Κοινή δήλωση Σ. Φάμελλου – Π. Πέρκα: «Ανέξοδες εξαγγελίες και υποσχέσεις όταν η Δυτική Μακεδονία καταρρέει»

Απάντηση στην ομιλία και συνέντευξη τύπου του κ.  Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία

Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στη ραγδαία πτώση των ποσοστών της ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας της βίαιης, κοινωνικά άδικης και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης που εξήγγειλε το 2019, επισκέφτηκε την περιοχή συνοδευόμενος από τη μισή του κυβέρνηση για να επιβεβαιώσει ότι έχει σχέδιο μόνο για τους ημέτερους. Για τους πολίτες που υποφέρουν από την πολιτική του είχε να υποσχεθεί μόνο φύκια για μεταξωτές κορδέλες, καθώς το ευφάνταστο αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ με 380 έργα και υποτιθέμενους πόρους ύψους 4δισ. ευρώ είναι ένας κατάλογος έργων που δεν έχουν προχωρήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, παρότι τα περισσότερα ήταν δρομολογημένα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στα επενδυτικά σχέδια στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη ότι ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί το ειδικό καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου που θα ξεκινούσε το 2022! Αλλά και οι εμβληματικές επενδύσεις, από 16 στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μειώθηκαν σε μόλις 5 στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Επίσης, και τα 7,5 δις ευρώ έως το 2027 που είχε υποσχεθεί σε προηγούμενη επίσκεψη του, έγιναν 4 δις έως το 2030 και βλέπουμε.

Δεν θα περιμέναμε φυσικά κάτι διαφορετικό, καθώς ο κ. Μητσοτάκης επενδύει μόνο στην παραπληροφόρηση. Η αλήθεια, που την ξέρουν όλοι οι πολίτες της Δυτ. Μακεδονίας, είναι ότι η Ελλάδα είναι μόλις 9η στην κατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη Δίκαιη Μετάβαση, πίσω από χώρες, που ακόμη δεν έχουν δεσμευθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης, αλλά η Δυτ. Μακεδονία είναι πρώτη στην ανεργία!

Τριάμισι χρόνια μετά την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, ακούμε ακόμα εξαγγελίες και παχιά λόγια.

Η Δυτική Μακεδονία όμως ζει την πραγματικότητα Μητσοτάκη με πάνω από 4500 νέους ανέργους και την απόγνωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών με έμμεση εξάρτηση από τη λιγνιτική δραστηριότητα, ενώ οι προβλέψεις για την περιοχή είναι ζοφερές. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι «θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν», όπως κυνικά είχε δηλώσει στη Bild τον Μάιο του 2020.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν περιορίζονται όμως στη Δυτ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, αλλά θίγουν συνολικά την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Αντί να προωθούνται λύσεις διείσδυσης των ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, όπου δεν υπάρχει ακόμα ρυθμιστικό πλαίσιο, και οι ενεργειακές κοινότητες, η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα στο εισαγόμενο ορυκτό φυσικό αέριο για να εξυπηρετηθούν υπερκέρδη και συμφέροντα. Την ίδια ώρα ακυρώνονται έργα όπως η τηλεθέρμανση της Φλώρινας, ενώ η Πτολεμαΐδα V, έργο 1,5 δισ. Ευρώ εγκαινιάζεται χωρίς να είναι γνωστό το καύσιμό της μετά το 2028! Παράλληλα, το κόστος ενέργειας δημιουργεί ασφυξία σε «νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση ρισκάρει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στηρίζει την κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα από τα υπερκέρδη στο ρεύμα.

Ενώ η δίκαιη μετάβαση είναι ριζική, επίπονη μεταρρύθμιση που απαιτεί διαβούλευση, συμμετοχή και κινητοποίηση όλων των φορέων της παραγωγής, της επιστήμης και της κοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης εξασφάλισε θέσεις μόνο για τους δικούς του και οι συμφωνίες γίνονται στην Αθήνα σε κλειστά γραφεία. Οι τοπικοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών και βεβαίως η νεολαία -δεν συμμετέχουν στο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης, απέχουν από όλες τις πτυχές του  μοντέλου διακυβέρνησης της απολιγνιτοποίησης, και φυσικά δεν αποτελούν μέρος της “Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης”.

Ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά δεν μας είπε ποια ακριβώς είναι τα λάθη της πολιτικής του, και τι θα αλλάξει. Εμείς όμως ξέρουμε: η μετάβαση του κ. Μητσοτάκη αφορά σε 3-4 μεγάλους επενδυτές και τις γαλάζιες ακρίδες και όχι οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες που έδωσαν ρεύμα σε όλη τη χώρα. Η μετάβαση του κ. Μητσοτάκη είναι η βίαιη και κοινωνικά άδικη απολιγνιτοποίηση, χωρίς ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς σχεδιασμό και διαφάνεια, χωρίς χωροταξικό σχέδιο, χωρίς αποκατάσταση των εδαφών και επαναπόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς πρωτογενή τομέα, χωρίς ενεργειακές κοινότητες, χωρίς ηλεκτρικό χώρο στα δίκτυα, χωρίς δημόσιες επενδύσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι με την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η δίκαιη μετάβαση θα επανασχεδιαστεί και θα συντονίζεται τοπικά με διαφάνεια και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας  και της κοινωνίας των πολιτών. Με ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και άμεση εκκίνηση των αποκαταστάσεων ανάλογα με τη χρήση, με επαναπόδοση των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα. Με θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές. Η Πολιτεία θα εξασφαλίσει και με δημόσιες επενδύσεις στις λιγνιτικές  περιοχές το ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας, που τους στερεί η απολιγνιτοποίηση. Με ενίσχυση των έργων δικτύου που θα διασφαλίζουν φυσικό και ηλεκτρικό χώρο για τις ΕΚΟΙΝ των λιγνιτικών περιοχών, ώστε η μετάβαση στις ΑΠΕ να γίνει με όρους ενεργειακής δημοκρατίας και κάλυψης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Γιατί για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η δίκαιη μετάβαση αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τους λίγους.