Η συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης της υποψήφιας βουλευτού Φλώρινας καθηγήτριας Σοφίας Ηλιάδου

Στα 5 Μαΐου το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη, εφ’ όλης της ύλης, στα μέσα ενημέρωσης της Φλώρινας,  η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας,  η Καθηγήτρια Σ. Ηλιάδου.  Η συνέντευξη αποτελούνταν από ένα μέρος,  στη διάρκεια του οποίου   η κ. Ηλιάδου αναφέρθηκε στην επιλογή της από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την άφιξή του στην πόλη μας, και εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την τιμή που της έκανε.

Στη συνέχεια ανέλυσε τους λόγους, για τους οποίους θεώρησε και θεωρεί εξαιρετικά πετυχημένη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στα επιτεύγματά της, που σχετίζονται με την ασφάλεια, την αποκατάσταση της ηρεμίας με το μεταναστευτικό, την αναβάθμιση της σχέσης της χώρας μας με τις ΗΠΑ, μέσα από τη δημιουργία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που παρακάμπτει τα Στενά, τον έλεγχο των οποίων μονοπωλούσε  στο παρελθόν η Τουρκία, επιλογή η οποία κατά τη γνώμη της επαναπροσδιορίζει επί τα βελτίω τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. Ακόμα, αναφέρθηκε διεξοδικά στην πετυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία σε σχέση με το Μάτι «βγάζει μάτι»,  στον φράκτη στον Έβρο, στη συγκράτηση της ανόδου των οικονομικών μεγεθών από την κυβέρνηση και στο αίσθημα ασφάλειας που αναπτύχθηκε μεταξύ των κατοίκων της χώρας.

Περνώντας στα πολιτικά ζητήματα, ανέπτυξε την οπτική της,  για την έξοδο του νομού από τον παροπλισμό, εξαιτίας της μη υλοποίησης του κάθετου άξονα της Εγνατίας, της χαμηλής ποιότητας του σιδηροδρομικού δικτύου, της απουσίας αεροδρομίου και της αύξησης των ωρών πρόσβασης στην Αθήνα, σε συνδυασμό με τα όλο και λιγότερα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Φλώρινας από και προς την πρωτεύουσα. Επίσης πρότεινέ τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, αναφερόμενη στο όραμά της για τη βελτίωση της επικοινωνίας του νομού με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι επιβάλλεται η σύνδεση των βουλευτών υποψήφιων κλπ, με τη νέα τεχνολογία, η διεκπεραίωση των υποθέσεων της περιοχής με τον πολλαπλασιασμό τω ευκαιριών πρόσβασης στα Υπουργεία και τις κεντρικές υπηρεσίες μέσω της νέας τεχνολογίας,   και πρόβαλε τις προϋποθέσεις αυτές  ως μονόδρομο για την έξοδο από την περιθωριοποίηση. Μίλησε ακόμα  για επιτελικές ομάδες εμπειρογνωμόνων σε κέντρα του νομού και της περιφέρειας, για γρήγορη πρόσβαση σε χρονίζοντα ή καίρια προβλήματα.

Για τον τουρισμό θεώρησε αναγκαία τη δημιουργία άξονα πρόσβασης στην Πρέσπα και σύνδεσης της Φλώρινας με αυτήν. Πρότεινέ την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του οδικού άξονα από και προς την Πρέσπα, είτε μέσα από την υπάρχουσα χάραξη, είτε μέσα από νέα σήραγγα που θα αξιοποιούσε τον δρόμο Εθνικού -Αγίου Γερμανού, έναν νέο οδικό άξονα που  κατά τη γνώμη της θα μπορούσε να συνδέσει γρήγορα και εύκολα  την Πρέσπα με τη Φλώρινα. Αναφέρθηκε επίσης στα νεοκλασικά του Βαροσίου, στην ανάγκη αναστήλωσης των καλύτερων και ιστορικοποίησής τους, στην απόδοση στην πόλη του αρχοντικού της ύφους, επιβεβαιώνοντας την άποψη πως αυτές οι ενέργειες  θα δημιουργούσαν επισκέπτες.

Για τη γεωργία και τη κτηνοτροφία μίλησε, δίνοντας έμφαση στην επίταση της επιμόρφωσης των παραγωγών, από περιφερόμενα στο πεδίο των καλλιεργειών συνεργεία ειδικών,  που θα ενημερώνουν για νέα προϊόντα και νέες καλλιεργητικές μεθόδους, καθώς επίσης και για τα υφιστάμενα περιθώρια κέρδους, αλλά και για τις διαφαινόμενες νέες προοπτικές πολλαπλασιασμού τους.

Αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση ζήτησε επισταμένη εστίαση των φορέων, συνεχή ενημέρωση των κατοίκων, συνέδρια επιμόρφωσης για τη μετάβαση σε άλλα μοντέλα παραγωγής, από πανεπιστήμια και επιμελητήρια. Ειδικά για το Αμύνταιο, που η αποδέσμευση από τον λιγνίτη δημιούργησε υψηλούς δείκτες ανεργίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να σκύψουν οι φορείς σε συνεργασία με επιστήμονες-ειδικούς στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής, με σημείο αναφοράς τα κρασιά και τα προϊόντα ΠΟΠ που μπορούν να λειτουργήσουν δείχνοντας τον δρόμο προς το μέλλον και τα όρια των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη ίδρυσης νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με σημείο αναφοράς τη Φλώρινα, το Αμύνταιο την Πρέσπα, εναρμονισμένων με το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής και με την προύπόθεση σύνταξης εκθέσεων βιωσιμότητας.  Υποσχέθηκε επίσης πως θα συμβάλει στην ίδρυσή τους, από όποια θέση της ζητηθεί να συνεισφέρει.

Τέλος εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας καλύτερων υποδομών για την υγεία και επέκτασης του Νοσοκομείου Φλώρινας ή του Κάφκα Αμυνταίου, με σκοπό την βελτιστοποίηση της περίθαλψης των κατοίκων.

Ακολούθησαν οι απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, που αφορούσαν στην θητεία της υποψήφιας στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Μικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για τα προβλήματα  Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ένα ερώτημα για το αν ένιωσε κατά περιόδους παροπλισμένη, το οποίο και απαντήθηκε με παραδείγματα και άλλα ερωτήματα.