Ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Πέτης Πέρκα σχετικά με τα προβλήματα με την καταβολή στους παραγωγούς της Φλώρινας

Ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κας Πέτης Πέρκα σχετικά με τα προβλήματα κατά την καταβολή στους παραγωγούς της Φλώρινας του 70% της βασικής ενίσχυσης για το 2019 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών κα Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα προβλήματα κατά την καταβολή στους παραγωγούς της Φλώρινας του 70% της βασικής ενίσχυσης για το 2019 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα η κα Πέρκα αναφέρει ότι πάρα πολλοί παραγωγοί του Νομού Φλώρινας διαπίστωσαν ότι το ποσό που τους κατατέθηκε ήταν μειωμένο, ως αποτέλεσμα ποινής για αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος. Στην πραγματικότητα σε πλήθος περιπτώσεων ο τηλεσκοπικός έλεγχος δείχνει τους αγρούς ως αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προβαίνει σε τέτοιες ποινές, τη στιγμή που οι αγρότες περιμένουν ως «μάννα εξ’ ουρανού» τις επιδοτήσεις για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το κάτωθι:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικης Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Προβλήματα στην καταβολή στους παραγωγούς της Φλώρινας του 70% της βασικής ενίσχυσης για το 2019 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»                                

Στις 24.10.2019 καταβλήθηκε στους παραγωγούς το 70% της Βασικής Ενίσχυσης για το 2019 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με έκπληξη διαπίστωσαν πάρα πολλοί παραγωγοί του Νομού Φλώρινας ότι τα ποσά που αντιστοιχούσαν στο 70% της Βασικής Ενίσχυσης ήταν μειωμένα από την επιβολή ποινών για αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις και όχι μόνο από τον τηλεσκοπικό έλεγχο.

Όπως γνωρίζετε ο Νομός Φλώρινας είναι ορεινός και πολύ εύκολα αναφύονται δασικά δένδρα δρυός, με συνέπεια γύρω από τους αγρούς να υπάρχουν τέτοια δένδρα τα οποία δεν επιτρέπεται να κοπούν παρά μόνο με άδεια του Δασαρχείου, μια χρονοβόρα διαδικασία, και ως εκ τούτου ο τηλεσκοπικός έλεγχος δείχνει τους αγρούς σαν αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις.Είναι βέβαια άδικο να προβαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε τέτοιου είδους ποινές, αφού τα χωράφια υπάρχουν. Είναι επίσης άδικο σε έναν νομό ορεινό και μειονεκτικό όπου οι αγρότες περιμένουν ως μάνα εξ’ ουρανού τέτοιου είδους ενισχύσεις για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους να γίνονται τόσο εύκολα και χωρίς πρόβλεψη για επιτόπιο έλεγχο αυτές οι περικοπές.

Οι κάτοικοι της Φλώρινας και ειδικότερα οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ο πρωτογενής τομέας δυστυχώς, δεν υποστηρίζεται επαρκώς από την πολιτεία. Ο χειμώνας ως συνήθως είναι βαρύς, η ανεργία η μεγαλύτερη που υπάρχει στην χώρα. Οι Αγρότες της Φλώρινας δυστυχώς έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους κυρίως στις επιδοτήσεις αφού είναι δυσχερής και χωρίς  επαρκή μέριμνα από το κράτος για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Κατόπιν των ανωτέρω  ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Γιατί τα ποσά που αντιστοιχούσαν στο 70% της Βασικής Ενίσχυσης ήταν μειωμένα για τους παραγωγούς της Φλώρινας από την επιβολή ποινών για αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;
  2. Προβλέπεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε επιτόπιους ελέγχους προκειμένου να αρθούν τυχόν αστοχίες από τον τηλεσκοπικό έλεγχο και αν ναι πότε;
  3. Πότε προβλέπεται να καταβληθούν κανονικά τα ποσά που έπρεπε να λάβουν κατά την πρώτη πληρωμή του 70% οι δικαιούχοι της Ενιαίας Ενίσχυσης

 

H ερωτώσα Βουλευτής

  Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)