Η Πέτη Πέρκα για το «Αρδευτικό δίκτυο Πρεσπών και το εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Δήμου Πρεσπών»

Δ.Τ. της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα για το «Αρδευτικό δίκτυο Πρεσπών και το εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Δήμου Πρεσπών»

 Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις που αφορούν στο αρδευτικό δίκτυο Πρεσπών και στην ίδρυση εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Δήμο Πρεσπών. Δύο σημαντικές παρεμβάσεις, την προοπτική υλοποίησης των οποίων η Βουλευτής κ. Πέτη Πέρκα υποστήριξε μεθοδικά και με συνέπεια από όποια θέση κι αν υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον μέχρι και σήμερα. Νιώθουμε ταυτόχρονα δικαίωση διαπιστώνοντας ότι, οι συντονισμένες προσπάθειες κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών φορέων της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απέφεραν καρπούς. Ευτυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εφάρμοσε την επιζήμια για τον τόπο, τακτική του «ράβε – ξήλωνε» των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τακτική που δυστυχώς ακολουθεί σε πολλούς τομείς.

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε στο Δήμο Πρεσπών, η αλλαγή δηλαδή του αρδευτικού δικτύου με νέο, υπό πίεση κατάλληλο για στάγδην άρδευση προϋπολογισμού 20,7 εκατομμυρίων ευρώ,  εντάχθηκε  στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Tο νέο αρδευτικό δίκτυο θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής, στην μείωση του κόστους καλλιέργειας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των γεωργών και βεβαίως στην μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας στην Πρέσπα. Την ανακοίνωση της ένταξης του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταύρος Αραχωβίτης σε επίσκεψή του στη Φλώρινα στις 16.5.2019.

Αναφορικά με την απόφαση για την ίδρυση εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Δήμο Πρεσπών, παρόλο που  αυτό είναι εποχικό και όχι μόνιμο, όπως είναι και το αίτημα των αρμόδιων παραγόντων της περιοχής αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό πρώτο βήμα.  Στο επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε στην ανάγκη να αναβαθμιστεί, το συντομότερο δυνατόν, από εποχικό σε μόνιμο Πυροσβεστικό κλιμάκιο γιατί οι ανάγκες που καλείται να καλύψει στις Πρέσπες είναι 12μηνες και όχι μόνο καλοκαιρινές όπως ίσως στην νότια Ελλάδα. Εκτός από τον κίνδυνο  πυρκαγιών σε κατοικίες που είναι μεγάλος το Χειμώνα μια και η χρήση βιομάζας για θέρμανση είναι καθολική, είναι επίσης αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες πυρκαγιές στον υγρότοπο συμβαίνουν την χειμερινή – ανοιξιάτικη περίοδο και απειλούν την σπάνια πανίδα για την οποία οι Πρέσπες είναι διάσημες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως και φέτος καταστράφηκαν τουλάχιστον πέντε φωλιές ερωδιών αλλά και δεκάδες στρέμματα του σημαντικού βιότοπου από φωτιές στον καλαμιώνα των Πρεσπών.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ένας από τους βασικούς κανόνες του σχεδιασμού και υλοποίησης δημόσιων πολιτικών. Σχεδόν όλα τα έργα ή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για την υλοποίησή τους, διάστημα που ξεπερνά τη μέση θητεία ενός υπουργού ή και μιας κυβέρνησης. Εάν αυτή η προφανής διαπίστωση γίνεται αντιληπτή και σεβαστή από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, τότε και μόνο τότε προασπίζεται αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον και προχωρούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως αυτό του αρδευτικού δικτύου του Δήμου Πρεσπών αλλά και καλύπτονται σημαντικές ανάγκες για την ασφάλεια πολιτών και περιβάλλοντος, από κινδύνους και καταστροφές, σαν αυτές που φιλοδοξεί να καλύψει το υπό ίδρυση Πυροσβεστικό κλιμάκιο.