Η επίσκεψη του ΥΜΑΘ στη Φλώρινα

ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

 

Τη στήριξη της πρότασης του από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης  ζήτησε ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, σύμφωνα με την οποία η έδρα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να είναι στη Φλώρινα, η έδρα του ΤΕΙ στην Κοζάνη και της ομόσπονδης διοίκησης στην Κοζάνη, καθώς και η παραμονή στη Φλώρινα του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών.

Με αφορμή τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων από τον ΥΜΑΘ ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Μητροπολίτη Φλώρινας και τον Δήμαρχο Φλώρινας.

Στη συνάντηση του με τον Δήμαρχο Φλώρινας ο κ. Βοσκόπουλος του έθεσε τρία ζητήματα, αυτό του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» με την σχετική πρόταση του, τον δρόμο Φλώρινας-Βίγλας και τον δρόμο Φλώρινας-Πτολαιμαϊδας.

Απαντώντας στον δήμαρχο ο κ. Καράογλου είπε ότι συνεργάζεται στενά με τους αυτοδιοικητικούς για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Στη συνάντηση τους είπαν:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ, Δήμαρχος Φλώρινας

Είναι η δεύτερη φορά που μας επισκέπτεστε και θέλω να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική μας συνεργασία και την ανταπόκριση σας στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Ελπίζω κι ελπίζουμε ως νομός να έχουμε τη στήριξη σας και το αποδείξατε αυτό ότι αυτό που υπόσχεστε το κάνετε, κι ας είναι περιορισμένες οι οικονομικές δυνατότητες του Υπουργείου σας.

Πιστεύουμε ότι μπορείτε να παρέμβετε στην κεντρική κυβέρνηση, για να λύσουμε κάποια από τα προβλήματα μας, που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Θα σταθώ σε τρία θέματα. Το πρώτο είναι το θέμα του πανεπιστημίου. Καταργείται η έδρα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κάναμε έναν σημαντικό αγώνα και εγώ και ο βουλευτής και ο Αντιπεριφερειάρχης, όλοι οι φορείς του νομού Φλώρινας, σύσσωμη η Δυτική Μακεδονία και ακούσαμε ότι πετύχαμε μια μεσοβέζικη λύση. Δηλαδή  θα υπάρξει κάτι παραπάνω από τις διοικούσες του πανεπιστημίου και θα είναι ένα μίγμα που θα διοικεί και τα ΤΕΙ και το πανεπιστήμιο.

Εμένα δεν με ανησύχησε αυτή η λύση. Γιατί το συνομόσπονδο πανεπιστήμιο δεν ξέρω αν αναβαθμίζει το πανεπιστήμιο από τα ΤΕΙ ή αν υποβαθμίζει το πανεπιστήμιο. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά.

Εγώ είχα ζητήσει από τον υπουργό παιδείας να γίνει συνομόσπονδο το πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας με το Μακεδονίας, όπως έγιναν τα πανεπιστήμια της Αττικής.

Παρ’ όλα αυτά αν καταλήξουμε σ’ αυτή τη λύση, η πρόταση που κάνω και θέλω τη βοήθεια σας είναι η έδρα του Πανεπιστημίου να είναι στη Φλώρινα επειδή έχουμε περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές, η έδρα του ΤΕΙ να είναι στην Κοζάνη κι αυτή η ανώτερη Διοίκηση ας είναι στην Κοζάνη. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» φεύγει τι τμήμα βαλκανικών σπουδών και πάει στη Θεσ/νίκη. Έχουμε τη δήλωση του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ που λέει ότι αδυνατούμε να υποδεχτούμε όλους αυτούς τους φοιτητές. Θέλουμε την παρέμβαση σας ώστε το τμήμα βαλκανικών σπουδών να παραμείνει στη Φλώρινα.

Στο δεύτερο θέμα που θέλουμε τη βοήθεια σας είναι να προχωρήσει η μελέτη του δρόμου Φλώρινα-Πτολαιμαϊδα. Μπορεί χρήματα να μην υπάρχουν αυτή τη στιγμή αλλά αν έχουμε μια έτοιμη μελέτη, κάποια στιγμή ίσως προκηρυχτεί κάποιο μέτρο ΑΠΌ την ΕΕ και μπορούμε να τον εντάξουμε και να τον κατασκευάσουμε.

Το τρίτο στο οποίο ζητάμε τη συνδρομή σας είναι ο δρόμος Φλώρινα – Βίγλα. Είναι δρόμος της περιφέρειας. Η περιφέρεια έχει ένα κονδύλι γύρω στα 80 εκατομμύρια αλλά η πρόθεση του περιφερειάρχη του κ. Δακή είναι να το διαθέσει σε άλλες ανάγκες που έχει η περιφέρεια. Εμάς τους Φλωρινιώτες μας ενδιαφέρει η κατασκευή αυτού του δρόμου, γιατί ως Φλώρινα και από το Γ΄ ΠΕΠ αλλά και από το ΕΣΠΑ έχουμε πάρει τα λιγότερα από όλους τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Θέλουμε κ. Υπουργέ την παρέμβαση σας είτε προς την Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσει αυτό το δρόμο που έχει έτοιμη μελέτη μέχρι τη Βίγλα, είτε προς το Υπουργείο Υποδομών από δικά του κονδύλια.

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ. Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης

Ο Δήμαρχος έθεσε τρία συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Θέλω να ξέρετε κάτι. Δεν παριστάνω τον μάγο με τα δώρα γιατί δεν έχω τέτοια δυνατότητα.

Ακόμη και τώρα με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, μπορούμε με σωστό προγραμματισμό και με συνέργειες να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εδώ στη δυτική Μακεδονία, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και πετυχαίνουμε καλά αποτελέσματα.

Εμείς έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε μαζί σας και όπου χρειαστεί να πιέσουμε και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πράγματι μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 που ήταν η ημέρα που κακώς κάκιστα καταργήθηκε το ΥΜΑΘ, είχε συγκεκριμένες περιορισμένες αρμοδιότητες, οι οποίες ήταν να στέλνει το εθνικό μήνυμα το οποίο αντιλαμβανόμαστε.

Από την επανίδρυση του προσπαθούμε να το κάνουμε ατμομηχανή ανάπτυξης. Να γίνει το υπουργείο ανάπτυξης της βόρειας Ελλάδας. Δυστυχώς το κράτος έτσι όπως δομήθηκε είναι Αθηνοκεντρικό. Όλα είναι εκεί κάτω.

Εκτιμώ ότι με τις νέες αρμοδιότητες που παίρνει το ΥΜΑΘ θα μπορέσει ναρθεί πιο κοντά στην περιφέρεια και να βοηθήσει περιοχές που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»,  υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επανεξεταστούν. Κι εκτός από τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ορθολογική κατανομή ΤΕΙ σ’ όλη τη χώρα, να υπάρχουν και άλλα κριτήρια. Κριτήρια ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης.

Πιστεύω ότι ο Υπουργός Παιδείας έδειξε μια πρωτοφανή καλή θέληση και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Εγώ ξέρω τι θα κάνω και για  ποιους  λόγους πρέπει να το κάνω. Δεν χρειάζεται να πώ κάτι παραπάνω δήμαρχε, καταλαβαινόμαστε.

Για το δρόμο Πτολαιμαϊδα-Φλώρινα. Μέχρι την Πτολαιμαϊδα είσαι σε ευρωπαϊκό δρόμο και ξαφνικά πέφτεις σε λακκούβες. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει. είναι 54 χιλιόμετρα και είναι μια από τις πύλες εισόδου στη χώρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε γιατί το ΕΣΠΑ είναι στο τελείωμα του και ακολουθεί το νέο ΕΣΠΑ για το οποίο ο πρωθυπουργός εξασφάλισε 18 δις συν τα 2,5 δις του αγροτικού τομέα, που συνολικά μπορούν να ξεπεράσουν τα 37 δις, τα 8,5 δις είναι για άμεση κατανομή.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν μελέτες, να υπάρχει ετοιμότητα, για να τρέξει το νέο ΕΣΠΑ.

Για το δρόμο Φλώρινα-Βίγλα είναι ένα θέμα της περιφέρειας. Θα μιλήσω με τον κ. Δακή, θα δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν. Θα γίνει μια εκτίμηση τι υπόλοιπα υπάρχουν και θα μεταφερθούν τα κονδύλια εκεί που υπάρχει ετοιμότητα.

Θέλω να ποντάρετε σε μένα ότι έχετε έναν καλό φίλο, ένα καλό σύμμαχο, θέλω τη συνεργασία σας, θέλω τη βοήθεια σας, θέλω μαζί να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε ότι μπορούμε.

Δεν είμαι μαξιμαλιστής, είμαι ρεαλιστής. Θεωρώ ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν ναν γίνουν τώρα.

 

 

 

Επίσκεψη του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης στην Π.Ε. Φλώρινας

 

Τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Δημήτριο Ηλιάδη επισκέφτηκε στο γραφείο του ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, το Σάββατο 13 Απριλίου 2013, παρουσία του Βουλευτή Φλώρινας Ευστάθιου Κωνσταντινίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Πρωτογενούς Τομέα Χρήστου Ευαγγέλου.

Ο κ. Ηλιάδης, αφού καλωσόρισε τον κ. Καράογλου, αναφέρθηκε σε όλα τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας όπως η ανεργία, η φτώχια, οι επιπτώσεις από το σχέδιο «Αθηνά», τα ενεργειακά κ.ά.

Από την πλευρά του ο Υπουργός τόνισε πως τα προβλήματα σε περιοχές όπως η Φλώρινα είναι ακόμα μεγαλύτερα και πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι να δώσει λύσεις.

Αναφορά υπήρξε και στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την περσινή χρονιά, καθώς αμέσως μετά τη συνάντηση εγκαινιάστηκαν η κινητή περιοδική έκθεση με τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας – Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913», καθώς και η έκθεση βιβλίου «Τίτλοι ιστορίας και απελευθέρωσης».

Κατά την τελετή των εγκαινίων ο κ. Ηλιάδης ανέφερε σε δηλώσεις του: «Να ευχαριστήσω τους δύο συντελεστές της εκδήλωσης και να τους συγχαρώ γιατί με όλο αυτό το υλικό που έχουμε μπροστά μας σήμερα, δίνουμε μία απάντηση σε αυτούς που κατά καιρούς επιβουλεύονται την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Από αυτές τις εκθέσεις όλοι μας μπορούμε να κερδίσουμε, είναι όμως και μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, καθώς μπορούμε να νοιώθουμε υπερήφανοι για τους προγόνους μας».