Η ΔΕΕΠ ΝΔ Φλώρινας ως απολογητής της πολιτικής Κεραμέως – Μητσοτάκη (πράξη δεύτερη)

 Για μια ακόμη φορά, η τοπική οργάνωση της ΝΔ, ορμώμενη από τις δημόσιες τοποθετήσεις μου για την προάσπιση των συμφερόντων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προσπαθεί να διαστρεβλώσει τη δυσμενή θέση που η κ. Κεραμέως σε στυλ Διαμαντοπούλου οδηγεί το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας.

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση επικαλέστηκε «προχειρότητα» στην συνένωση και ανάπτυξη του Π.Δ.Μ. με τη δημιουργία νέων Τμημάτων ανέστειλε τη λειτουργία τους. Υπενθυμίζουμε ότι προηγουμένως είχε καταργήσει τα διετή προγράμματα σπουδών των ΕΠΑ.Λ στα ΑΕΙ. Σήμερα λοιπόν έρχονται να ομονοήσουν ότι ναι μεν το Π.Δ.Μ δεν παίρνει νέες θέσεις μελών ΔΕΠ αλλά και γι’ αυτό φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πεδίο δόξης λαμπρόν για να βελτιώσουν τις συνθήκες της πατρίδας μας, αλλά μέχρι τώρα βλέπουμε άδικη και βίαιη απολιγνιτοποίηση, χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, ύφεση από το 1ο τρίμηνο του 2020 (πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία) που σήμερα φτάνει το -15.5%, ολιγωρία αντίδρασης στην αναβαθμισμένη προκλητικότητα της Τουρκίας,  υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος κ.α.

Αντ’ αυτού, αντί να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου με ταπεινότητα για να προασπιστούν και να εμποδίσουν τον ορυμαγδό που η κυβέρνησή τους επιφυλάσσει για την περιοχή μας, με περίσσιο θράσος επικαλούνται μετακινήσεις μελών ΔΕΠ, δίχως να ενθυμούνται πως η μόνη περίοδος που το Π.Δ.Μ. φυλλορρόησε και έχασε ολόκληρα Τμήματα και διδάσκοντες, είναι η εποχή διακυβέρνησης τους με τα περίφημα Σχέδια Αθηνά.

Αν όντως τους εμπόδισαν οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τους αλλάξανε; Όπως  άλλαξαν το Νόμο για την απόδοση της 13ης σύνταξης, όλους τους νόμους προστασίας των εργασιακών σχέσεων, νόμους που εξασφάλιζαν ελέγχους του δημοσίου, και πρόσφατα, την κατάργηση της πληρωμής υπερωριών. Αλλά δυστυχώς, δεν είναι αυτό το πρόβλημα τους. Το ζήτημα είναι το ξήλωμα σε κάθε τι που ευεργετεί το δημόσιο, την κοινωνία και τους πολίτες.

Η νομοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην επαναπροκήρυξη κάθε θέσης ΔΕΠ που κενώνεται λόγω συνταξιοδότησης, επαναφέροντας τον κανόνα 1-1, διάταξη η οποία δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα από την κ. Κεραμέως. Αντί να το εφαρμόσει η κ. Κεραμέως, επέλεξε να κατανείμει 205 από τις 300 και πλέον κενές θέσεις μελών ΔΕΠ σε μία άτυπη πολιτική κατηγοριοποίησης, με επιλεκτική ενίσχυση ελαχίστων ΑΕΙ και παραδειγματική υποτίμηση των αναγκών των υπολοίπων.

Υπάρχει όμως σχέδιο στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ: αφήνει υποστελεχωμένους κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, με πρώτη την υγεία και την παιδεία και μάλιστα στον καιρό της πανδημίας, δυσκολεύει πολύ το μορφωτικό και ερευνητικό έργο που καλούνται να υπηρετήσουν τα Πανεπιστήμια και την ίδια στιγμή  διοχετεύει πόρους σε (επιμορφώσεις) τύπου ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ, λίστα Πέτσα και πλήθος απευθείας αναθέσεων με την «ευκαιρία» της πανδημίας.

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα