Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα: «Αίτημα για αποζημίωση των φασολοπαραγωγών»

Ερώτηση του  Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Αίτημα για αποζημίωση των φασολοπαραγωγών»

Κύριε Υπουργέ,
Προβλήματα προέκυψαν, πρόσφατα, στις καλλιέργειες των φασολιών, εξαιτίας υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, τα οποία εντοπίζονται, κυρίως, στην Φλώρινα και στην Καστοριά, περιοχές κατεξοχήν με μεγάλο αριθμό φασολοπαραγωγών, καθώς και στην Κοζάνη και στα Γρεβενά, όπου υπάρχουν σημαντικές καλλιέργειες φασολιών. Ο κανονισμός του «ΕΛΓΑ», εν τω μεταξύ, δεν προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, καθώς, το σχετικό όριο για τον χαρακτηρισμό μιας προκληθείσας ζημιάς από καύσωνα, ως αποζημιώσιμης, είναι οι 40 βαθμοί Κελσίου, αριθμητικό μέγεθος θερμοκρασίας που καθίσταται για την συγκεκριμένη περίσταση άκρως ανεπαρκές, όπως αποδεικνύεται στην πράξη.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να μεριμνήσετε καταλλήλως, ώστε ο «ΕΛΓΑ» να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μετατροπές του Κανονισμού του, με αναδρομική ισχύ, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ως άνω αγροτοπαραγωγοί και να εκπληρώσει, έτσι, τον λόγο ύπαρξής του, στηρίζοντας τους αγρότες και σώζοντάς τους από την οικονομική καταστροφή;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ