Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Φλώρινα – αυτοψία σε κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό και ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή τοπικών φορέων

Τη Φλώρινα επισκέφθηκε Κυβερνητικό κλιμάκιο, σήμερα  Σάββατο 15 Ιανουαρίου, για να πραγματοποιήσει αυτοψία σε κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό ενώ αργότερα έγινε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή τοπικών φορέων.

Το κλιμάκιο αποτελούσαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο Βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Καθηγητής Δρ. Ευθύμης Λέκκας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Θωμάς Μάνος, οι Δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάββας Σαπαλίδης κ.ά.

Σε δηλώσεις τους, μεταξύ άλλων, είπαν:

 

Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτής ΝΔ Φλώρινας

Η Φλώρινα περνάει μια πρωτόγνωρη δοκιμασία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των Φλωρινιωτών. Σήμερα βρίσκεται εδώ ένα κλιμάκιο της κυβέρνησης, επισκεφθήκαμε δημόσια κτίρια αλλά και ιδιωτικές οικίες για να έχουμε μια πρώτη εικόνα, ήδη η πρώτη βοήθεια και τα πρώτα χρήματα ήρθαν από τον κ. Πέτσα ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη με τους υπουργούς για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης παρουσία όλων των τοπικών φορέων.

 

Γεώργιος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Στη δοκιμασία αυτή της Φλώρινας με την ισχυρή σεισμική δόνηση η αντίδραση της Περιφερειακής αλλά και της Δημοτικής αρχής ήταν άμεση σε συνεργασία με τους αρμοδίους υπουργούς της κυβέρνησης που υπήρξε επικοινωνία από το πρώτο δεκάλεπτο. Συνεχίσαμε με πολύωρη συνεδρίαση του οργάνου πολιτικής προστασίας στην Π.Ε. Φλώρινας ενώ δόθηκαν οδηγίες από την πρώτη στιγμή στους πολίτες. Την επόμενη μέρα το μεσημέρι ήταν εδώ το κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου υποδομών και ξεκίνησε τις αυτοψίες.

 

Βασίλης Γιαννάκης, Δήμαρχος Φλώρινας

Μετά από τη σεισμική δόνηση της 9ης Ιανουαρίου ανταποκρίθηκε άμεσα τόσο ο δήμος όσο και οι υπόλοιποι φορείς αλλά κυρίως ανταποκρίθηκε η κρατική μηχανή από την πρώτη στιγμή που έγινε η σύσκεψη του συντονιστικού ο υπουργός πολιτικής προστασίας με τηλεδιάσκεψη ήταν παρών και μας κατεύθυνε έτσι ώστε να μπορέσουμε να απαλύνουμε την ανησυχία των δημοτών μας και να μπορέσουν να εξελιχθούν τα πράγματα όσο καλύτερα γίνεται.

 

Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Με εντολή του πρωθυπουργού κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε σήμερα τη Φλώρινα και αποτελείται από εμένα ως υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο και δύο γενικούς γραμματείς. Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής, αυτοψία και όπου μπορεί το κράτος να δείξει την ουσιαστική αρωγή του για να κλείσουν οι πληγές που εμφανίστηκαν με τον σεισμό αλλά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής λόγω χιονιού. Είδαμε τις ζημιές και τα προβλήματα και τώρα στη σύσκεψη θα μελετήσουμε βήμα – βήμα πως θα αποκαταστήσουμε την καθημερινότητα της πόλης.

 

Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό

Με εντολή του πρωθυπουργού το κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται σήμερα στη Φλώρινα στο πλαίσιο του συντονισμού που ξεκίνησε από τα πρώτα κιόλας λεπτά της εκδήλωσης του φαινομένου για να δρομολογήσει τα επόμενα βήματα.  Πέρα από τη στήριξη για τις ζημιές, είναι και τα εργαλεία και οι διαδικασίες που προβλέπονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς τους πληττόμενους από φυσικά φαινόμενα.