Η Φλώρινα να γίνει έδρα του Π.Δ.Μ.

Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΑΘ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

 

Με τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρο Καράογλου, συναντήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, στο Γραφείο του στο Δημαρχείο.

Ο κ. Υπουργός βρέθηκε στην πόλη της Φλώρινας για τα εγκαίνια των εκθέσεων «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας- Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» και «Τίτλοι ιστορίας και απελευθέρωσης- 100 χρόνια ελεύθερη Μακεδονία», οι οποίες φιλοξενούνται στην πινακοθήκη του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗΣ» έως και τις 24 Απριλίου 2013.

Ο κ. Δήμαρχος είπε:

«Κύριε Υπουργέ, να σας καλωσορίσω στην πόλη μας. Είναι η δεύτερη φορά που μας επισκέπτεστε και θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα, διότι μετά την πρώτη μας συνάντηση, μας ικανοποιήσατε σημαντικά αιτήματά μας και μάλιστα άμεσα.

Ελπίζουμε, ως Δήμος και γενικότερα ως Φλώρινα να έχουμε τη στήριξή σας και στο μέλλον.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αρμοδιότητές σας, καθώς και τα οικονομικά του Υπουργείου σας είναι περιορισμένα. Παρ’ όλα αυτά εκτιμούμε ότι θα μας βοηθήσετε με παρεμβάσεις σας στην κεντρική κυβέρνηση για λύση των προβλημάτων μας.

Θα σταθώ σε τρία θέματα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Καταργείται η έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κάναμε ένα σημαντικό αγώνα οι φορείς της περιοχής και τελικά βρέθηκε μια μεσοβέζικη λύση, με την ύπαρξη ενός μίγματος που θα διοικεί και το Α.Ε.Ι. και το Τ.Ε.Ι. της Δυτικής Μακεδονίας. Εμένα δε με βρίσκει σύμφωνο αυτή η λύση. Διότι δεν ξέρω, αν αναβαθμίζει το Τ.Ε.Ι. ή αν υποβαθμίζει το Α.Ε.Ι.

Αυτό που ως Δήμαρχος είχα ζητήσει, ήταν σε περίπτωση μη δυνατότητας ύπαρξης ενός αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η δημιουργία ενός ομόσπονδου Πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ονομαζόμενο «Μακεδονία».

Η πρόταση που θέλω να κάνω και θέλω τη βοήθειά σας, είναι σε περίπτωση, που εφαρμοστεί η λύση που προτείνει το Υπουργείο, η έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  να είναι στη Φλώρινα, καθώς έχουμε περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές, η έδρα του Τ.Ε.Ι. ας είναι στην Κοζάνη και αυτή της ανώτερης διοίκηση ας είναι στην Κοζάνη.

Μια σημαντική απώλεια για εμάς είναι ότι με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» φεύγει από τη Φλώρινα το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών και πάει στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία», ο πρύτανης του οποίου έχει δηλώσει ότι αδυνατούν να δεχτούν όλους τους φοιτητές. Θέλουμε, κ. Υπουργέ, την παρέμβασή σας, να παραμείνει το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα.

Στο Τ.Ε.Ι. της Φλώρινας, δημιουργήθηκε Γεωπονική Σχολή, με την οποία συμφωνούμε. Λείπει όμως η κατεύθυνση Εμπορίας, Τροφίμων και Ποιοτικού Ελέγχου, που πρέπει να συμπεριληφθεί.

Αυτό είναι  το ένα θέμα, κ. Υπουργέ, το οποίο είναι πολυσύνθετο, αλλά και πολύ σημαντικό για την περιοχή μας.

Ο ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ 

Χρειαζόμαστε επίσης, της βοήθειά σας, για να προωθηθεί η μελέτη του κάθετου άξονα  Νίκη-Φλώρινα- Πτολεμαΐδα. Μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα αυτή τη στιγμή, παρ’ όλα αυτά, εάν έχουμε μια έτοιμη μελέτη, θα μπορέσουμε να την εντάξουμε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να υλοποιηθεί το έργο.

ΔΡΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΒΙΓΛΑ

Ο δρόμος Φλώρινα- Βίγλα  ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, η οποία αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται ένα κονδύλιο γύρω στα 80.000.000,00€, αλλά η πρόθεση του κ. Δακή, είναι να το διαθέσει σε άλλες ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας. Εμάς, ως Φλωρινιώτες, μας ενδιαφέρει άμεσα η κατασκευή αυτού του δρόμου, διότι ως Φλώρινα και από το 3ο ΠΕΠ, αλλά και από το τρέχον ΕΣΠΑ, έχουμε πάρει τα λιγότερα από όλους τους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Θέλουμε τη βοήθειά σας, είτε προς την Περιφέρεια, ώστε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή αυτού του δρόμου, που έχει έτοιμη τη μελέτη μέχρι τη Βίγλα, ή προς το Υπουργείο Υποδομών, ώστε από τα περισσεύματα του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθεί το έργο αυτό.

Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για την παρουσία σας εδώ, αλλά και για τη συνδιοργάνωση των δύο αυτών εκθέσεων για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Μακεδονίας, τις οποίες θα εγκαινιάσουμε σε λίγο».

Απαντώντας ο κ. Υπουργός είπε:

«Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο και όλους τους Αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς βρισκόμαστε όλοι μαζί σήμερα εδώ και συζητάμε τα θέματα που απασχολούν τη Φλώρινα.

Ο Δήμαρχος έθεσε τρία συγκεκριμένα θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Έχω μάθει στη ζωή μου, να μη λέω περισσότερα από αυτά που μπορώ να κάνω και να μην παριστάνω το μάγο με τα δώρα.

Υπάρχουν εποχές, όπως των παχέων αγελάδων, όπου σπαταλήθηκαν μεγάλα κονδύλια, και υπάρχουν και οι εποχές των ισχνών αγελάδων, όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Αλλά, ακόμη και τώρα, με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, μπορούμε με σωστό προγραμματισμό και με συνέργειες να πετυχαίνουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θεωρώ ότι στη Δυτική Μακεδονία με όλους τους φορείς, όπου έχετε μια πολύ καλή συνεργασία, έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε μαζί σας και όπου χρειαστεί να πιέσουμε, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πράγματι, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου του 2009, που ήταν η ημέρα που καταργήθηκε, κακώς- κάκιστα- το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, το Υπουργείο είχε συγκεκριμένες αρμοδιότητες και η παρουσία του συνίστατο στο να στέλνει το εθνικό μήνυμα που όλοι αντιλαμβανόμαστε.

Από τις 21 Ιουνίου 2012 και μετά, ημέρα επανίδρυσής του, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, να γίνει ατμομηχανή για την ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα, να γίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας.

Μέρα με τη μέρα αποκτούμε συνεχώς καινούριες αρμοδιότητες. Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο, καθώς το κράτος της Ελλάδας, έτσι όπως έχει δομηθεί, είναι Αθηνοκεντρικό. Όλα υπάρχουν εκεί κεντρικά…

Εκτιμώ ότι με τη νέα μορφή που παίρνει σιγά σιγά το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, πραγματικά θα μπορέσει να έρθει πιο κοντά στην Περιφέρεια, πιο κοντά σε ακριτικούς Νομούς και να βοηθήσει περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν. Και πρέπει, εκτός από τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ορθολογική κατανομή των Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. , που έπρεπε να γίνει σε όλη τη χώρα, και όλοι μας συμφωνούσαμε σε αυτό, αλλά να υπάρχουν και άλλα κριτήρια. Θεωρώ ότι ο Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος, έδειξε μια πρωτοφανή καλή θέληση. Κατέβασε ένα σχέδιο που δεν το έκανε αυτός, αλλά τεχνοκράτες, άλλαξε πολύ μέσα από το διάλογο που αναπτύχθηκε και πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια, να βελτιωθεί περισσότερο.

Εγώ προσωπικά, ξέρω τι πρέπει να κάνω και για ποιους λόγους πρέπει να το κάνω, δε χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω σε αυτό Δήμαρχε.

Ο δρόμος Πτολεμαΐδα- Φλώρινα, μέχρι την Πτολεμαΐδα πας σε ευρωπαϊκό δρόμο και μετά πέφτεις πάλι σε λακκούβες. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει. Είναι 54 χιλιόμετρα, είναι ένας  δρόμος σημαντικός στις πύλες εισόδου, γιατί η Ελλάδα ξεκινάει από τη Φλώρινα.

Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, γιατί είμαστε στο τελείωμα του ΕΣΠΑ  και ακολουθεί το νέο ΕΣΠΑ, όπου χάρη στον Αντώνη Σαμαρά εξασφαλίσαμε σημαντικά ποσά, και έχει αρχίσει ήδη ο σχεδιασμός, ώστε μέχρι τα τέλη του χρόνου να ενταχθούν και τα νέα έργα.

Άρα, είναι πολύ σημαντικό να έχετε οι φορείς μια συνεργασία, ώστε να υπάρχουν έτοιμες και ολοκληρωμένες μελέτες, για να ενταχθούν, γιατί από το 2014 μπορεί να ξεκινήσει να τρέχει το νέο ΕΣΠΑ.

Για το δρόμο Φλώρινα- Πρέσπες, που έθεσες Δήμαρχε, είναι προφανώς δρόμος της Περιφέρειας, θα μιλήσουμε με το Γιώργο το Δακή, θα δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν, ώστε και με την αναθεώρηση που θα γίνει να πάνε τα χρήματα από άλλα έργα στο δρόμο αυτό, το οποίο όμως θα το εκτιμήσει η Περιφέρεια.

Αυτό που θέλω να πω κλείνοντας, είναι ότι μπορείτε να ποντάρετε σε εμένα, ότι έχετε ένα φίλο, ένα σύμμαχο, έναν άνθρωπο που έχει ανοιχτά μάτια και αυτιά˙  έχω μάθει να ακούω και να σέβομαι τη γνώμη αυτών που ζουν άμεσα τα προβλήματα.

Θέλω τη συνεργασία σας, θέλω τη βοήθειά σας, θέλω μαζί να προσπαθήσουμε να παγιώσουμε ό, τι μπορούμε. Είμαι ρεαλιστής και ό, τι μπορεί να γίνει τώρα θα το κάνουμε.

Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή και τη χαρά που μου δώσατε να είμαι σήμερα μαζί σας και στο πρόσωπο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου βλέπω την ανανέωση του Δήμου».

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ