Ερώτηση και ΑΚΕ των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας για τη μεταφορά της δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας κκ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα : «Η κυβέρνηση αφήνει τη Δυτική Μακεδονία χωρίς δημόσια ψυχιατρική κλινική και διακινδυνεύει την θεραπεία των ασθενών».

Στην ερώτηση, αναδεικνύεται το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μεταφορά σε ιδιωτική δομή της μοναδικής δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Καταγράφεται το χρονικό της απόφασης, η οποία λήφθηκε για να ελευθερωθούν κλίνες από το ΓΝ Κοζάνης ‘Μαμάτσειο’ για την περίθαλψη ασθενών covid, καθώς το Ε.Σ.Υ. στην περιοχή πιέζεται δραματικά εξαιτίας των καθυστερημένων και ατελέσφορων αποφάσεων από τα αρμόδια Υπουργεία.

Η μεταφορά της κλινικής έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από τα πιθανά προσκόμματα σε μια σειρά από ιατρικές πράξεις (εξωτερικά ιατρεία, γνωματεύσεις, νοσηλεία περιστατικών με εισαγγελική εντολή, προετοιμασία για ΚΕΠΑ κλπ) να προκαλέσει πρόβλημα στους ασθενείς, οι οποίοι για την εξειδικευμένη συνέχιση της θεραπείας τους χρειάζονται ένα σταθερό περιβάλλον που να προσφέρει ασφάλεια και φροντίδα.

Τέλος, τίθενται τα εξής ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:

  1. Για ποιο λόγο προκρίθηκε η λύση της μεταφοράς της ψυχιατρικής κλινικής σε ιδιωτική δομή; Δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις;
  2. Σταθμίστηκαν οι συνέπειες για την συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, από τη μεταφορά των ασθενών της κλινικής σε ένα άλλο χώρο;
  3. Ποιοι είναι οι όροι της σύμβασης με την ιδιωτική κλινική; Παρακαλούμε να μας καταθέσετε τη σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών όρων και των υγειονομικών προϋποθέσεων.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

https://bit.ly/3v6ZUcP

 

Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα

Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα

Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου