κλιμακίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (φωτογραφίες και βίντεο)

Την Τρίτη 16/6/2020 επισκέφτηκαν την Π.Ε. Φλώρινας, ο Γενικός  Γραμματέας  Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη, ο κ. Θεοδόσης Αθανασάς, ύστερα από πρόσκληση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας της Π.Ε. Φλώρινας, κ. Γιάννη Αντωνιάδη. Τους κύριους Μπαγινέτα και Αθανασά συνόδευε καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους και ο Συντονιστής της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ. για την Περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας, Ταραντζόπουλος Ηλίας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί από κοντά η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατάσταση του πρωτογενούς τομέα της Π.Ε. Φλώρινας, τα προβλήματα που αυτός  αντιμετωπίζει και τη συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας στην επίλυσή τους, καθώς και πως αυτός θα συμβάλει ουσιαστικά ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής, κατά την Μεταλιγνιτική περίοδο που βιώνει ήδη η Π.Ε. Φλώρινας.

Οι κ. Μπαγινέτας και Αθανασάς συναντήθηκαν διαδοχικά, με τον Χωροταξικό Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Φλώρινας, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ, τους Δημάρχους Φλώρινας, Πρεσπών και Αμυνταίου, Αντιδημάρχους των ανωτέρω Δήμων, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών, μεμονωμένους αγρότες και επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα, σε ανοικτές συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Φλώρινα και Αμύνταιο.

Παράλληλα, οι κ. Μπαγινέτας και Αθανασάς, επισκέφθηκαν τοπικές αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οινοποιεία και μονάδες μεταποίησης της περιοχής ενώ, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα της Π.Ε. Φλώρινας.

Ειδικότερη αναφορά έγινε στη Μεταλιγνιτική περίοδο και τονίστηκε πως η Π.Ε. Φλώρινας, θα πρέπει να εκμεταλλευθεί όσο το δυνατόν παραπάνω τα χρήματα καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προσφέρει στις πληττόμενες περιοχές, τόσο το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όσο και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης . Δηλώθηκε η πλήρης στήριξη της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ προς την Π.Ε. Φλώρινας και πως σε συνεργασία με τις τοπικές ηγεσίες, θα υλοποιήσουν προγράμματα τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα της μεταποίησης.

Εξάλλου ο ΓΓ κ. Μπαγινέτας, αναφέρθηκε στη νέα ΚΑΠ και στον προϋπολογισμό της για την Ελλάδα. Τόνισε πως παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για το ύψος της, μετά από συνεχείς πιέσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ προς την Ε.Ε., θα αυξηθεί η δαπάνη για τη χώρα μας από τα 19,2 δις € στα 19,8 δις €, ενώ γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί και άλλο. Σημείωσε επιπλέον πως, το 40% του νέου προγράμματος θα πρέπει να έχει «πράσινο» πρόσημο, στα πλαίσια και της κλιματικής αλλαγής.

Αναλύθηκαν και άλλα ζητήματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, οι Νέοι Αγρότες, το ΟΣΔΕ, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και η επικαιροποίηση των διαδικασιών του ΕΛΓΑ, η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω των φωτοβολταικών πάνελ, το νέο σκληρό νομικό πλαίσιο για τις Ελληνοποιήσεις, ακόμα και μεμονωμένες περιπτώσεις προβλημάτων αγροτών, για τα οποία θα αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Το αρδευτικό των Πρεσπών είναι το πρώτο που θα δημοπρατηθεί πανελλαδικά από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, θα λειτουργήσει γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Π.Ε. Φλώρινας, ενώ δόθηκε άμεση λύση στο πρόβλημα των εργατών γης, παρά τα προβλήματα λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και η γενικότερη πεποίθηση όλων όσοι συμμετείχαν στις συσκέψεις και τις συναντήσεις ήταν πως, η νέα ηγεσία του Υπουργείου υλοποιεί κατά γράμμα το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με ταχύτατους ρυθμούς. Εξάλλου, όπως τόνισαν και οι κ. Μπαγινέτας και Αθανασάς, αυτό θα συνεχιστεί και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με νομοσχέδια που είναι ήδη έτοιμα, όπως δεν σταμάτησε να δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα ακόμα και κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του Κορωνιού.

 

Για τη Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της ΝΔ

Ταραντζόπουλος Ηλίας

Συντονιστής Δυτικής Μακεδονίας