Επίσκεψη του βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη στην Κέλλη

Την Τρίτη 11/10/2022 ο βουλευτής της Π.Ε. Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης επισκέφτηκε την Κέλλη και συναντήθηκε με ομάδα κτηνοτρόφων κατόπιν πρόσκλησης τους για να ακούσει και να συζητήσει τα θέματα που τους απασχολούν.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν στον κ. βουλευτή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην παρουσία εταιρειών ΑΠΕ στο χωριό, οι οποίες έχουν  καταλάβει σημαντικές εκτάσεις από τις κτηνοτροφικές πεδιάδες με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σημαντικά οι χώροι βοσκής καθώς και  στην κακή κατάσταση των αγροτικών δρόμων, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί από την συχνή διέλευση των φορτηγών που δραστηριοποιούνται στις εταιρείες. Παράλληλα εκφράσανε τα έντονα παράπονα τους, διότι δεν είχαν καμία συμμετοχή ούτε καν ενημέρωση  για την εγκατάσταση τόσο του αιολικού πάρκου,  όσο και των φωτοβολταϊκών και όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην της τοπικής κοινωνίας.  Ακόμα  ζήτησαν από τον κ. Βουλευτή την παρέμβαση του για να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης που αντιμετωπίζουν ορισμένοι κτηνοτρόφοι στις σταβλικές εγκαταστάσεις τους. Τέλος εξέφρασαν τα έντονα παράπονα τους για την λειτουργία του ΕΛΓΑ στο θέμα των αποζημιώσεων του ζωικού κεφαλαίου και ζήτησαν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να αποζημιώνονται για όλες τις ζημιές που έχουν στα ζώα τους.

Ο κ. Βουλευτής αρχικά ευχαρίστησε τους κτηνοτρόφους για την πρόσκληση και   άκουσε με προσοχή όλα τα θέματα που του τέθηκαν.  Ο κ. Αντωνιάδης  τόνισε πως παρά τις δυσκολίες που έχουν επιβάλλει η παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στο πλευρό των κτηνοτρόφων με γενναία μέτρα στήριξης όπως της οριστικής μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%  αλλά και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση 4% επί των φορολογητέων εκροών του 2021. Όσο αφορά στα ζητήματα που του τέθηκαν ο κ. Βουλευτής δεσμεύτηκε αρχικά να έρθει σε επαφή με τις ανάδοχες εταιρείες  που υλοποιούν την εγκατάσταση των ΑΠΕ έτσι ώστε να συζητήσει για τα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία. Όσο αφορά τον ΕΛΓΑ και θέματα που αφορούν τον κλάδο  ο κ. Αντωνιάδης δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις προτάσεις των κτηνοτρόφων μαζί με εκπρόσωπο τους, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργάντα και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο , σε   συναντήσεις  που θα πραγματοποιήσει μαζί τους στο προσεχές διάστημα .

Τέλος ο κ. βουλευτής ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα επικοινωνήσει τόσο με τον δήμο όσο και με την Περιφέρεια για το θέμα της ύδρευσης των σταβλικών εγκαταστάσεων και της αποκατάστασης των αγροτικών δρόμων προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση τους.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΒΟΥΛΕΥΤΗ  Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ