Ερώτηση των βουλευτών Α. Αβδελά και Κ. Χήτα με θέμα: “Η γρίπη των πτηνών πλήττει τα λιμναία οικοσυστήματα της Δυτικής Μακεδονίας”

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Θεσσαλονίκη, 14/03/2022

Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Η γρίπη των πτηνών πλήττει τα λιμναία οικοσυστήματα της Δυτικής Μακεδονίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Ανησυχία προκαλούν τα εκατοντάδες νεκρά πτηνά από τη γρίπη των πτηνών στη Δυτική Μακεδονία, με τα περισσότερα να έχουν εντοπιστεί στη μικρή Πρέσπα, όπου εντοπίστηκαν 575 αργυροπελεκάνοι και λιγότερα στη λίμνη Χειμαδίτιδα (28 αργυροπελεκάνοι). Στη λίμνη της Καστοριάς, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δυο νεκροί κύκνοι, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι για την αποτύπωση της κατάστασης, καθώς οι πελεκάνοι συχνά μετακινούνται ανάμεσα στις δυο λίμνες (Μικρής Πρέσπας – Καστοριάς). Με τη γρίπη των πτηνών (Η5Ν1) σε έξαρση, ουδόλως δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να μεταδοθεί η συγκεκριμένη ασθένεια σε έτερα λιμναία οικοσυστήματα της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε κατοικίδια ή οικόσιτα ζώα της εν λόγω ευρύτερης περιοχής. Συνεπώς, τίθεται άμεσα αναγκαία αφενός η αντιμετώπιση του προβλήματος στα λιμναία οικοσυστήματα, στα οποία εντοπίστηκαν ήδη τα νεκρά πτηνά και αφετέρου να προστατευτούν τα υπόλοιπα λιμναία ενδιαιτήματα των πτηνών της Δ. Μακεδονίας, ώστε να μη μεταδοθεί η ασθένεια και στους πληθυσμούς αυτών. Τέλος, διαπιστώνεται ότι είναι ραγδαία η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών παγκοσμίως, με πολλές χώρες να έχουν θανατώσει εκατομμύρια πτηνά, ενώ στην Ισπανία να έχουν θανατωθεί και 130.000 πουλερικά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γρίπη των πτηνών στα λιμναία ενδιαιτήματα των οικοσυστημάτων της Δυτικής Μακεδονίας και πώς θα διασφαλίσετε τους ιδιοκτήτες οικόσιτων πουλερικών, ώστε να μη μεταδοθεί η νόσος των πτηνών και σε αυτά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ