Η παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Γ. Παπαγρηγορίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Η παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Γεώργιου Παπαγρηγορίου στην προ ημερησίας συζήτηση σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας με αναφορά στα εξής θέματα:

α. Μελέτες έργων

β. Διυλιστήριο

γ. ΚΑΠΗ

δ. ΕΚΑΒ

ε. Σχέδιο ΥΠ.ΕΣ. «Ιόλαος»

στ. Εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων

Μιλήσατε κ. Δήμαρχε για τις μελέτες και μας ενημερώσατε ότι σχετικό νέο ερώτημα μας θα απαντηθεί σύντομα εγγράφως. Αναμένουμε. Από το 2ο Δημοτικό Συμβούλιο στην αρχή της θητείας σας, είχα θέσει το ζήτημα και σας είχα ρωτήσει: πόσες μελέτες έργων βρήκατε, πόσες ήταν ώριμες, πόσες είχαν πληρωθεί και πόσες όχι. Να ξέρουμε τι βρήκατε, τι αξιοποιήσατε, τι δεν μπορούσε να προχωρήσει και γιατί. Δεν είχα ποτέ μία σαφή έγγραφη απάντηση.

Όσο για το διυλιστήριο ήταν μια κοινή πρόταση όλων των παρατάξεων, ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν θα ήθελα να επαναλάβω την πρόταση μου να «κουμπώσουν» δύο δεξαμενές ύδατος στη δεξαμενή του υδραγωγείου, ώστε να αποθηκεύουμε νερό και να το διοχετεύουμε όταν υπάρχει έλλειψη για να αποφευχθούν οι διακοπές. Είχαμε διακοπές τα προηγούμενα χρόνια και πιθανόν και φέτος να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα. Το διυλιστήριο δε θα είναι άμεσα έτοιμο, θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια. Ώσπου λοιπόν να δημοπρατηθεί το έργο, να συμβασιοποιηθεί, να εκτελεστεί και να παραδοθεί ελπίζοντας χωρίς ενστάσεις στο διαγωνισμό, τι θα γίνει ως τότε; Γι αυτό πρέπει να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και να πράξουμε ότι χρειάζεται. Είδα το ποσό του έργου στη μελέτη και θέλω να πω ότι πρέπει να προβλέψετε μεγαλύτερη δαπάνη, γιατί μπορεί να μη φτάσει. Έγινε παλιότερα και σήμερα λόγω της ακρίβειας των υλικών αναθεωρούνται οι τιμές των έργων προς τα πάνω. Οπότε να προβλέψουμε έγκαιρα, νωρίτερα, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις σε ένα έργο που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η πόλη μας.

Να ανοίξω τώρα το θέμα του ΚΑΠΗ. Λόγω του σεισμού έκλεισε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξανάνοιξε, υπάρχει όμως πρόβλημα γιατί το κτίριο είναι παλιό και θα ήθελα να προτείνω τα εξής:

Πρώτον, να μετεγκατασταθεί το ΚΑΠΗ σε καινούργιο σύγχρονο κτίριο και τα όποια χρήματα θα χρειαστούν για τη μίσθωση του χώρου και τη διαμόρφωση του δεν πρέπει να τίθενται ως θέμα γιατί η αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων ανθρώπων δεν κοστολογείται.

Δεύτερον, να ιδρυθεί δεύτερο ΚΑΠΗ, γιατί όταν ιδρύθηκε το σημερινό κάλυπτε τις ανάγκες σύμφωνα με τον πληθυσμό και την έκταση της πόλης. Από τότε όμως μέχρι σήμερα η έκταση και ο πληθυσμός διπλασιάστηκαν. Προτείνω το δεύτερο ΚΑΠΗ να λειτουργήσει στην περιοχή Αγίας Παρασκευής – Αγίου Δημητρίου διότι οι ηλικιωμένοι που κατοικούν σε εκείνη την περιοχή δυσκολεύονται να διανύουν την μεγάλη απόσταση ως τη Δημοτική Αγορά στο κέντρο της πόλης και στο κρύο και τα χιόνια του χειμώνα και τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Υπάρχουν τέτοιοι χώροι και αν καταλήξετε στην απόφαση για μετεγκατάσταση του ΚΑΠΗ και για ίδρυση δευτέρου στην παραπάνω περιοχή είμαι στη διάθεση σας να προτείνω και να συνεργαστώ. Θα κρίνετε βέβαια εσείς και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στη συνέχεια θα αναφερθώ στο ΕΚΑΒ. Στον τομέα της υγείας δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στο ΕΚΑΒ. Στη Φλώρινα έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ. Πληροφορούμαι ότι σας έχουν επισκεφτεί στο γραφείο σας κ. Δήμαρχε και έχουν ζητήσει χώρους για την εγκατάσταση του. Πληροφορούμαι επίσης η απόφαση θα είναι για τη μεταφορά του κοντά στο Νέο Χωριό, στις 5ες Εργατικές Κατοικίες. Εδώ όμως έχω μία ένσταση. Είναι μακριά από τον οικιστικό ιστό της πόλης αλλά και τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου. Πρέπει να είναι πιο κοντά, γι΄αυτό προτείνω να ερευνήσετε, να μελετήσετε, να δείτε με τις υπηρεσίες σας την περίπτωση να παραχωρηθεί ένας χώρος στο στρατόπεδο κοντά στο ΔΑΚ. Είναι μεγάλη η έκταση εκεί και υπάρχει αναξιοποίητος χώρος.

Προχωρώ με το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχει εκπονήσει το σχέδιο «Ιόλαος» που προβλέπει την καταγραφή των ΑΜΕΑ και των ατόμων που λαμβάνουν οξυγόνο, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης να γνωρίζουν τους ανθρώπους αυτούς οι αρμόδιες υπηρεσίες και να φροντίσουν για την άμεση μεταφορά και απομάκρυνση τους, αφού δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Δεν γνωρίζω αν έχετε κάνει την καταγραφή, δεν νομίζω και σας προτρέπω να το κάνετε.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι αρκετοί συμπολίτες μου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή φωτογραφία σας στα Μ.Μ.Ε με υποψήφιο επενδυτή μονάδας επεξεργασίας κρεάτων, έθεσαν το εξής ερώτημα: Γιατί η επένδυση δεν σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη ΒΙ.ΠΕ. που έχει ιδρυθεί γι΄αυτόν το σκοπό; Στο συγκεκριμένο χώρο εκτός ΒΙ.ΠΕ. και στα όρια μιας κοινότητας δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός και είναι απορίας άξιο που θα πηγαίνουν τα βιομηχανικά απόβλητα.

Ενημερώστε με λοιπόν σχετικά και κάποια στιγμή καλό θα είναι να μας πείτε το όνομα της επενδύτριας εταιρείας.

Ευχαριστώ.