Η Πέτη Πέρκα στο ONE: «Εάν οι πολίτες συγκρίνουν τα προγράμματα των κομμάτων, τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι διαφορετικά» (video)

Η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας ξεκίνησε την παρέμβασή της, με αναφορά στις επερχόμενες εκλογές και το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να ανακάμψει σε λιγότερο από ένα μήνα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη ήταν σοκαριστικό και η αλήθεια είναι πως θέλει πολλή δουλειά για να το ανατρέψουμε. Μπορούμε όμως να φέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, εντοπίζοντας κατ’ αρχάς τα δικά μας λάθη, όπου κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό είναι ότι δεν επικοινωνήσαμε αρκετά το Πρόγραμμά μας – σχεδόν καθόλου θα έλεγα – και κυρίως στα σημεία που αφορούν στην κοινωνία.

Για να μιλήσω συγκεκριμένα για τη Φλώρινα, πρόκειται για μια λιγνιτική περιοχή που βιώνει μια άδικη απολιγνιτοποίηση, η οποία γίνεται χωρίς κανένα σχέδιο. Αυτό επηρεάζει βεβαίως όλη τη χώρα, έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια, το ενεργειακό κόστος κτλ, κυρίως όμως αφορά στις λιγνιτικές περιοχές, οι οποίες τόσα χρόνια στήριξαν το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα της χώρας, τη ΔΕΗ. Αντί λοιπόν η Πολιτεία να τις στηρίξει, να έχει μέριμνα για τους νέους ανέργους, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να φροντίσει τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης να μοιραστούν στις τοπικές κοινωνίες, να επαναποδοθούν εδάφη στον πρωτογενή τομέα, γίνεται ένας σχεδιασμός από την Αθήνα, αφήνοντας εκτός τις τοπικές κοινωνίες. Τελικά, 2-3 μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι θα πάνε με δημόσιο χρήμα – αφού τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι δημόσιο χρήμα – να κάνουν τη μετάβαση, ενώ την ίδια στιγμή ο κόσμος υποφέρει, οι άνεργοι αυξάνονται και τα χωριά ερημοποιούνται».

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου για τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Φλώρινα κατά τις προηγούμενες εκλογές, η κα Πέρκα σημείωσε ότι η ΝΔ είχε περίπου αντίστοιχο ποσοστό με το μέσο όρο της σε όλη τη χώρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε λίγο καλύτερα από τον μέσο όρο του, με ποσοστό περίπου 25%. «Το σημαντικό όμως πλέον είναι ότι θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από εμάς, αλλά θα έλεγα και από τον κόσμο που πρέπει να μας ακούσει. Τα δε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα έπρεπε αντί να ασχολούνται με θέματα ήσσονος σημασίας, να αναδεικνύουν ισότιμα τα προγράμματα των κομμάτων.

Θεωρώ ότι θα ήταν καλό να γίνει και ένα νέο debate των πολιτικών αρχηγών, με θεματικές ενότητες, για να συζητήσουμε για την οικονομία, τα εργασιακά, το μέλλον της χώρας, τοπικά και πανελλαδικά, διότι πραγματικά αυτή η κουβέντα δεν έγινε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Φταίμε κι εμείς, κυρίως με τη στρατηγική μας δέσμευση στο θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης, αυτό ήταν ένα στρατηγικό λάθος.

Από κει και πέρα, είναι γεγονός ότι 20 μέρες δεν είναι πολύς χρόνος, παρ’ όλα αυτά έχουμε ήδη ξεκινήσει για να επικοινωνήσουμε στον κόσμο το Πρόγραμμά μας σε αυτές τις μέρες που απομένουν και προσπαθούμε να δώσουμε μια ελπίδα, μια άλλη προοπτική και να πούμε ότι για να έχει καλύτερες μέρες ο τόπος, πρέπει να έχουμε αλλαγή πολιτικής.

Άκουγα πριν τη συζήτησή σας για το ότι η ΝΔ θα ήταν καλό να σχηματίσει πολύ αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι λίγο, για να μπορέσει να κάνει κάποια πράγματα.  Δηλαδή δεν έφτασαν 4 χρόνια στη ΝΔ να κάνει αυτά που λέει ότι θα κάνει τώρα – πολλές φορές με τραγικές συνέπειες, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη;

Μάλιστα, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης συνέκριναν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το διάστημα 2015-2019 και εκείνη της ΝΔ, το 2019-2023. Ήδη αυτό είναι ‘φάουλ’, αφού συγκρίνεις μια κυβέρνηση εν μέσω μνημονίων – για τα οποία δεν ευθυνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και όμως κατάφερε να βγάλει τη χώρα από αυτά, να ρυθμίσει το χρέος και να αφήσει 37 δισ. ευρώ στα Ταμεία – με μια κυβέρνηση χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις, με χαλάρωση του Σύμφωνου Σταθερότητας, δανεισμό κτλ. Αυτή η κουβέντα ήταν άδικη, άνιση και άστοχη».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/zD0ikEk1Tts