ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ PHIL HOGAN

                   

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ PHIL HOGAN

Σκληρή κριτική από τον Τομεάρχη Αγροτικού της Ν.Δ. Γιώργο Κασαπίδη προς τον Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan για τη στάση του στο θέμα της ΦΕΤΑΣ και των ελαιών Καλαμάτας στις συμφωνίες με τον Καναδά και τις χώρες της Ν. Αφρικής

 

Για διακριτική μεταχείριση εις βάρος των ελληνικών Π.Ο.Π. προϊόντων της ΦΕΤΑΣ και των ελαιών Καλαμάτας στις συμφωνίες της Ε.Ε. με τις χώρες της Ν. Αφρικής και του Καναδά επέκρινε ο Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Hogan στη χώρα μας και της παρουσίας του, δυστυχώς, για μικρό χρονικό διάστημα στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων, παραγωγής και εμπορίου, εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Κασαπίδης ανέδειξε ως κυρίαρχο και επίκαιρο, την παρούσα περίοδο, για την Ελλάδα το θέμα της εκχώρησης του ονόματος της Φέτας και των ελαιών Καλαμάτας αυτούσια στον Καναδά και στη Ν. Αφρική.

Ο τομεάρχης της Ν.Δ. απέδωσε τις ευθύνες στη σημερινή Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς που «κλείνουν» τις εν λόγω συμφωνίες με τις υπογραφές τους, προκαλώντας ολέθρια ζημιά για τα εμβληματικά προϊόντα της πατρίδας μας.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον κ. Hogan άσκησε αυστηρή κριτική και στηλίτευσε τόσο τη στάση των ευρωπαϊκών οργάνων όσο και του ίδιου του κ. Hogan για τη διακριτική στάση του εις βάρος της Φέτας και των ελαιών Καλαμάτας που μένουν εντελώς απροστάτευτα και σε καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού, έναντι των αντίστοιχων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντων των άλλων χωρών μελών της Ε.Ε., τα οποία στις συγκεκριμένες συμφωνίες υπόκεινται σε καθεστώς πλήρους προστασίας.

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του κ. Κασαπίδη:

«Κύριε Επίτροπε, σας καλωσορίζουμε στην πατρίδα μας, αλλά λυπούμαστε που δεν αφιερώνετε περισσότερο χρόνο για να συζητήσετε μαζί μας, με τους εκπροσώπους των κομμάτων, για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την ελληνική γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, καθόσον είστε και αρμόδιος Επίτροπος που θα μπορούσατε να συμβάλετε καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή που και εμείς επιδιώκουμε, την αγροτική παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη.

Ωστόσο, κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να αναδείξω προς τον κ. Επίτροπο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική γεωργία και είναι και εντελώς επίκαιρα.

Κύριε Επίτροπε, είσαστε σε μια χώρα, την Ελλάδα που είναι εξόχως ορεινή χώρα. Η φέτα, το τυρί μας αυτό, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης σε μόνιμες θέσεις εργασίας στη χώρα μας που αγγίζουν περίπου τις 300.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και σχεδόν αποκλειστικός εργοδότης στα περισσότερα ορεινά και ημιορεινά χωριά της πατρίδας μας. Με πολλούς αγώνες η Ελλάδα πέτυχε οριστικά το 2002 την οριστική κατοχύρωση της φέτας ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης προϊόν στην Ε.Ε., σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Τους κανονισμούς αυτούς και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κ. Επίτροπε, δεν τα υπερασπιστήκατε στις διμερείς διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τις χώρες της Νοτίου Αφρικής και τον Καναδά για την επίτευξη συμφωνιών ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες αυτές.

Ειδικά η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε διακριτικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ευθύνη σαφώς και των ελληνικών κυβερνήσεων και των αντίστοιχων υπουργών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις αυτές. Έτσι ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία πέτυχαν καθεστώς πλήρους προστασίας για τα εμβληματικά τους ΠΟΠ προϊόντα, όπως το ροκφόρ και η παρμεζάνα με τη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η φέτα και οι ελιές Καλαμών που είναι εμβληματικά προϊόντα της πατρίδας μας, είναι τα μόνα ΠΟΠ ευρωπαϊκά προϊόντα μεταξύ των 135 ευρωπαϊκών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης όλων των χωρών μελών που δεν έτυχαν καμίας προστασίας στη Συμφωνία με τη Νότια Αφρική που υπεγράφη από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Ενώ το ίδιο καθεστώς με πολύ μικρή διαφοροποίηση πρόκειται να ισχύσει, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή και στην επικείμενη συμφωνία, στις 28 Οκτωβρίου, CETA, με τον Καναδά, παρόλο που ακούσαμε τον Υπουργό να λέει ότι επετεύχθη μια συμφωνία, η οποία αμβλύνει το πρόβλημα. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έχει καταχωρηθεί στο επίσημο κείμενο και είναι ως μη γενόμενο. Άρα, δεν προστατεύεται κατά το ελάχιστο ούτε στην προσεχή πενταετία που μας ελέχθη και η φέτα και οι ελιές Καλαμών.

Κύριε Hogan, θα πρέπει να ξέρετε ότι μέρος του οράματος της ελληνικής γεωργίας είναι τα εμβληματικά αυτά προϊόντα, τα ΠΟΠ προϊόντα, που αποτελούν όχι μέρος της αγροτικής μας οικονομίας, αλλά κομμάτι του χιλιόχρονου ελληνικού πολιτισμού. Κύριε Επίτροπε, πώς θα νιώθατε αν ένας ευρωπαίος Επίτροπος από μια φιλική χώρα με την πατρίδα σας, την Ιρλανδία, σας αντιμετώπιζε διακριτικά ως προς την προστασία ενός προϊόντος γεωγραφικής ένδειξης της πατρίδας σας σε μια διεθνή συμφωνία της Ε.Ε.;

Κύριε Επίτροπε, η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μέσω στοχευμένων μέτρων και προγραμμάτων, όπως μας αναφέρατε, τόσο την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, όσο και την προστασία των προϊόντων ποιότητας και γεωγραφικής ένδειξης.

Πιστεύετε, ότι με τη διακριτική αυτή αντιμετώπιση των εμβληματικών προϊόντων της Ελλάδας, της φέτας και των ελαίων Καλαμάτας, που και εσείς δεν προασπίσατε, υπηρετείτε δίκαια την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική;»

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ