Επίσκεψη του Υφυπουργού κ. Γιάννη Οικονόμου στην περιοχή του Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διήμερη επίσκεψη στην περιοχή του Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου, την Κυριακή 23/5/2021 και τη Δευτέρα 24/5/2021.

Αρχικά ο κ. Οικονόμου πραγματοποίησε την έναρξη της ημερίδας που διοργάνωσε ο ΑΣΕΠΑ, ο συνεταιρισμός της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου, μιλώντας για τη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Τόνισε πως η Ελλάδα, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον λόγω πανδημίας και Brexit, κατάφερε να συγκρατήσει τα κεφάλαια των ενισχύσεων με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, τις μικρότερες κιόλας έναντι άλλων χωρών ενώ, τόνισε και τον κομβικό ρόλο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς την επίτευξη του στόχου αυτού.

Εξάλλου ο κ. Οικονόμου  ανέφερε πως, η νέα προγραμματική περίοδος θα είναι γεμάτη προκλήσεις για τον Έλληνα αγρότη και θα έχει έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πράσινο χρώμα, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Σημείωσε επιπλέον πως, η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αγροτών, τα συνεργατικά σχήματα, το οργανωμένο σύστημα γεωργικών συμβουλών καθώς και η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών (ευφυής γεωργία) στον πρωτογενή τομέα, αποτελούν μεγάλα στοιχήματα αλλά και ευκαιρία για την βελτίωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Τόνισε ιδιαίτερα πως, ο πρωτογενής τομέας ήταν, είναι και θα είναι μεγάλο στήριγμα για την εθνική μας οικονομία και πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως απέδειξε και κατά την κρίση του κορωνοιού, θα είναι δίπλα στον Έλληνα αγρότη.

Επιπλέον ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως, ιδιαίτερα για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η οποία πλήττεται από την βίαιη Απολιγνιτοποίηση, υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο μέσω του Π.Α.Α. όσο και μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης έτσι ώστε, ο πρωτογενής τομέας να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στον μετασχηματισμό της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή και να δώσει αναπτυξιακή ώθηση, εκμεταλλευόμενος τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τόσο της Π.Ε. Φλώρινας, όσο και της Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε, πέραν του κ. Οικονόμου και του προέδρου του ΑΣΕΠΑ κ. Γιαννιτσόπουλου, ομιλητές ήταν τόσο αιρετοί της περιοχής όσο και κυβερνητικά στελέχη και ιδιώτες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. O βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντωνιάδης, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ. Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Μακεδονίας κ. Άμπας, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας κ. Κιοσές, το μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΑ κ. Γιανακκάκης, ο πρόεδρος της ΚΕΣΟΕ κ. Μάρκου καθώς και οι γεωπόνοι κ. Βακάμης και κ. Κασαράκης. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών, ακολούθησε έντονη διάδραση με το κοινό, τόσο για θέματα γενικότερης Αγροτικής Πολιτικής, όσο και για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής της Π.Ε. Φλώρινας, ειδικά στα πλαίσια της Μεταλιγνιτικής περιόδου.

Ο κ. Οικονόμου είχε και ιδιωτικές συναντήσεις με τους δημάρχους της Π.Ε. Φλώρινας, καθώς και με τις Περιφερειακές Αρχές, τονίζοντας πως το ΥΠΑΑΤ θα είναι αρωγός στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα κατά την Απολιγνιτοποίηση και του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, εκφράζοντας και την πεποίθηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πως, ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση καθώς και η διασύνδεση τους με τον τουρισμό, αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πως ο Έλληνας αγρότης, αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.

Εξάλλου, ο κ. Οικονόμου επισκέφτηκε πλήθος δενδροκομικών καλλιεργειών που επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς τονίζοντας πως, πρόθεση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού είναι, να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που προκλήθηκαν και να υπάρξει δίκαια αποζημίωση για τους πληγέντες παραγωγούς. Σημείωσε επιπλέον πως, η διοίκηση του ΕΛΓΑ και προσωπικά ο πρόεδρος κ. Λυκουρέντζος,  έχει κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς για τη δίκαια μεταχείριση όλων των ασφαλισμένων στον οργανισμό.

Πέραν των επαφών με αιρετούς και φορείς της περιοχής, ο κ. Οικονόμου ήρθε σε επαφή με μεμονωμένους παραγωγούς και κατοίκους της περιοχής, άκουσε και κατέγραψε τα προβλήματά τους ενώ, τόνισε πως η περιοχή του Αμυνταίου και τα ποιοτικά προϊόντα που αυτή παράγει, θα είναι το όχημα για τη δίκαια μετάβαση της περιοχής σε μια οικονομία χωρίς λιγνίτη, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την επιτυχία του σχεδίου αυτού.

Ο κ. Οικονόμου επισκέφτηκε κατά τη διήμερη παραμονή του στην περιοχή και πλήθος οινοποιείων και μεταποιητικών μονάδων, που αποτελούν και το συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου, όσο και της Δυτ. Μακεδονίας γενικότερα. Τόνισε δε πως, η στήριξη της ελληνικής πολιτείας στις πρότυπες τοπικές επιχειρήσεις θα είναι γενναία, μιας και αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, βοηθούν σημαντικά το εξαγωγικό πρόσωπο της χώρας και αποτελούν μαγνήτη προσέλκυσης τουριστών στην Ελλάδα.

 

Για τη Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της ΝΔ

Ταραντζόπουλος Ηλίας

Συντονιστής Δυτικής Μακεδονίας