«Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του»

Απάντηση κατ΄ ευφημισμό, η απάντηση του Δήμου Φλώρινας στην σειρά των ερωτημάτων που διατυπώνονται στις ανακοινώσεις μας. Στην ουσία κανένα ερώτημα δεν απαντήθηκε. Μάταιη προσπάθεια  να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Εμφανής η αγωνία του Δημάρχου να υπερασπιστεί το διορισμό Ζαμανίδη στη θέση του Γ. Γραμματέα του Δήμου Φλώρινας. Το μισό δελτίου τύπου αναλώνεται σε αυτό το διορισμό. Όλα τα υπόλοιπα της φερόμενης ως απάντησης αποτελούν το σκηνικό της παράστασης για να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα της πρωτοφανούς απόφασης να τεθούν στο περιθώριο οι Φλωρινιώτες, στον ίδιο τον τόπο τους, από τον ίδιο τον Δήμαρχο τους.

Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα.

Η εμπλοκή του ονόματος του κ. Παπασωτηρίου είναι τουλάχιστον ατυχής. Ο κ. Παπασωτηρίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης για το Μποδοσάκειο νοσοκομείο. Δεν τον τοποθέτησε κανένας Δήμαρχος και κανένας κουμπάρος. Οι άξιοι  και ικανοί Φλωρινιώτες δεν μας τελείωσαν κύριε Δήμαρχε, αν θέλατε κοιτώντας δεξιά και αριστερά σας, διπλά σας, θα βρίσκατε πολλούς. Και εδώ θέτουμε ένα ακόμη ερώτημα στον Δήμαρχο Φλώρινας  – που ο κόσμος το χει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι :  Είναι ή όχι κουμπάρος σας ο κ. Ζαμανίδης;

Εκτός αν ο κ. Γιαννάκης είναι τόσο ευγενής που θεώρησε ότι έπρεπε να ανταποδώσει στην Πτολεμαΐδα, τηρώντας τους κανόνες του σαβουαρ – βιβρ και κάνοντας πράξη την περιφερειακή συνείδηση.

Για τον διορισμό ιατρών και νοσηλευτών η δικαιολογία περί αδυναμίας λόγω του οργανισμού λειτουργίας είναι τουλάχιστον έωλη. Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, για προσλήψεις διάφορών ειδικοτήτων που σχετίζονται με την πανδημία και για χρονικό διάστημα 2+2 μηνών. Δυστυχώς ο Δήμος Φλώρινας δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες και ανέδειξε τις αδυναμίες του. Η αποτελεσματικότητα και η ετοιμότητα είναι έννοιες κενές περιεχομένου για τη Δημοτική Αρχή.

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  όπως και για κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο πρέπει να υπάρχει πρώτα πλάνο, ακολούθως πρωτογενής σχεδιασμός και καθορισμός των προτεραιοτήτων. Οι βασικοί πυλώνες είναι γνωστοί από το ΦΕΚ. Όσο η Φλώρινα περιμένει τις εγκύκλιες οδηγίες άλλοι Δήμοι όπως και η ΚΕΔΕ τρέχουν και έχουν προετοιμάσει προτάσεις για κάθε περίπτωση. Είναι τόσο ανταγωνιστικό το πρόγραμμα ώστε για τους τελευταίους και καταϊδρωμένους δεν θα έχουν απομείνει πολλά. Αλήθεια έχετε ετοιμάσει κάποια μελέτη τους δέκα μήνες που πέρασαν; Μάλλον πάτε αργά γιατί βιάζεστε!

Πάμε στην ανακαίνιση ή μικρή εσωτερική χωροταξική διαμόρφωση του Δημαρχείου.  Αν δεν μας απατά η μνήμη, παραμονή πρωτομαγιάς ημέρα Πέμπτη και ημιαργία, το δημαρχείο δεν είχε ανακαινιστεί, είχε την παλιά μορφή.  Την Δευτέρα 4 Μαΐου είχε τελειώσει η ανακαίνιση, ¨Πατ(σ)α – κιούτα¨ λοιπόν. Μεσολάβησε η πρωτομαγιά και το Σαββατοκύριακο. Πείτε μας λοιπόν ποιοι υπάλληλοι και ποιων ειδικοτήτων και ποιος μηχανικός του Δήμου εργάστηκε ή επόπτευσε αυτές τις μέρες, με ποια υλικά κ.λ.π…. Κρίμα να εκθέτετε άξιους συνεργάτες σας.   Ξαναρωτάμε λοιπόν διότι κάτι δεν μας κολλάει : πόσο κόστισε, ποιος εργολάβος ανέλαβε το έργο, ποια διαδικασία επιλογής αναδόχου επιλέχτηκε, τις προσφορές των συμμετεχόντων, την έκθεση σκοπιμότητας του έργου, την τεχνική περιγραφή, αν έχει παραλειφθεί, την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, τον αριθμό ανάληψης υποχρέωσης και πως προέκυψε το έργο αφού δεν ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα τεχνικών έργων του Δήμου. Δώστε λοιπόν τα στοιχεία στη δημοσιότητα και μείνετε ήσυχοι για τη συνέχεια.

Το επιχείρημα ότι το κόστος των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων ήταν μηδαμινό για τον Δήμο, αφού οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω Interreg μόνο γέλιο προκαλεί. Λες και τα λεφτά του Interreg δεν είναι ευρώ και πρέπει να διαχειρίζονται διαφορετικά. Δεν μας αφορά η πηγή των χρημάτων. Μας αφορά όμως που πήγαν,  που και πως δαπανήθηκαν. Και επειδή η διαφάνεια δεν είναι μόνο μία λέξη δημοσιεύστε τον πίνακα εξόδων και όλα θα μπουν στη θέση τους.

Για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση στους Δήμους της Χώρας με σαφή περιγραφή των αναγκών που θα έπρεπε να καλυφθούν. Σαφώς και οι κωδικοί δεν έχουν κλείσει αφού η πανδημία συνεχίζεται. Γιατί όμως τέτοια νευρικότητα στην απάντηση του Δήμου; Γιατί είναι τόσο κακό ή άκαιρο να ενημερώσει ο Δήμος τους δημότες για τη μέχρι σήμερα δαπάνη; Που ακριβώς έχουν ξοδευτεί χρήματα; Ξοδεύτηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες; Πόσα χρήματα δόθηκαν σε επιχειρήσεις του Δήμου Φλώρινας και πόσα εκτός Φλώρινας; Ούτε εδώ σαφής απάντηση στους δημότες.

Τριάμισι σειρές  μόνο, η απάντηση του Δήμου για το κρίσιμο ζήτημα των οδικών αξόνων και μιάμισι για τα ΕΛΤΑ Μελίτης (με καθυστέρηση μάλιστα μηνών). Πέντε μόνο αράδες για κρίσιμα ζητήματα. Από την άλλη αφιερώνεται μιάμισι σελίδα στον κ. Ζαμανίδη. Ουδεν σχόλιο λοιπόν. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Οι συνεργάτες σας αλήθεια δεν κάνουν διακρίσεις; Να ρωτήσουμε αν έχετε ενημερωθεί εγγράφως για τέτοια απαράδεκτα περιστατικά και πως αντιδράσατε;

Η επίκληση σας να αναζητούμε στοιχεία επισήμως παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Επειδή ακριβώς αναζητούμε και έχουμε στοιχειά ενημερώνουμε τους Φλωρινιώτες ότι το τελευταίο τετράμηνο σύμφωνα με την Διαύγεια,  έχετε πραγματοποιήσει απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών και  προμηθειών εκτός Φλώρινας, που αγγίζουν τις εκατό χιλιάδες ευρώ (συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των ετησίων αποδοχών του κ. Ζαμανιδη) με έμφαση στην Πτολεμαΐδα και στα Γιαννιτσά. Μάλλον πανηγυρίζουν εκεί, που είστε δήμαρχος εδώ!

Συνελόντι ειπείν (μιας και σας αρέσουν αυτά τα πιασιάρικα),

τα μαθήματα που επιχειρεί να κάνει η δημοτική αρχή είναι μόνο η θεωρία και απομένουν οι πράξεις. Είναι πλέον παραπάνω από ξεκάθαρη η αδυναμία αποτελεσματικότητας. Όχι μόνο στη χάραξη ενός σχεδίου για το μέλλον με τη δρομολόγηση μεγάλων έργων που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης αλλά ακόμα-ακόμα και στη διαχείριση της καθημερινότητας, στα μικρά καθημερινά προβλήματα.

Δεν μας χαλάει καμία «αντιπολιτευτική σούπα» όπως με ευαρέσκεια δηλώνετε, μιας και εσείς, μόνοι σας, τα κάνατε σαλάτα. Στο μόνο που σας αποδίδουμε δίκιο είναι ότι δεν είστε επαγγελματίες πολιτικοί. Αλήθεια δεν είστε επαγγελματίες. Είστε όμως επικίνδυνοι ερασιτέχνες και δυστυχώς το τίμημα πληρώνει ο λαός.

Για αυτά αλλά και για τα υπόλοιπα που ακόμα δεν έχετε απαντήσει προτείνουμε εφόσον δεήσετε να δώσουμε ραντεβού είτε στο δημοτικό συμβούλιο σε ζωντανή μετάδοση όμως για να μας βλέπουν οι Φλώρινιώτες, είτε σε κάποιο ραδιόφωνο ή κανάλι (εσείς ή κάποιος συνεργάτης σας με τον επικεφαλής της παράταξης μας ή με κάποιο μέλος).

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για κάθε «Ανήρ Κομπαστή»!

Υ.Γ. Οφείλουμε να σας συγχαρούμε για την εικόνα ζούγκλας που αντίκρισαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η αρκούδα ¨Κοντράλτο¨ , αυτό το υπέροχο έργο στην είσοδο της πόλης πρέπει να αισθάνθηκε ότι βρίσκεται στο φυσικό της περιβάλλον. Εύγε και εις ανώτερα!

Από το Γραφείο Τύπου