Η Πέτη Πέρκα στο Ράδιο Λέχοβο: «Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος θετική, για μια δίκαιη κοινωνία και ανάπτυξη συμπεριληπτική, για όλους» (ηχητικό)

Για τα φλέγοντα ζητήματα επί κυβέρνησης ΝΔ και το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτό που ταλαιπωρεί τις περισσότερες οικογένειες είναι η ακρίβεια. Πρώτο μας μέλημα είναι να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, γιατί αυτή έχει αυξήσει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Η λύση δεν είναι τα διάφορα pass. Η αισχροκέρδεια πρέπει να χτυπηθεί στην πηγή της και κυρίως να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου, σε μια αγορά που έχει καρτελοποιηθεί. Καρτέλ που ξεκίνησαν από την ενέργεια, με αποτέλεσμα τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών, οι οποίες έχουν σωρεύσει πάνω από 6 δισ. ευρώ. Το Πρόγραμμά μας περιλαμβάνει φορολόγησή τους κατά 90%.

Ο σχεδιασμός μας για τη μείωση των τιμών του ρεύματος περιλαμβάνει επίσης τον ορισμό ενός εύλογου κέρδους 5% στην ηλεκτροπαραγωγή, διμερή συμβόλαια, ελέγχους στην αγορά και πρόστιμα. Κρίσιμη είναι και η επαναφορά του Δ της ΔΕΗ, για να έχουμε ένα ενεργειακό εργαλείο που θα συγκρατεί τις τιμές του ρεύματος και δε θα πρωτοστατεί στην ακρίβεια. Φυσικά, σε περίπτωση κρίσης, μπορεί να δοθεί κάποιο επίδομα στους πιο ευάλωτους, όχι όμως αυτό που γίνεται σήμερα, από τα δικά μας λεφτά να μας δίνουν επιδότηση και κάποιοι να σωρεύουν κέρδη.

Να σταθώ όμως και στους έμμεσους φόρους, όπου, παρά τα όσα δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, αφορούν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Επί κυβέρνησης ΝΔ είχαμε 6 δισ. παραπάνω έσοδα από ΦΠΑ σε 16 μήνες, από τα οποία δίδονται και οι επιδοτήσεις. Εμείς σχεδιάζουμε μείωση των έμμεσων φόρων, που θα είναι και μεγάλη ανακούφιση για τα νοικοκυριά.

Και βεβαίως πρέπει να υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία, όπου έχουμε κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια, τόσο στο κομμάτι της ενημέρωσης, με τη ντροπιαστική 107η θέση, αλλά και με τις υποκλοπές. Κατανοώ ότι οι συμπολίτες μας ζουν δύσκολα, με πολλά καθημερινά προβλήματα και ίσως δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Όμως το πώς θα μοιραστεί ο πλούτος που παράγεται, έχει να κάνει με τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, άρα μας αφορά όλους. Το ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε κανέναν δανεισμό, ότι το 90% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ήδη δοθεί σε 13 μεγάλους ομίλους, δε θα είχε συμβεί σε ένα κράτος δικαίου.

Αν λειτουργούσε η δημοκρατία, θα κοιτούσαμε τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας που είναι ο αγροτικός κόσμος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η μισθωτή εργασία. Ακούμε και στην περιοχή μας πλήθος παραδειγμάτων, όπου τα δώρα επιστρέφονται, δεν ξέρουμε αν εφαρμόζεται καν ο κατώτατος μισθός, τον οποίο φυσικά ο πληθωρισμός έχει εξαφανίσει, ενώ πλέον το πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς είναι θέμα επιβίωσης, αφού με τη ΝΔ δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Και γι’ αυτό έχουμε ένα ολιστικό σχέδιο ρύθμισης των χρεών και προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική πλατφόρμα, έχουμε ήδη έτοιμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παγώνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αξίας μέχρι 300 χιλιάδων ευρώ.

Από κει και πέρα, έχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, με 880 ευρώ κατώτατο μισθό, αλλά και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, ξεπάγωμα των τριετιών κτλ. Να πω και λίγα λόγια για τις συντάξεις. Αρχικά, η μικρή αύξηση που δόθηκε ήταν θεσμοθετημένη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Οι συντάξεις κόπηκαν 12 φορές τη διετία 2012-2014, ενώ επί των ημερών μας κόπηκε ένα πολύ μικρό ποσοστό για τον ΕΟΠΥΥ. Από κει και πέρα, είχαμε θεσμοθετήσει τη 13η σύνταξη, την οποία είχε ψηφίσει τότε και η ΝΔ, αλλά μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση την έκοψε.

Αυτά είναι περίπου 4,5 δισ. που χρωστάμε στους συνταξιούχους, συν 2.5 δισ. τα αναδρομικά που και πάλι η ΝΔ δεν τους έδωσε, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις επικουρικές συντάξεις. Σχεδιάζουμε λοιπόν αύξηση 7,5% στις συντάξεις, και 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το βασικό όμως κι εδώ είναι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή, διότι όταν καλπάζει ο πληθωρισμός, όση αύξηση και να κάνεις, αν δεν τον υπερβαίνει, μειώνεται το εισόδημα.

Μιλώντας για Προγράμματα, ενώ η ΝΔ υποστηρίζει εσφαλμένα ότι το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο, προκύπτει τελικά ότι το δικό της Πρόγραμμα δεν έχει κοστολογηθεί, όπως αποδεικνύεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας που κατέθεσε στην ΕΕ, όπου δεν περιλαμβάνονται οι προεκλογικές της δεσμεύσεις. Εκεί φαίνεται ότι δε θα έχουμε νέες προσλήψεις στην υγεία, ενώ είναι εμφανής και η ιδεοληψία ιδιωτικοποίησης των πάντων που διακατέχει τη ΝΔ – χαρακτηριστικό παράδειγμα για την περιοχή μας, το ΚΕΦΙΑΠ, που ήδη από το masterplan της απολιγνιτοποίησης προγραμματίζεται να γίνει με ΣΔΙΤ. Υπάρχουν όμως δημόσια αγαθά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Ενέργεια, το Νερό. Με τις πολιτικές της ΝΔ, η κοινωνική πλειοψηφία δε θα μπορέσει να ζήσει όπως της αξίζει».

Για την απολιγνιτοποίηση

«Η πολιτική της ΝΔ για τις λιγνιτικές περιοχές είναι καταστροφική, με μια εξαγγελία για απολιγνιτοποίηση, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, κάτι που έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα. Εμείς αναγνωρίζουμε την κλιματική κρίση και είμαστε υπέρ της Πράσινης Συμφωνίας, λέμε όμως ότι δεν μπορείς να προκαλέσεις ξαφνικό θάνατο σε περιοχές που έδωσαν φως σε όλη τη χώρα.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν κάθε μονάδα λιγνίτη που θα έκλεινε, να αντικαθίστατο με ΑΠΕ, όχι με άλλο ένα ορυκτό καύσιμο, όπως είναι το φυσικό αέριο και μάλιστα εισαγόμενο. Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αύξησε την παραγωγή ρεύματος από φ.α. κατά 24%, όταν οι άλλες χώρες το μειώνουν και το αντικαθιστούν με ΑΠΕ.

Ειδικά για την Αχλάδα και τη Μελίτη, είχαμε το state of the art από τη ΝΔ, να κόψει την τηλεθέρμανση της Φλώρινας. Δεδομένου αυτού λοιπόν, άρχισε να μειώνεται και η συμμετοχή της Μελίτης στο ηλεκτρικό μίγμα, γεγονός απαράδεκτο, αφού αποτελεί την πιο σύγχρονη μονάδα, μετά την Πτολεμαϊδα 5, για την οποία επίσης δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την επόμενη μέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και για την απολιγνιτοποίηση, το οποίο αφορά αλλαγή του παραγωγικού προφίλ της περιοχής, γιατί το θέμα του κλεισίματος των μονάδων δεν είναι μόνο ενεργειακό, σ’ αυτές στηρίζεται όλη η οικονομία της περιοχής. Προβλέπονται λοιπόν άμεσα μέτρα πρόνοιας για τους νέους ανέργους, θεσμοθέτηση ρήτρας για μηδενικό έλλειμμα του ΑΕΠ, αλλά και των θέσεων εργασίας που χάνονται, διαφορετική χρονική διάρκεια της μετάβασης, χωροταξικός σχεδιασμός, αποκαταστάσεις εδαφών και επαναπόδοσή τους στον πρωτογενή τομέα, ανασχεδιασμός του Αναπτυξιακού Νόμου και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες κτλ. Παράλληλα προβλέπονται φωτοβολταϊκά στέγης και Ενεργειακές Κοινότητες που τόσο υπονομεύτηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση, πολύ ‘γενναίο’ Εξοικονομώ ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές, αγροφωτοβολταϊκά και πολλά άλλα μέτρα που συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής».

Για ποιο λόγο να στηρίξουν οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ γενικά και στη Φλώρινα

«Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια διαφορετική μάχη, με ενισχυμένη αναλογική. Η κουβέντα δεν είναι το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώ δεδομένη την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια και με ποιο Πρόγραμμα. Γι’ αυτό καλούμε τους συμπολίτες μας να συγκρίνουν τα Προγράμματα των κομμάτων που περιγράφουν την επόμενη μέρα και μέσω αυτών αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικά σχέδια διακυβέρνησης, για τα οποία υπάρχουν και δείγματα γραφής.

Της ΝΔ, που ωφελεί τους λίγους και ισχυρούς, με την αισχροκέρδεια, τη συσσώρευση πλούτου, τους κολλητούς, τις απευθείας αναθέσεις, και του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για κοινωνικό κράτος, πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, προστασία της αγοραστικής δύναμης και ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας. Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος θετική, για μια ανάπτυξη συμπεριληπτική και για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Έχουμε μεγάλες διαφορές που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, για τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, τις αυξήσεις, για ένα αξιοπρεπές εισόδημα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τον αγροτικό κόσμο, για τους νέους που δέχθηκαν αυταρχισμό και κανένα μέλλον. Αλλά και για την αξία που δίνουμε στην ανθρώπινη ζωή, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία. Όλα αυτά είναι συνθήκες για ευημερούσα κοινωνία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Την Κυριακή περιμένουμε τον κόσμο να έρθει στις κάλπες με άλλη διάθεση, με την ψήφο μας σχεδιάζουμε το μέλλον μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε μια κυβέρνηση της ΝΔ ανεξέλεγκτη, με τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία  που τη διακατέχει, η οποία δεν ευνοεί πουθενά την κοινωνική πλειοψηφία.

Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/yE9JMoTf0B4