Η κατασκευή του νέου Αρδευτικού Δικτύου Πρεσπών εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με χρηματοδότηση 20,7 εκ. ευρώ

Μετά από προσπάθειες που ξεπερνούν τη δεκαετία παίρνει πλέον σάρκα και οστά το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην Πρέσπα: η αλλαγή του αρδευτικού δικτύου με νέο, υπό πίεση κατάλληλο για στάγδην άρδευση προϋπολογισμού 20,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ανακοίνωση της ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έκανε ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης στην ολιγόωρη επίσκεψή του στη Φλώρινα στις 16.5.2019.

Το Αρδευτικό Πρεσπών αφορά την κατασκευή νέου κλειστού υπό πίεση αρδευτικού δικτύου, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου ανοικτού με διώρυγες δικτύου, στην περιοχή ανατολικά της Μικρής Πρέσπας. Ειδικότερα η αρδευόμενη έκταση περιλαμβάνει περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΚ) Λαιμού, Πλατέως, Καλλιθέας, Λευκώνα, Καρυών, Μικρολίμνης και Ανταρτικού, της ΔΕ Πρεσπών. Το συνολικό εμβαδόν δεσποζόμενης επιφάνειας του αρδευτικού είναι περίπου 16.800 στρεμμάτων και η καθαρή αρδευόμενη έκταση περίπου 13.600 στρέμματα.

Το νέο αρδευτικό δίκτυο θα έχει συνολικό μήκος δικτύου περίπου 110 χλμ. και θα τροφοδοτείται με νερό από την Μικρή Πρέσπα μέσω 9 αντλιών συνολικής παροχής 1.259,25 λίτρων το δευτερόλεπτο καλύπτοντας συνολικές ετήσιες αρδευτικές ανάγκες περίπου 5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Το νέο αρδευτικό δίκτυο θα βοηθήσει να αυξηθεί η παραγωγή μέσω καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης των φυτών, να μειωθεί το κόστος καλλιέργειας με χρήση λιγότερων λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και βεβαίως νερού, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των γεωργών μας μια και με το νέο αρδευτικό λειτουργεί με την αρχή της ελεύθερης ζήτησης νερού και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και ειδικότερα στα νερά της Μικρής Πρέσπας. Αποτελεί δε την υποδομή για την αξιοποίηση τεχνικών γεωργίας ακριβείας που θα εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία με μείωση εισροών και αύξηση παραγωγής τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά ενώ ταυτόχρονα θα μειώνονται περαιτέρω  οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Είναι μια ακόμα σημαντική στιγμή για την Πρέσπα τόνισε ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης. Μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, πέρασε ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο και πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία υλοποίησης αναβαθμίζοντας την πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα του Δήμου μας και δημιουργώντας προοπτικές για το μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την σταθερή υποστήριξή τους αλλά και τον πρωθυπουργό του οποίου το συγκεκριμένο έργο υπήρξε προσωπική δέσμευση.

Λόγω του μεγέθους του το έργο θα υλοποιηθεί από το υπουργείο υποδομών μεταφορών και δικτύων. Η διάρκεια κατασκευής του έργου με βάση την εγκεκριμένη μελέτη είναι 18 μήνες. Κατά την διάρκεια της κατασκευής το παλιό αρδευτικό δίκτυο θα παραμείνει λειτουργικό έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε μία καλλιεργητική περίοδος.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης, ο Δήμαρχος και εκπρόσωποι των παραγωγικών και περιβαλλοντικών φορέων των Πρεσπών πρόσφεραν στον κ. Αραχωβίτη τοπικά προϊόντα Πρεσπών, αναμνηστικά και βιβλία για την περιοχή.