Κοινή Δήλωση Σ. Φάμελλου-Π. Πέρκα: Ο κ. Χατζηδάκης, πριν την αποχώρησή του από το ΥΠΕΝ, ολοκλήρωσε τον εμπαιγμό των λιγνιτικών περιοχών

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά γυρίζει την πλάτη στις λιγνιτικές περιοχές. Μία από τις τελευταίες πράξεις του κ. Χατζηδάκη στο ΥΠΕΝ ήταν να εκδώσει ΚΥΑ που στερεί από τις περιοχές πόρους του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Η σύγκριση των πολιτικών είναι αμείλικτη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πρώτο στην Ε.Ε. Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης εξασφαλίζοντας 30 εκ. ευρώ ετησίως, και με περισσότερο χρόνο για δίκαιη μετάβαση ενώ η ΝΔ μειώνει τραγικά τους πόρους αλλά και τον χρόνο της απολιγνιτοποίησης. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της απέναντι στις περιοχές που στήριξαν  το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα της χώρας με πολλαπλές επιπτώσεις οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές.

Η αδιανόητη αδικία που επιφύλαξε ο κ. Χατζηδάκης για τις  λιγνιτικές περιοχές περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε στις 31/12/2020 σύμφωνα με την οποία, μειώνεται το ποσοστό διάθεσης εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020 σε μόλις 1% από 6% κατά τα προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα στο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα αποδοθούν φέτος μόλις 5 εκατ. ευρώ, όταν το 2018 και το 2019 είχαν αποδοθεί ποσά της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο εμπαιγμός των λιγνιτικών περιοχών, οι οποίες ήδη βιώνουν τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης που αποφάσισε η ΝΔ, χωρίς κανένα σχέδιο, ολοκληρώθηκε. Ο συμβολισμός προφανής και το αποτέλεσμα τραγικό!

Καλούμε επομένως τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να τροποποιήσει την Υπουργική Απόφαση διάθεσης εσόδων για το 2020 άμεσα, και να διορθώσει την αδικία, εξασφαλίζοντας παράλληλα στο μέγιστο δυνατό βαθμό και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, καθώς το μπάχαλο που δημιούργησε και στον τομέα αυτό ο κ. Χατζηδάκης πρέπει να διορθωθεί. Η αναπτυξιακή χρηματοδότηση, μέσω του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, πρέπει να συνεχιστεί, καθώς οι λιγνιτικές περιοχές διανύουν μια περίοδο αυξημένων αναγκών, και δεν αναμένεται ενεργοποίηση των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουμε την πλήρη επιβεβαίωση της μαύρης τρύπας και του αναπτυξιακού κενού που σκοπεύει να αφήσει η ΝΔ στη Δυτ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, προς όφελος της εξυπηρέτησης μιας μικρής ελίτ και της ψευτοπράσινης επικοινωνιακής πολιτικής της.