Ερώτηση του Κ. Βελόπουλου με θέμα: Παράνομες ελληνοποιήσεις οπωροκηπευτικών στη χώρα μας (ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης)

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Θεσσαλονίκη, 15/10/2021

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ:           «Παράνομες ελληνοποιήσεις οπωροκηπευτικών στη χώρα μας (ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης)»

 

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριές Φλωρίνης εισάγονται από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά μέσω των Τελωνείων και διατίθενται στις λαχαναγορές της χώρας. Αυτές οι ποσότητες κηπευτικών έχουν καλλιεργηθεί, χωρίς τους όρους που θέτει η Ε.Ε., με φυτοφάρμακα τα οποία δεν ελέγχονται από την Ε.Ε., χωρίς σημάνσεις και χωρίς τυποποίηση, ενώ, στην συνέχεια, «βαπτίζονται» εισερχόμενα στην ελληνική αγορά ως ελληνικά προϊόντα και καταλήγουν στα ως άνω σημεία πώλησης να πωλούνται ως δήθεν ελληνικής προέλευσης.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Προτίθεσθε να επιληφθείτε άμεσα, μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών («ΔΑΟΚ») για την ανάσχεση της διακίνησης και πώλησης στην Δυτική Μακεδονία αλλά και σε όλη την χώρα, ως δήθεν ελληνικών, αρκετών ποσοτήτων κηπευτικών προϊόντων ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης, προέλευσης τρίτων χωρών, ενεργοποιώντας, το συντομότερο δυνατό, μηχανισμούς ελέγχου για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας (ΥΑ 91354

/24.·8. 2017, Άρθρο 28 περί διακίνησης και εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών), ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της «ελληνοποίησης» των ανωτέρω ειδών, με στόχο την διασφάλιση του ντόπιου Έλληνα παραγωγού και την προστασία του καταναλωτή, με την διάθεση στην αγορά ποιοτικών και ασφαλών υγειονομικά ελληνικών κηπευτικών;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση     : Αχαρνών 2 Ταχ. Κώδικας: 10432, Αθήνα Τηλέφωνο      : 210 212 4331

Ηλ. Ταχυδρ. : [email protected]

 

 

Αθήνα, 12-11-2021

Αρ. πρωτ.: 1442/291986

 

ΠΡΟΣ:

Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων και ΑΚΕ

 

 

ΚΟΙΝ.: Ως ΠΑ

 

 

ΘΕΜΑ: «Ελληνοποιήσεις οπωροκηπευτικών» ΣΧΕΤ:                 Η Ερώτηση 487/19-10-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα

θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά στους ελέγχους που διενεργούνται στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών, σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων – Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αρμόδια για την εποπτεία και τον συντονισμό όλων των αρμόδιων αρχών [Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (ΠΚΠΦΠ&ΦΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην περιοχή δικαιοδοσίας τους και Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) της χώρας στην περιοχή ευθύνης τους] που υλοποιούν ελέγχους στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών:

  • σε όλα τα στάδια εμπορίας όσον αφορά στη συμμόρφωση με τα εμπορικά πρότυπα,
  • μετά την πρωτογενή παραγωγή έως και το στάδιο της συσκευασίας – τυποποίησης όσον αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια.

 

Για την εισαγωγή στη χώρα προϊόντων νωπών οπωροκηπευτικών απαιτείται, υποχρεωτικά, η υποβολή αναγγελίας στο πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ). Το ΜΕΝΟ αποτελεί ταυτόχρονα:

  • σύστημα υποβολής ψηφιακών αναγγελιών διακίνησης (εισαγωγές, εξαγωγές, ενδοκοινοτικό εμπόριο) φορτίων νωπών οπωροκηπευτικών,
  • σύστημα διεξαγωγής ανάλυσης επικινδυνότητας επί των αναγγελιών των φορτίων νωπών οπωροκηπευτικών και
  • σύστημα λήψης απόφασης διενέργειας ελέγχου ή απαλλαγής ελέγχου επί των φορτίων νωπών οπωροκηπευτικών.

Επισημαίνεται ότι στο σύνολο (100%) των εισαγόμενων φορτίων πραγματοποιείται έλεγχος εγγράφων και ταυτότητας σύμφωνα με την ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία, ενώ ο φυσικός έλεγχος πραγματοποιείται μόνον στις περιπτώσεις που το πληροφοριακό σύστημα του ΜΕΝΟ θα υποδείξει.

Στις περιπτώσεις που τα εισαγόμενα προϊόντα δεν συμμορφώνονται με την Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία, οι ενέργειες είναι οι ακόλουθες κατά περίπτωση: απαγόρευση εισαγωγής και, στη συνέχεια, καταστροφή ή επαναποστολή (θέματα ασφάλειας τροφίμων) ή αλλαγή χρήσης ή διορθωτικές ενέργειες (αλλαγή σήμανσης, ανασυσκευασία, διαλογή κ.ά.).

Η ως άνω αρμόδια Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέχει διαρκώς οδηγίες προς όλες τις αρμόδιες αρχές ελέγχου για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων περί ελέγχου των εισαγόμενων φορτίων από το στάδιο της εισαγωγής μέχρι και το στάδιο της τελικής διάθεσης του εισαγόμενου προϊόντος στον τελικό καταναλωτή, προκειμένου να προστατέψει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να αποφύγει φαινόμενα «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων ποιοτικά υποβαθμισμένων, ατυποποίητων και ενδεχομένως επικίνδυνων προϊόντων, τα οποία:

  • Ανταγωνίζονται αθεμίτως τα εγχώρια προϊόντα.
  • Παραπλανούν τον καταναλωτή.
  • Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι με τη μεταφορά και την υπαγωγή των οχτώ (8) ΠΚΠΦΠ&ΦΕ απευθείας στη Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υφίσταται ελεγκτικός μηχανισμός 70 γεωπόνων – ελεγκτών περίπου, με επιχειρησιακούς βραχίονες σε όλη τη χώρα και δυνατότητα ταχείας επέμβασης όποτε αυτό χρειαστεί. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ήδη εξοπλιστεί με επιβατικά – υπηρεσιακά αυτοκίνητα και με απαραίτητο για τον έλεγχο εξοπλισμό (κινητά τηλέφωνα, tablets, κάμερες κ.λπ.).

Επίσης, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τις ΔΑΟΚ σε όλη την Επικράτεια, ώστε να εφαρμόζεται ομοιόμορφα η νομοθεσία και να διασφαλίζεται το συμφέρον όλων των νόμιμων επιχειρήσεων και των παραγωγών. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται μη συμμορφώσεις, επιβάλλονται άμεσα οι προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4235/2014 (Α΄32) και των εφαρμοστικών διατάξεών του. Οι εν λόγω κυρώσεις είναι διαθέσιμες on line στο σύστημα για όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, αυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του συστήματος εποπτείας και ελέγχου.

Η τήρηση της νομοθεσίας που αναφέρεται στην Ερώτηση, Υ.Α. 91354_Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)/ΦΕΚ Β’/2983/30-8-2017, Άρθρο 28 περί διακίνησης και εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών, αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 

SPYRIDON PANAGIOTIS LIVANOS

 

Ψηφιακά υπογεγραμμένο από SPYRIDON PANAGIOTIS LIVANOS

Ημερομηνία: 2021.11.12

15:31:42 EET

 

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ