Μάκης Ιωσηφίδης: Τηλεθερμάνσεις στα χωριά τώρα!

Έχω αναφερθεί και παλιότερα στην ιδέα των τηλεθερμάνσεων στα 11 χωριά του Δήμου Αμυνταίου, για την οποία είχαμε εκπονήσει προμελέτες κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής μου θητείας (2011 – 2014). Αναγκάζομαι να ξαναμιλήσω για το θέμα διότι πρώτον με την ενεργειακή κρίση είναι εξαιρετικά επίκαιρο και δεύτερον πέρασαν δύο δημοτικές περίοδοι και οι μεταγενέστεροι (Θεοδωρίδης – Μπιτάκης) δεν έχουν κάνει τίποτα. Ο κ. Θεοδωρίδης μπορούμε να δεχτούμε ότι είχε ένα πολιτικό άλλοθι, διότι τότε είχε λοιδορήσει την ιδέα, ως ουτοπική και ανεφάρμοστη. Είναι σαφές ότι προτίμησε να ταΐσει τον πολιτικό του εγωισμό από το να εργαστεί για το κοινό καλό! Ο κ. Μπιτάκης όμως, εκτός από την πολιτική του μυωπία και ανικανότητα, δεν έχει καμία δικαιολογία.

Θυμίζω ότι τότε είχαμε προτείνει στην Περιφέρεια και είχαμε ξεκινήσει την ωρίμανση μελετών για δημιουργία τηλεθέρμανσης με βιομάζα σε 11 χωριά μας. Μία ιδέα πρωτοποριακή, αλλά απολύτως εφαρμόσιμη. Τώρα, σχεδόν 10 χρόνια μετά, όλοι οι ειδικοί την θεωρούν ως εξαιρετική ιδέα, που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναπτυξιακή διαδικασία της χειμαζόμενης οικονομίας των λιγνιτικών περιοχών! Επιπλέον έχει δυνατότητα ένταξης στο ΣΔΑΜ και το ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 100%, διότι:

  • Είναι φιλοπεριβαλλοντικό έργο.
  • Δίνει λύση στο πρόβλημα των υπολειμμάτων δασικής εκμετάλλευσης και γεωργικών καλλιεργειών.
  • Συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Επιπρόσθετα, οι εγκαταστάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τους θερινούς μήνες για παραγωγή ενέργειας, που θα μειώσει κι άλλο τις τιμές της θέρμανσης!

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τη μικροπολιτική και να δούμε το συμφέρον του τόπου! Έχουμε τις προμελέτες που ετοιμάστηκαν από μας. Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να χρηματοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις των τηλεθερμάνσεων στα χωριά μας. Αυτή η ιδέα δεν είναι απαραίτητο να περιοριστεί στα στενά όρια του Δήμου Αμυνταίου. Όλος ο λιγνιτικός άξονας (Φλώρινα – Αμύνταιο – Πτολεμαΐδα – Κοζάνη) πρέπει να απαιτήσει τηλεθερμάνσεις σε όλους τους οικισμούς με 100% χρηματοδότηση!

Στηρίξαμε ενεργειακά την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας για δεκαετίες. Η Ελληνική Πολιτεία μας το χρωστάει!

 

Μάκης Ιωσηφίδης

πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου