Η Πέτη Πέρκα στο WEST: « Ζητάμε τη ψήφο των συμπολιτών μας για να μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία για την Φλώρινα» (video)

Για το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαστε κυβερνητικό κόμμα, όχι κόμμα διαμαρτυρίας,. Βεβαίως δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα της πρόσφατης κάλπης. Παγιδευτήκαμε με την απλή αναλογική, αφού τα προοδευτικά κόμματα, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά έκαναν και πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς βλέπουμε να συνεχίζεται αυτό που λέμε ‘αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο’. Παρ’ όλα αυτά, εμείς ενωτικά, , ανοίγουμε μια κουβέντα προγραμματική και απευθυνόμαστε στον κόσμο. Ελπίζω να ανταποκριθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, για να μπορέσει να έχει η χώρα, αν όχι μια κυβέρνηση προοδευτική, τουλάχιστον μια αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρή, δυνατή, τεκμηριωμένη.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τις περιοχές μας, εγώ έχω ακόμα ένα μεγάλο ερωτηματικό και θα ήθελα να κοιτάξω τους συμπολίτες μου στα μάτια, αγρότες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, μισθωτούς, νέους ανέργους χωρίς μέλλον και να τους ρωτήσω γιατί ψηφίζουν ΝΔ, για ποια προοπτική. Έχουμε δει τα τελευταία 4 χρόνια τι σημαίνει ‘κανονικότητα’ για τη ΝΔ, σε ό,τι αφορά στην οικονομία, τη δίκαιη μετάβαση, την ενέργεια κτλ».

Για την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καθαρή πολιτική δύναμη, με καθαρό Πρόγραμμα και καθαρό πολιτικό αντίπαλο, τη δεξιά πολιτική και τη ΝΔ. Έτσι πορευτήκαμε στις εκλογές και βρήκε μια ‘χαραμάδα’ το ΠΑΣΟΚ να κάνει μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Το βράδυ της 21ης Μαϊου, εκτός από τo δικό μας πολύ κακό αποτέλεσμα, είχαμε και την τρομακτική άνοδο της ΝΔ. Είδαμε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζει, επειδή πήρε 3 μονάδες παραπάνω σε σχέση με το 2019. Δεν μπορείς όμως να πανηγυρίζεις όταν έχεις μόλις ‘κάψει’ την απλή αναλογική..

Για τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Η πρόσφατη ιστορία της χώρας δεν μας επιτρέπει να ξεχνάμε ότι 40 χρόνια κυβερνούσαν δυο κόμματα και η χώρα ‘έπεσε στα βράχια’. Ήμασταν μια χώρα με ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο και με διαφθορά, στην οποία ήρθαν δισεκατομμύρια από την Ευρώπη, που όμως δεν πήγαν στην πραγματική οικονομία και τελικά πτώχευσε. Η οικονομική κατάρρευση της χώρας έχει τη σφραγίδα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Όσο για το τρίτο «αχρείαστο» μνημόνιο που αναφέρθηκε πριν, θεωρείτε δηλαδή τα δυο πρώτα που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  χρειαζούμενα; Μάλιστα τα δυο πρώτα είχαν μέτρα 65 δισ., ενώ το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε άδεια ταμεία, είχε μέτρα 6.5 δισ. Βεβαίως ο κόσμος πλέον είχε κουραστεί.

Εμείς κυβερνήσαμε 4.5 χρόνια, δεν είχαμε καμία ευθύνη για το ότι η χώρα μπήκε στα μνημόνια, μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου ξαναπήγαμε σε εκλογές, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αφήσαμε 37 δισ. στα Ταμεία και μια ρύθμιση του χρέους μέχρι το 2032. Και φυσικά, είμαστε το μόνο κόμμα που έχει κάνει δημόσιο απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας.

Αυτή τη χώρα παρέλαβε το 2019 ο κ. Μητσοτάκης, για να μπορεί να βγει στις αγορές και να δανείζεται. Επιπλέον, με τη συγκυρία του κορωνοϊού, χαλάρωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας, είχε λοιπόν 60 δισ. ευρώ να διαχειριστεί. Κι όμως, με τόσα χρήματα δεν μπόρεσε να προσλάβει τους απαραίτητους 700 διασώστες του ΕΚΑΒ, αλλά προσέλαβε αστυνομικούς.

Για την ‘ακρίβεια Μητσοτάκη’

Στον Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίσαμε 2.2 δισ. υπερκέρδη για το διάστημα Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022 στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Η κυβέρνηση, με διάφορες μεθοδεύσεις, κατάφερε να τα μειώσει σε 416 εκατομμύρια, χωρίς ποτέ να μας δώσει το σχετικό πόρισμα, επικαλούμενη ‘εμπορικό απόρρητο’. Αποτέλεσμα, έχουν εισπραχθεί μόλις 350 εκ. ευρώ, για τη δε αισχροκέρδεια στην προμήθεια, όπου μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2022 είχαμε 1 δισ. υπερκέρδη, δε φορολήθηκε ούτε ευρώ. Ομοίως και στα διυλιστήρια, αλλά και στο φυσικό αέριο, με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να δεκαπλασιάζει τα κέρδη της σε ένα χρόνο και να μη φορολογείται τίποτα.

Όσο υπάρχει η κατάσταση αυτή, επηρεάζει και τον πληθωρισμό, γεγονός που επιβεβαιώνει και η Έκθεση της Κομισιόν. Οι καταναλωτές πληρώνουν από τη μία υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, από την άλλη αυξημένους έμμεσους φόρους και η ΝΔ συγκεντρώνει τα χρήματα αυτά και επιστρέφει ένα μέρος τους στους πολίτες εν είδει επιδότησης, ενώ τα υπερκέρδη συνεχίζουν να σωρεύονται. Τα διάφορα ‘pass’ που έχει δώσει όμως η ΝΔ, τα οποία όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν θα κοπούν στο τέλος του 2023, δεν μπορούν να ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ούτε να εγγυηθούν μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Για τη Φλώρινα

Από την πρώτη μέρα έχω αντιδράσει και έχω ασκήσει σκληρή κριτική για την πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ στη Φλώρινα, με μια απολιγνιτοποίηση απλή εξαγγελία, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα που πηγαίνει συνεχώς μπρος πίσω και με τη state of the art κατάργηση της τηλεθέρμανσης, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές τάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση μιας περιοχής που έδωσε φως σε όλη τη χώρα, αντιμετώπισε κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη και τώρα η Πολιτεία της οφείλει. Στο Πρόγραμμα μας λοιπόν έχουμε κατ’ αρχήν θεσμοθετήσει ρήτρα, για να καλύπτεται το έλλειμμα του ΑΕΠ και των θέσεων απασχόλησης, δηλαδή ό,τι χάνεται στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Επίσης, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που είχαμε συντάξει ως κυβέρνηση προέβλεπε απανθρακοποίηση σε ορίζοντα 15ετίας, με κάθε μονάδα λιγνίτη που θα έκλεινε, να αντικαθίστατο με ΑΠΕ.

Παράλληλα, από τα πιο εμβληματικά μας νομοσχέδια ήταν εκείνο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που εξασφαλίζουν την ενεργειακή δημοκρατία και τον πλουραλισμό στην παραγωγή ενέργειας, οι οποίες επί ΝΔ έχουν υπονομευτεί, αφού, ενώ η τοπική κοινωνία κινητοποιείται, συστήνοντας ΕΚΟΙΝ, δεν μπορούν να συνδεθούν, γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Στο Πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται επίσης τα φωτοβολταϊκά στέγης κι ένα ‘γενναίο’ Εξοικονομώ, πολλαπλάσιο για τις λιγνιτικές περιοχές, με σαφή χρηματοδότηση και προτεραιότητα στη σύνδεση, έτσι ώστε ο υπάρχων χώρος να μοιράζεται δίκαια, αλλά κυρίως να γίνουν καινούρια έργα.

Στο κομμάτι λοιπόν της ενεργειακής μετάβασης, εγώ θα πω ότι αν δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η Φλώρινα θα είναι ίσως από τις πιο αδικημένες περιοχές, γιατί πραγματικά το συγκεκριμένο θέμα το έχουμε αντιμετωπίσει με τεχνογνωσία, με ευαισθησία, με δημοκρατία και το έχουμε εξαντλήσει σε κάθε του σημείο.

Και τα υπόλοιπα όμως ζητήματα της Φλώρινας τα έχουμε μελετήσει επισταμένα, για παράδειγμα το θέμα της υγείας. Η τελευταία ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσα πριν λήξει η θητεία μου ήταν για το ότι στη Φλώρινα, ενώ υπάρχει μαστογράφος στο δημόσιο νοσοκομείο, οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν μαστογραφία, διότι δεν υπάρχει γιατρός.

Και στην υγεία, έχει σημασία η πολιτική και ως επιλογή και ως προς τους πόρους. Αυτές τις μέρες είδαμε τραγικά περιστατικά να συμβαίνουν με το ΕΚΑΒ, συνάνθρωποί μας έχασαν άδικα τη ζωή τους, ενώ ο κ. Πνευματικός έκανε αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στον τελευταίο προϋπολογισμό είχαμε 800 εκ. λιγότερα για την υγεία, στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουμε δει πόρους, ενώ και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν υπάρχει σχετικό κονδύλι. Το ποσοστό του ΑΕΠ για την υγεία δείχνει πόσο πολύ μια κυβέρνηση και μια χώρα τη θεωρεί σημαντική. Απέχουμε πάρα πολύ από το μέσο όρο της Ευρώπης, που είναι 7.5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το ΚΕΦΙΑΠ, έχω μεγάλη ανησυχία, λόγω και της εμμονικής ιδεοληψίας της ΝΔ περί ιδιωτικοποίησης των πάντων. Ήδη από το masterplan της απολιγνιτοποίησης, το ΚΕΦΙΑΠ περιγραφόταν ότι θα γίνει ΣΔΙΤ. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, είναι μια δημόσια δομή που λειτουργεί άψογα, πρέπει να ενισχυθεί.

Για το αν ανησυχεί για την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα και για την προσωπική της εκλογική μάχη

Γενικά είναι θεμιτό κάθε κόμμα να διεκδικεί τις έδρες και την καλύτερη απόδοση. Επιπλέον, στις άδειες κάλπες ξεκινάμε απ’ την αρχή, άρα θα μπορούσαμε κι εμείς να πούμε ότι διεκδικούμε την πρώτη θέση, διότι όση απόσταση έχει το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, περίπου την ίδια έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ σε αριθμό ψήφων – περίπου 4000.

Σε ό,τι δε αφορά την εκλογή μου, εδώ δεν πρόκειται για γενική πολιτική. Δεν είναι κομψό να μιλάει κάποιος για τον εαυτό του, θα πω όμως ότι πάλεψα πολύ τα 4 τελευταία χρόνια, για να είναι σήμερα αποδεκτό από όλους τους πολιτικούς χώρους ότι η Φλώρινα είχε μια πολύ δυνατή ‘φωνή’ στην Αθήνα, στη Βουλή και στα ΜΜΕ. Ασχολήθηκα με όλα τα θέματα, τεκμηρίωσα, διάβασα, επικοινώνησα, έγραψα. Ωστόσο, και στις επερχόμενες εκλογές, οι πολίτες είναι εκείνοι που θα επιλέξουν τι είδους Βουλευτή θέλουν. Αν με επιλέξουν, θα συνεχίσω ακόμα πιο δυνατά.

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/pdB8OA-29IQ