Η Π. Πέρκα στον Flash: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το σύστημα προσπαθεί να ανακόψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποτύχει και πάλι» (video)

Συνέντευξη της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα στον περιφερειακό σταθμό Flash της Δυτ. Μακεδονίας, 02/02/2022 

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ,  Π. Πέρκα, τοποθετήθηκε για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης:

  • Ήταν η πιο υψηλή κοινοβουλευτική διαδικασία διότι ανοίγει μια πολιτική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι πέτυχε. Οι συμπολίτες μας που παρακολούθησαν τη συζήτηση στη Βουλή έχουν βγάλει πάρα πολλά συμπεράσματα και πήραν πληροφορίες για θέματα που τα κανάλια δυστυχώς δεν αναδεικνύουν.
  • Η συζήτηση συνεχίζεται καθότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Παρόλες τις διαψεύσεις και τα ωραία λόγια που λέει και υπόσχεται η κυβέρνηση. Είμαστε σε μία χρονιά που θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ευθέως εκλογές για να σταματήσει αυτή η καταστροφική πορεία για τη χώρα.

 

Για το αν ήταν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ η στόχευση της πρότασης μομφής:

  • Κάθε φορά το «σύστημα» ανακαλύπτει ένα νέο ‘Ποτάμι’. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται από πολύ μακριά. Είναι ένα κόμμα που ανέλαβε μια κατεστραμμένη χώρα με δύο μνημόνια, με άδεια ταμεία και 65 δις μέτρα φτωχοποίησης και ανθρωπιστικής κρίσης. Κατάφερε παρόλα αυτά να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος και να αφήσει 37 δις στα ταμεία. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολιτική, έχει πολιτική πορεία και πολιτικό μέλλον. Κάθε φορά το «σύστημα» προσπαθεί να ανακόψει την πορεία ενός κόμματος που λειτουργεί για τον λαό και έχει προτάσεις υπέρ των πολλών.
  • Τώρα πάνε να νεκραναστήσουν ένα άλλο Ποτάμι. Εύχομαι να πάει καλά το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω γιατί έχει δύο ονόματα, αλλά όλοι υποψιαζόμαστε. Χρειάζονται όμως δημοκρατικά κόμματα στη Βουλή.
  • Όμως αυτό το επιχείρημα ότι «τρομάξαμε» από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ λες και το παρελθόν είναι πολύ μακριά. Ό,τι και να πούμε και ό,τι και να κάνουμε στη συνείδηση του κόσμου είναι καταγεγραμμένο. Μία πλούσια χώρα πτώχευσε και κατέρρευσε από δύο κόμματα που εναλλασσόντουσαν στην κυβέρνηση για 40 χρόνια.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρόλαβε να ασκήσει την πολιτική του σε πλήρες εύρος. Τα πρώτα δείγματα τα δώσαμε τον Αύγουστο του 2018 με την έξοδο από τα μνημόνια: κατάργηση του υποκατώτατου, αύξηση του κατώτατου…

 

Για την ακρίβεια:

  • Προσφάτως η κυβέρνηση πέρασε έναν προϋπολογισμό που βασίστηκε στις δύο παραδοχές: η ακρίβεια είναι παροδικό φαινόμενο και η πανδημία τελειώνει τον Μάρτιο. Ανεδαφικές παντελώς.
  • Όλες οι παγκόσμιες κρίσεις για κάποιον περίεργο λόγο στην χώρα μας έχουν τραγικές πρωτιές. Είμαστε η πρώτη χώρα σε θανάτους από κορονοϊό.
  • Ο πρωθυπουργός μας έλεγε για το «τελευταίο μίλι» και ότι δεν έχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν είναι το ίδιο εντός με εκτός ΜΕΘ.
  • Η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβρη αλλάζει αποφάσεις για την ενίσχυση ενάντια στην ενεργειακή κρίση. Μισές και ανεπαρκείς επιδοτήσεις. Δεν παίρνει τα μέτρα ενάντια σε αυτούς που ευθύνονται για την ακρίβεια.
  • Είμαστε η πιο ακριβή χώρα στο ρεύμα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Έχουμε τους πιο χαμηλούς μισθούς, η μόνη χώρα που δεν αύξησε ουσιαστικά τον κατώτατο μισθό.
  • Από τον Σεπτέμβρη του 2019 αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος. Γύρω στα 500 εκ. πλήρωσαν οι καταναλωτές. Στη συνέχεια όταν κατρακύλησαν οι τιμές των καυσίμων δεν υπήρξε μετακύλιση της ελάφρυνσης στους καταναλωτές. Η ΔΕΗ κερδοσκοπούσε χρέωνε 4 φορές πάνω από ότι έπαιρνε στη χονδρική. Ήρθε μετά το χρηματιστήριο ενέργειας – target model όπου εκεί έμεινε ανεξέλεγκτη η αγορά. Είχαμε χειραγώγηση τιμών και καρτέλ.

 

Για το αν υπάρχει κάπου συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων:

  • Πρόκειται για δύο διαφορετικές πολιτικές και δύο διαφορετικά μοντέλα. Σε μία χώρα που έχουν διαλυθεί οι εργασιακές σχέσεις, έχουμε απλήρωτες υπερωρίες και κατάργηση του 8ωρου, η φορολογία ευνοεί τους πιο πλούσιους, δεν έχει περιβαλλοντικούς ελέγχους και δεν ισχύει η περιβαλλοντική νομοθεσία. Διαλύεται σιγά-σιγά το κράτος μέσω outsourcing και μας οδηγούν στο μοντέλο των ‘αναπτυσσόμενων’ χωρών ώστε να σβήσει η μικρομεσαία επιχείρηση που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις πολυεθνικές και μένει ο λαός να πεινάει. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης εμείς δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε.
  • Πάμε τώρα στα εθνικά: Για να μας πει τώρα η ΝΔ και ο κ. Αντωνιάδης τι λέει για την Συμφωνία των Πρεσπών…Αυτό που έγινε, να παίξουν με εθνική θέση για να πάρουν την κυβέρνηση έχει επίσης καταγραφεί στην Ιστορία και ο ιστορικός του μέλλοντος θα το αξιολογήσει κι αυτό.
  • Εμείς στα εθνικά θέματα είμαστε πρόθυμοι, όπως όλα τα κόμματα οφείλουν να συμφωνήσουν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν συμφωνούμε σε κούρσα εξοπλισμών γιατί η πρόσφατη πάλι ιστορία της χώρας μας έχει να δείξει δύσκολα πράγματα που δεν τιμούν τη χώρα.