Ερώτηση του Κ. Βελόπουλου με θέμα: «Νέα πρόκληση του Προέδρου των Σκοπίων και νέα αφορμή ακύρωσης της επαίσχυντης “Συμφωνίας των Πρεσπών”»

Ερώτηση

Του:     Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:   Τον κ. Πρωθυπουργό

Τoν κ. Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ«Νέα πρόκληση του Προέδρου των Σκοπίων και νέα αφορμή ακύρωσης της επαίσχυντης “Συμφωνίας των Πρεσπών”»

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, παρευρέθηκε και εκφώνησε ομιλία σε Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσε στα Σκόπια η Μ.Κ.Ο. «Μακεδονία 2025». Ο εν λόγω μη κερδοσκοπικός οργανισμός(!) προσδίδει πρωταρχική έμφαση στην οικονομική και ηγετική ανάπτυξη, η οποία σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, με την Κυβέρνηση και με τον ακαδημαϊκό κόσμο θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την οικοδόμηση δυνατοτήτων για οικονομική ανάπτυξη στην γείτονα, βοηθώντας στην οικοδόμηση ενός

«ισχυρότερου έθνους» (όπως θεωρεί τον πολυεθνικό πληθυσμό του κρατιδίου στην αρχική ιστοσελίδα της η εν λόγω Μ.Κ.Ο.). Σε αποστροφή του λόγου του, αναφερόμενος ο Πρόεδρος του κρατιδίου των Σκοπίων στους συντελεστές της εν λόγω Οργάνωσης, εξυμνεί, τόσο τους «επιτυχημένους Μακεδόνες ομογενείς» για την ίδρυση και λειτουργία της, καθώς και τους σκοπούς τους οποίους επιτελεί η ανωτέρω οργάνωση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Υπουργός:
  1. Προτίθεσθε να μας ενημερώσετε, κατόπιν σχετικής διερεύνησης από μέρους σας, ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι της Μ.Κ.Ο. «Μακεδονία 2025» και μέσω ποιων διαδικασιών θα επιτευχθούν;
  2. Η παρουσία του Προέδρου των Σκοπίων σε Σύνοδο Κορυφής υπό την αιγίδα Μ.Κ.Ο, η οποία τιτλοφορείται «Μακεδονία 2025», συνιστά ή όχι, κατά την γνώμη σας, αφορμή επικείμενης διαδικασίας έναρξης ακύρωσης της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από μέρους της χώρας μας, αφού, η παρουσία του Προέδρου των Σκοπίων στην εν λόγω Σύνοδο υποδηλώνει την ανοιχτά καταφανή πρόθεση ακύρωσης των όρων εφαρμογής της;
  3. Με δεδομένη την απάντησή σας υπ’ αρ. πρ.: 35881/12-7-2021 (Υπ. Εξωτερικών) σε αντίστοιχη Κοινοβουλευτική Ερώτησή μας με αρ. πρ.: 7218/11-6-2021 και θέμα: «Η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου του κρατιδίου των Σκοπίων αυτοπροσδιορίζεται σκέτα ως “Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας”» και δεδομένης της δήλωσής σας, η οποία εμπεριέχεται στην ανωτέρω απάντηση, περί του ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών», ως διεθνής συμφωνία, «…δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία οφείλουν να την τηρούν και να την εφαρμόζουν στο σύνολό της, με συνέπεια και καλή πίστη, βάσει της θεμελιώδους αρχής του Διεθνούς Δικαίου “pacta sunt servanda”», πώς απαντάτε στο εύλογο ερώτημα που προκύπτει για το ποιες δράσεις πρέπει να αναληφθούν στην περίπτωση που το ένα μέρος καταστρατηγεί την ανωτέρω Συμφωνία κατάφορα, αδιαλείπτως και απαξιώνοντας επιπρόσθετα το άλλο μέρος, το οποίο συνεχώς εξαναγκάζεται να προβαίνει: «…σε όλες τις δέουσες ενέργειες, όταν διαπιστώνονται καθυστερήσεις, ελλείψεις ή στρεβλώσεις εκ μέρους της άλλης πλευράς» και ποια θα πρέπει να είναι η θέση της πλευράς, η οποία διαπιστώνει συνεχώς να συμβαίνουν τα προαναφερόμενα εις βάρος της, χωρίς εφαρμογή της αμοιβαιότητας στις συμβατικές υποχρεώσεις, που πάντα πρέπει να διέπει τις διακρατικές διπλωματικές σχέσεις;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 1578 από 29.11.2021 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου

Είναι γνωστή η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα ως προς τον φορέα στον οποίο αναφέρεσθε, ας σημειωθεί ότι αποτελεί παλαιότερη πρωτοβουλία εκπροσώπων της διασποράς της γείτονος, καταγεγραμμένη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός στις ΗΠΑ και ως φιλανθρωπικό ίδρυμα στον Καναδά.
Ως προς τη συμμετοχή εκπροσώπων της ηγεσίας της γείτονος σε εκδηλώσεις του εν λόγω φορέα, σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό έχει επισημανθεί προς την άλλη πλευρά, επανειλημμένως και καταλλήλως από την Πρεσβεία μας στα Σκόπια.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και κάθε άλλη διεθνής συμφωνία, δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία οφείλουν να την τηρούν και να την εφαρμόζουν στο σύνολό της, με συνέπεια και καλή πίστη, βάσει της θεμελιώδους αρχής του Διεθνούς Δικαίου “pacta sunt servanda”.
Η υλοποίηση των διατάξεων της Συμφωνίας συνιστά ουσιαστικό στοιχείο των διμερών σχέσεών μας με τη γειτονική χώρα, ενώ έχουμε μεριμνήσει να καταστεί και ουσιώδης προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορώ παρά να επαναλάβω, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά, αξιοποιώντας όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει, για την πλήρη εφαρμογή του συνόλου των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προβαίνει, δε, σε όλες τις δέουσες ενέργειες, με γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, ελλείψεων ή στρεβλώσεων που διαπιστώνονται εκ μέρους της άλλης πλευράς.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ