Ερώτηση της Π. Πέρκα προς τον Υπουργό Οικονομικών για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου

Η Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ακινήτων που υπέστησαν σοβαρές ζημίες εξ αιτίας κατολισθήσεων και ρηγματώσεων εδαφών που βρίσκονται στην Τοπική Κοινότητα Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας». Την ερώτηση τη συνυπογράφει ο αρμόδιος Αναπληρωτής τομεάρχης για θέματα φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., κ. Αλεξιάδης και άλλοι 12 βουλευτές.  

Η κ. Πέρκα σε συνέχεια των δυο βουλευτικών τροπολογιών που κατάθεσε και οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση, για την απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής ΕΝΦΙΑ για τους πολίτες της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου, διεκδικεί την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας και έφερε το θέμα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης. 

Η κ. Πέρκα και οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ζητούν  να επιστραφούν αναδρομικά από το 2017 όλα τα ποσά, που δόθηκαν από τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου καθώς και να ληφθεί άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την επίλυση αντίστοιχων ζητημάτων.   

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 13.10.2020

Ερώτηση

προς τον Υπουργό Οικονομικών:

“Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ακινήτων που υπέστησαν σοβαρές ζημίες εξ αιτίας κατολισθήσεων και ρηγματώσεων εδαφών που βρίσκονται στην Τοπική Κοινότητα Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας”

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 3937/2011 (Α΄ 60/30.3.2011), ο οικισμός της κοινότητας Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου στην ΠΕ Φλώρινας, που γειτνιάζει με ορυχεία και με εδάφη που διαθέτουν λιγνιτοφόρα κοιτάσματα, καθώς και με χώρους εκτεταμένων αποθέσεων, λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ Α.Ε., μετεγκαθιστανται για λόγους δημόσιας ωφέλειας που συνίσταται στην παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενεργείας και προς προστασία της ποιότητας ζωής, κατ` εφαρμογή των κειμένων διατάξεων περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, μεταλλείων και Μεταλλευτικού Κώδικα και συναφών διαδικασιών περί μεταφοράς οικισμών, οι οποίες, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετεγκατάστασης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη από την Έναρξη ισχύος του ν. 3937/2011. Τον Ιούνιο του 2017 λόγω της μεγάλης κατολίσθησης του ορυχείου Αμυνταίου, τα σπίτια και κτίσματα του οικισμού υπέστησαν σοβαρές ζημιές και χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα και ακατάλληλα για κάθε χρήση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μερίμνησε και εκδόθηκε η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου, για λόγους διακινδύνευσης των ιδιοκτησιών, της ζωής και της υγείας των κατοίκων του οικισμού που προκλήθηκαν από τα κατολισθιτικά φαινόμενα της 10ης Ιουνίου 2017 στο ορυχείο Αμυνταίου του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ (Δ΄ 190/19.4.2019). Αυτονόητη υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι να απαλλάξει τους κάτοικους της κοινότητας Αναργύρων από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ για κτίσματα που έχουν κριθεί επικίνδυνα και ακατάλληλα για κάθε χρήση και με την μετεγκατάσταση του οικισμού σε εξέλιξη.  Είχε ήδη προωθηθεί νομοθετική διάταξη για την επίλυση του ζητήματος από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω των εκλογών του 2019 δεν ολοκληρώθηκε. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της 30ης Ιουλίου 2019 κατέθεσα βουλευτική τροπολογία – προσθήκη, σύμφωνα με το άρθρο 74 του Συντάγματος και τα άρθρα 87-88 του Κανονισμού της Βουλής του Ελλήνων, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019». Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία επανήλθα με την κατάθεση νέας βουλευτικής τροπολογίας στις 21.10.2019 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Ούτε αυτή η τροπολογία έγινε αποδεκτή.

Η τροπολογία αφορούσε την «Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ακινήτων που υπέστησαν σοβαρές ζημίες εξ αιτίας κατολισθήσεων και ρηγματώσεων εδαφών που βρίσκονται στην Τοπική Κοινότητα Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». Με την προτεινόμενη διάταξη απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. των ετών 2017-2019, κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα υποστεί σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν μη λειτουργικά και βρίσκονται στην Τοπική Κοινότητα Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η διάταξη αυτή κρίνεται αναγκαία για την ανακούφιση των πληγέντων φορολογουμένων λόγω των κατολισθήσεων και ρηγματώσεων που συνέβησαν στη συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα.

Επειδή οι βουλευτικές μου τροπολογίες δεν έγιναν αποδεκτέςΕπειδή η Κυβέρνηση της ΝΔ με διατάξεις σε νομοσχέδια έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις του ΕΝΦΙΑ μεταξύ άλλων σε μεγάλες και πολύ- μεγάλες περιουσίες, άρα δεν μπορεί να επικαλεστεί δημοσιονομική αδυναμία για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματοςΕπειδή η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προβεί απολύτως σε καμία ενέργεια για την επίλυση του ζητήματος Επειδή  είναι υποχρέωση της πολιτείας να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος των κατοίκων της κοινότητας Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που έχουν ερημώσει λόγω κατολίσθησης  Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Γιατί δεν έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να καταργηθεί ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τους Αναργύρους του Δήμου Αμυνταίου όπως σε αντίστοιχές περιπτώσεις φυσικών καταστροφών;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε άμεσα να καταργηθεί η υποχρέωση καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για την τοπική κοινότητα Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου και να επιστραφούν αναδρομικά από το 2017 όλα τα ποσά, που δόθηκαν από τους κατοίκους;
  3. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων απαλλαγής του ΕΝΦΙΑ και να ξεπεράσει τις ήδη προβλεπόμενες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες εξαίρεσης από τον ΕΝΦΙΑ;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη) 

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτριος

Γκίολας Ιωάννης

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης