Επεκτείνεται ο κύκλος των Δήμων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση

«Τρέχουν» οι εντάξεις έργων στα Σχέδια Δράσης για Κυκλική Οικονομία και Ενέργεια και Κλίμα  

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και ύστερα από άμεση συνεννόηση του Συντονιστή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστή Μουσουρούλη με τη Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου επεκτείνεται ο κύκλος των δυνητικών δικαιούχων των δύο προκηρύξεων του Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση που είναι σε εξέλιξη, για τα Σχέδια Δράσης για την  Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα  και την Κυκλική Οικονομία  και στους υπόλοιπους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων  Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας που είναι δικαιούχοι λιγνιτικού πόρου.

Κατά συνέπεια, δυνητικοί δικαιούχοι θα είναι και οι Δήμοι Βοΐου, Βελβεντού,Σερβίων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Η διοικητική διαδικασία και οι σχετικές αποφάσεις του Πράσινου Ταμείου θα έχουν εκδοθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι δύο αυτές προκηρύξεις εκδόθηκαν από το Πράσινο Ταμείο τον Ιούλιο και εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς.  Ήδη έχουν ενταχθεί οι προτάσεις των Δήμων Κοζάνης και Μεγαλόπολης, ενώ αξιολογούνται προς άμεση ένταξη και αυτές των Δήμων Εορδαίας, Φλώρινας και Αμυνταίου.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω των Σχεδίων Δράσης για την Κυκλική Οικονομία προωθούνται καινοτόμες μέθοδοι για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών μέσω ανάπτυξης τοπικής «πράσινης» επιχειρηματικότητας.  Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων, εξάλλου που καλύπτονται από τα Σχέδια δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα είναι η  εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση/ψύξη κτιρίων, προώθηση μονάδων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια και επιχειρήσεις, καθώς και  δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας. 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ