Ερώτηση Π. Πέρκα προς ΥΠΕΝ: Να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις για τη διακοπή ρεύματος και οι κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας

«Ερώτηση Π. Πέρκα προς ΥΠΕΝ: Να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις για τη διακοπή ρεύματος και οι κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας που έμειναν εκτός ρεύματος για πάνω από 24 ώρες»

H Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτη Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις για τη διακοπή ρεύματος και οι κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας που έμειναν εκτός ρεύματος για πάνω από 24 ώρες. Η ερώτηση συνυπογράφεται συνολικά από 18 Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

Μετά την πρόσφατη κακοκαιρία ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις για τις οικιακές συσκευές που υπέστησαν ζημιές από τις διακοπές ρεύματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ καθώς επίσης και αποζημιώσεις (τα πάγια για τέσσερις μήνες) σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες. 

Είναι προφανές ότι οι εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους  και αφετέρου τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ δεν άσκησαν τον ελεγκτικό τους ρόλο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Διαπιστώνεται ξανά η αθηνοκεντρική προσέγγιση της κυβέρνησης της ΝΔ. Πολίτες για την Κυβέρνηση είναι οι κάτοικοι της Αττικής. Καμία αναφορά για τις διακοπές ρεύματος σε πολλές κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας λόγω της έντονης χιονόπτωσης μετά τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2021. Η αδικία αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Πρέπει να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις και οι πολίτες της Π.Ε. Φλώρινας, είτε υπέστησαν ζημιές είτε όχι, από τη διακοπή ρεύματος που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε σε 36 ώρες.

Η Πέτη Πέρκα και οι συνυπογράφοντες βουλευτές τονίζουν ότι οι πολίτες της Ελλάδας είναι οι πολίτες όλης της χώρας, από την Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα, και όχι μόνο της Αττικής. Επίσης τονίζουν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι έντονες χιονοπτώσεις στοιχίζουν ακριβά  στους πολίτες της Φλώρινας, και δεν συνηθίζονται, επειδή συμβαίνουν συχνά. Δεν δέχονται την αδικία και την άνιση μεταχείριση εις βάρος των πολιτών της Π.Ε. Φλώρινας

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 07.02.2022

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 «Να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις για τη διακοπή ρεύματος και οι κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας που έμειναν εκτός ρεύματος για πάνω από 24 ώρες»

Στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ,  ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ προκάλεσε βλάβες σε 79 γραμμές μέσης τάσης, ενώ στην κορύφωση του φαινομένου είχαμε 200.000 παροχές εκτός ηλεκτροδότησης σε 40 Δήμους της Αττικής. Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικά κανάλια, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις για τις οικιακές συσκευές που υπέστησαν ζημιές από τις διακοπές ρεύματος. Μάλιστα δήλωσε ότι έχει ανοίξει ήδη η ηλεκτρονική πλατφόρμα στον διαδικτυακό τόπο του ΔΕΔΔΗΕ για να υποβάλουν τα στοιχεία τους οι δικαιούχοι και για να δηλώσουν τη ζημιά. Επίσης ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις (τα πάγια για τέσσερις μήνες) σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες. Η περίπτωση αυτή αφορά όσους έμειναν χωρίς ρεύμα, χωρίς απαραίτητα να έχει υποστεί ζημιά κάποια ηλεκτρική συσκευή.

O διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί με μεγάλη ακρίβεια να εντοπίσει, ποιες περιοχές είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και ποιες όχι, μέσα από τους υποσταθμούς οι οποίοι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας. Ελλείψει στελεχών με μακροχρόνια εμπειρία, αφού ο ΔΕΔΔΗΕ έχει απομακρύνει τέτοια στελέχη,  οι εργολάβοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για κατασκευή, συντήρηση, επισκευή βλαβών στο δίκτυο διανομής ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ. Με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία είναι προφανές, αφενός ότι οι εργολάβοι δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους  και αφετέρου ότι τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ δεν άσκησαν τον ελεγκτικό τους ρόλο. Επομένως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε την αθηνοκεντρική προσέγγιση της κυβέρνησης της ΝΔ. Πολίτες για την Κυβέρνηση είναι οι κάτοικοι της Αττικής. Καμία αναφορά για τις διακοπές ρεύματος πάνω από 24 ώρες σε πολλές κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας λόγω της έντονης χιονόπτωσης μετά τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2021.  Η αδικία αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Απαιτούμε ίση μεταχείριση από την πολιτεία και επομένως ζητάμε να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις που σχεδιάζει η Κυβέρνηση και οι πολίτες της Π.Ε. Φλώρινας, είτε υπέστησαν ζημιές είτε όχι, από την διακοπή ρεύματος που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε σε 36 ώρες.

Επειδή οι πολίτες της Ελλάδας είναι οι πολίτες όλης της χώρας, από την Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα, και όχι μόνο της Αττικής.

Επειδή τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι έντονες χιονοπτώσεις στοιχίζουν ακριβά  στους πολίτες της Φλώρινας, και δεν συνηθίζονται επειδή συμβαίνουν συχνά.

Επειδή έχουν καταγραφεί διακοπές ρεύματος πάνω από 24 ώρες σε αρκετές κοινότητες της Π.Ε Φλώρινας λόγω έντονης χιονόπτωσης

Επειδή δεν δεχόμαστε την αδικία και άνιση μεταχείριση εις βάρος των πολιτών της Π.Ε. Φλώρινας

Επειδή οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν σοβαρή επίπτωση στην κοινωνία και ειδικά σε περιόδους διαχείρισης κρίσεων

Επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ, οι εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ και επομένως και η κυβέρνηση έχουν σαφέστατα ευθύνη

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Έχουν καταγραφεί από τον ΔΕΔΔΗΕ πόσες παροχές ήταν εκτός ηλεκτροδότησης λόγω χιονόπτωσης στην Π.Ε Φλώρινας;
  • Θα συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις λόγω χιονόπτωσης οι πολίτες της Π.Ε. Φλώρινας είτε είχαν οικιακές συσκευές που υπέστησαν ζημιές από τις διακοπές ρεύματος είτε δεν είχαν ρεύμα για πάνω από 24 ώρες χωρίς να έχουν ζημιές;
  • Επαρκεί το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ για τις βλάβες; Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ άσκησαν τον ελεγκτικό τους ρόλο; Υπάρχει επίβλεψη των εργολάβων του ΔΕΔΔΗΕ;

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Πέρκα Θεοπίστη(Πέτη)

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Δρίτσας Θεόδωρος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ