Ερώτηση για στρατόπεδο «Παπαπέτρου»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΝΔ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την Κατάργηση στρατοπέδου «Παπαπέτρου» στο Αμύνταιο

Η παρουσία του Ελληνικού Στρατού στο ακριτικό Αμύνταιο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας συνδέεται άρρηκτα με τη διαφύλαξη των συνόρων μας στην ακρογωνιαία περιοχή της Ελλάδας με τα διπλά σύνορα.

Δεν υπαγορεύτηκε από τις επιταγές ενός πελατειακού κράτους για να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Έχει ιστορία 100 χρόνων στην περιοχή, από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Επειδή, η απόφαση του ΚΥΣΕΑ δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι γιατί αναφέρεται γενικευμένα στην αναδιάρθρωση των δομών του Ελληνικού Στρατού, ενώ τις προτάσεις για συγκεκριμένα στρατόπεδα και μονάδες πραγματοποιεί το ΓΕΣ.

Επειδή, παρά τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για πάγωμα της μετακίνησης των στρατιωτικών μονάδων και αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης, τρεις ημέρες μετά διατάχθηκε σε πρώτη φάση η άμεση μετακίνηση της Α’ ΕΑΝ.

Επειδή, το κόστος μετακίνησης και μετεγκατάστασης δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές για περιστολή των δαπανών την ώρα που ο Έλληνας φορολογούμενος υπόκειται σε αιματηρές θυσίες.

Επειδή, ο Δήμος Αμυνταίου εξέφρασε την ειλικρινή βούληση του να αναβαθμίσει, έργω, τις υποδομές και ήδη έχει υπογράψει με την προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία της χώρας το έργο της παροχής τηλεθέρμανσης στο στρατόπεδο αξίας 180.000 ευρώ και έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις στο στρατόπεδο.

Επειδή, η φυσική παρουσία του στρατού είναι στα σύνορα και όχι στην ενδοχώρα, όπου σήμερα υπάρχουν δεκάδες στρατόπεδα.

Επειδή, αγνοήθηκε ο οικογενειακός προγραμματισμός των εκατοντάδων

στελεχών που υπηρετούν στο Αμύνταιο και υποχρεώνονται αιφνιδιαστικά και περίπου αυθημερόν να αναζητήσουν νέο σπίτι, να μετακομίσουν και να ξαναεγγράψουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία.

Επειδή, η εκατοντάχρονη θέση του στρατού στο Αμύνταιο συνδέεται αναπόσπαστα με την τοπική οικονομία και την κοινωνική ζωή του τόπου.

Επειδή, η μετακίνηση μονάδων, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στην Κοζάνη, εγείρει θέμα σκοπιμοτήτων και αφήνει σκιές για ρουσφετολογικές παροχές και εξόφθαλμη εύνοια των γειτονικών Περιφερειακών Ενοτήτων.

Επειδή, η αποστολή της Α’ ΕΑΝ είναι η φύλαξη και η υπεράσπιση του, στρατηγικής, οικονομικής και εθνικής σημασίας ενεργειακού πεδίου, δηλαδή των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ και των ορυχείων λιγνίτη, τα οποία μένουν ακάλυπτα.

Επειδή, πρωταρχικός στόχος κάθε οργανωμένου και υπεύθυνου κράτους είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των ακριτών του, η προάσπιση του φρονήματος τους, η ηθική τους εξύψωση, η τιμή του αγώνα ζωής σε δύσκολες συνθήκες και όχι η αποξένωση και η απαξίωση τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Ποιος επιχειρησιακός λόγος εξυπηρετείται με την απομάκρυνση στρατιωτικών μονάδων από τα σύνορα;

2) Ποιο οικονομικό όφελος εξυπηρετείται και πόσο κοστίζει η μετακίνηση

στο Ελληνικό Δημόσιο; Κρίνεται ικανοποιητικό το ισοζύγιο κόστους- οφέλους;

3) Γιατί τόση σπουδή να μετακινηθεί ένα ολόκληρο στρατόπεδο, λες και πρόκειται για πολεμικές προετοιμασίες;

4) Γιατί αυτογελοιοποιείται η στρατιωτική ηγεσία δίνοντας εντολή μετακίνησης των αρμάτων στις 4 η ώρα τη νύχτα σαν τον κλέφτη;

5) Ποια η διαφορά και το όφελος στη δομή του στρατεύματος και στην αμυντική του λειτουργία από τη μετακίνηση μονάδων κατά 30 χιλιόμετρα μόνο, από το στρατόπεδο Αμυνταίου στο στρατόπεδο Μαυροδενδρίου Κοζάνης;

6) Πόσο θα στοιχίσει, συγκεκριμένα η μετακίνηση του Λόχου Μηχανικού στο στρατόπεδο Μαυροδενδρίου, όπου πρέπει να κατασκευαστεί όρχος επισκευής μηχανημάτων, όταν στο Αμύνταιο υπάρχει εν λειτουργία σύγχρονο;

7) Λαμβάνονται υπόψη τα λειτουργικά κόστη του στρατοπέδου, καθόσον ο Δήμος Αμυνταίου είχε απαλλάξει από τα έξοδα ύδρευσης-αποχέτευσης (κόστος 50.000 ευρώ ετησίως) τον Στρατό, καθώς και η διαφορά των τεράστιων εξόδων θέρμανσης, από τη χρήση της τηλεθέρμανσης;

 

Αθήνα 11/9/2013

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης