Ερώτηση του Κ. Βελόπουλου με θέμα: Οι φασολοπαραγωγοί του Δήμου Πρεσπών Φλώρινας χωρίς στοιχειώδη συγκομιδή

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:  Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣΤoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Οι    φασολοπαραγωγοί    του    Δήμου   Πρεσπών   Φλώρινας    χωρίς στοιχειώδη συγκομιδή» 

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών Φλώρινας, ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή έχουν υποστεί οι φασολοπαραγωγοί του Δήμου Πρεσπών Φλώρινας. Οι εναλλασσόμενες ακραίες καιρικές συνθήκες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος (υψηλές θερμοκρασίες, νεροποντές, παγετός) έπληξαν σε τέτοιο βαθμό την παραγωγή των φασολοπαραγωγών με συνέπεια να συγκομίσουν μόνο το 15-25%, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από την αναμενόμενη παραγωγή τους. Η συγκομιδή θα έπρεπε να ολοκληρωνόταν αρχές Οκτωβρίου, αλλά οι συνεχείς καιρικές εναλλαγές που έπλητταν διαρκώς τα φασολοχώραφά τους ώθησαν τους παραγωγούς να αναζητούν και να εντοπίζουν στα χωράφια κατά τη διάρκεια των εορτών ό,τι απέμεινε από την παραγωγή τους που με κόπο και ιδρώτα επεδίωξαν να συγκομίσουν.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1. Πότε προτίθεστε να αποζημιώστε τους φασολοπαραγωγούς του Δήμου Πρεσπών Φλώρινας για την καταστροφή που υπέστησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα;
  2. Διατίθεστε να μας κοινοποιήσετε την εκκρεμή σας απάντηση σε ερώτησή μας με αριθμ. πρωτ.: 715/27-10-2021 και με θέμα: «Ανάγκη κρατικών αποζημιώσεων στους φασολοπαραγωγούς της Καστοριάς και των Πρεσπών», η οποία αφορά την εκκρεμότητα καταβολής αποζημιώσεων στους φασολοπαραγωγούς Καστοριάς και Πρεσπών;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

ΘΕΜΑ: «Αποζημιώσεις φασολοπαραγωγών του Δήμου Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας για ζημιές στις καλλιέργειες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων» 

ΣΧΕΤ:   Η Ερώτηση 2443/18-01-2022 

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά το έτος 2021 στην ΠΕ Φλώρινας (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής των Πρεσπών) σε διάφορες καλλιέργειες (δενδρώδεις, φασόλια, κ.λ.π.) από ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια, διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν συνολικά 266 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1.194 δηλώσεις ζημιάς.

Ως προς τις καλλιέργειες φασολιών συγκεκριμένα, οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. διενέργησαν εκτιμήσεις για ζημιές από καύσωνα, πλημμύρες και παγετό που σημειώθηκαν κατά την καλλιεργητική περίοδο 2021, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν.

Με την ολοκλήρωση της καταχώρισης των πορισμάτων στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΛ.Γ.Α. θα ξεκινήσει και η καταβολή των αποζημιώσεων των ασφαλιστικά ενήμερων παραγωγών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2022.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά ακόμη και την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται τους πρώτους μήνες της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.

Όσον αφορά την υπ’ αριθ. 715/27-10-2021 κατατεθειμένη Ερώτησή σας, σας γνωρίζουμε ότι έχει απαντηθεί με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1945/301076/23-12-2021 έγγραφο του Υπουργείου μας.

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ