Ερώτηση της Βουλευτή Πέτης Πέρκα σχετικά με την άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση του Κ.Π.Ε. Μελίτης Φλώρινας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα σχετικά με ερώτηση που κατέθεσε για την άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης Φλώρινας

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών Π. Πέρκα, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την χρηματοδότηση και ενίσχυση με εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης Φλώρινας, το οποίο από τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση και αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα θέρμανσης και λειτουργίας.

Το κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης Φλώρινας»

κ.κ. Υπουργέ,

 

Όπως γνωρίζετε, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας έχει υπό την ευθύνη της τέσσερα (4) Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ένα εξ’ αυτών αποτελεί το Κέντρο Περιφερειακής Εκπαίδευσης Μελίτης Φλώρινας, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και εδρεύει στην Τοπική Κοινότητα Βεύης Φλώρινας.

Το συγκεκριμένο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, με εξακτίνωση και εμβέλεια στις παρακάτω περιοχές: Ανατ. Θεσ/νίκης, Δυτ. Θεσ/νίκης, Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας αλλά και άλλων σχολικών μονάδων από όλη την Ελλάδα. Επίσης, πραγματοποιεί  ημερίδες, σεμινάρια και άλλες δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019-2020 και του νέου κύκλου δραστηριοτήτων του Κ.Π.Ε. Μελίτης, το Κέντρο δεν έχει λάβει ουδεμία χρηματοδότηση και αδυνατεί να προβεί σε προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και αναλώσιμων ειδών. Η έλλειψη πετρελαίου σε συνάρτηση με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τις σχεδόν πολικές θερμοκρασίες  στην περιοχή μας, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη τη λειτουργία του.

Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη μη εύρυθμη λειτουργία του θεσμού των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν έχουν επιλυθεί τα κάτωθι:

α.  Εκκρεμεί η στελέχωση για την τρέχουσα σχολική χρονιά, των ήδη υποστελεχωμένων 53 Κ.Π.Ε. με εκπαιδευτικούς, που θα πληρούν κριτήρια σχετικά με τη θέση.

β. Εκκρεμεί η χρηματοδότηση για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών αναγκών των 53 λειτουργούντων Κ.Π.Ε., τα οποία ακόμα δεν έχουν δικαίωμα εξόδων για υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων.

γ. Δεν έχουν οριστεί Υπεύθυνοι Λειτουργίας σε όλα τα Κ.Π.Ε. με συνέπεια να εκτελούν χρέη Υπευθύνου οι αναπληρωτές τους.

δ. Εκκρεμεί η κάλυψη των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με τους Υπεύθυνους διδάσκοντες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία και η υποστήριξη των σχολικών προγραμμάτων.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Πότε αναμένεται να υλοποιηθεί η αναγκαία επιχορήγηση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης Φλώρινας, ώστε να καλύψει άμεσα τις λειτουργικές του ανάγκες σε θέρμανση και υλικοτεχνική υποδομή;
  2. Θα προχωρήσει ο κρατικός μηχανισμός στην ενίσχυση και προκήρυξη θέσεων για στελέχωση των Κ.Π.Ε. με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να καλύπτουν με επάρκεια το σημαντικό έργο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;
  3. Υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας, η ενίσχυση της δομής του Κ.Π.Ε. Μελίτης στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Θεοπίστη Πέρκα